Kun­ta- ja alu­e­vaa­lien eh­do­kas­mää­rät ker­to­vat sel­vää kiel­tään sii­tä, et­tä yh­teis­ten asi­oi­den hoi­ta­mi­nen kiin­nos­taa yhä vä­hem­män. Val­ta­kun­nal­li­ses­ti eh­do­kas­mää­rät jäi­vät 15 pro­sent­tia al­le edel­lis­ten vaa­lien.

Syi­tä on jo eh­dit­ty tie­do­tus­vä­li­neis­sä pui­da vä­sy­mi­seen as­ti. Omaa va­paa-ai­kaa ar­vos­te­taan, ei ha­lu­ta lei­mau­tua po­liit­ti­ses­ti ja edes­sä ole­vat vai­ke­at pää­tök­set ja jopa epä­var­maa maa­il­man­ti­lan­ne pe­lot­ta­vat eh­dok­kaak­si läh­te­mi­ses­sä.

Lii­an vä­hän on pu­hut­tu sii­tä, mi­ten mei­dän jo­kai­sen tu­li­si ar­vos­taa nii­tä kan­sa­lai­sia, jot­ka omia vai­vo­jaan sääs­tä­mät­tä ovat suos­tu­neet kun­ta- tai alu­e­vaa­lieh­dok­kaak­si. Maam­me tar­vit­see niin kun­nis­sa, alu­eil­la kuin val­ti­on­ta­sol­la osaa­via ja ko­ko­nai­suu­det hal­lit­se­via päät­tä­jiä.

Ylei­nen ar­vos­tus po­liit­ti­sia luot­ta­mus­hen­ki­löi­tä koh­taan ei ole lain­kaan sil­lä ta­sol­la kuin pi­täi­si. Ar­vos­tuk­sen puu­te ei usein­kaan pe­rus­tu ko­ko­nai­sar­vi­oon päät­tä­jien ky­vys­tä, vaan enem­män­kin poh­jau­tuu po­liit­ti­sen pää­tök­sen­te­on ylei­seen vä­hät­te­lyyn jopa hal­vek­su­mi­seen.

Ai­van lii­an usein kuu­lee sen suun­tai­sia pu­hei­ta, et­tä siel­lä ne po­lii­ti­kot vain aja­vat omaa etu­aan. Suo­mes­sa es­teel­li­syys­sään­nöt ovat ää­ret­tö­män tiu­kat ja me­dia pi­tää huo­len sii­tä, et­tä jää­viyk­sien vas­tai­nen toi­min­ta kai­ve­taan esiin. Myös puo­lu­ei­den ja eh­dok­kai­den ta­lou­del­li­nen tu­ke­mi­nen on ra­joi­tet­tua ja teh­ty lä­pi­nä­ky­väk­si.

Kun­ta- ja alu­e­ta­son po­liit­tis­ten päät­tä­jien ta­lou­del­li­set etui­suu­det ovat hy­vin vä­häi­siä työ­mää­rään näh­den. Nii­den ta­kia tus­kin ku­kaan eh­dok­kaak­si läh­tee.

Tä­män ke­vään kun­ta- ja alu­e­vaa­lien yleis­piir­re on se, et­tä suu­ris­sa kau­pun­geis­sa eh­dok­kai­ta on saa­tu sen­tään koh­tuul­li­sen hy­vin, kun taas Itä-Suo­mes­sa vai­vaa suo­ra­nai­nen apa­tia. Yk­si suu­ri syy on ra­jan sul­ke­mi­ses­ta joh­tu­va ta­lou­den taan­tu­ma.

Puo­lu­eis­ta eni­ten eh­dok­kai­ta on me­net­tä­nyt pe­rus­suo­ma­lai­set. Kun puo­lue vie­lä vii­me kun­ta­vaa­leis­sa sai lä­hes 6 000 eh­do­kas­ta lis­toil­leen eli lä­hes sa­man ver­ran kuin ko­koo­mus ja enem­män kuin SDP, niin nyt mää­rä jää al­le 4 000 eh­dok­kaan. Kah­den edel­lä mai­ni­tun puo­lu­een eh­do­kas­mää­rä las­ki vain kym­me­ne­so­san sii­tä kuin pe­rus­suo­ma­lai­sil­la. Pe­rus­suo­ma­lais­ten vai­keu­det saa­da eh­dok­kai­ta ker­too kah­des­ta asi­as­ta: hal­li­tus­vas­tuus­ta ja sii­tä, et­tei­vät vii­me vaa­leis­sa va­lit­se­mat­ta jää­neet ha­lun­neet enää eh­dok­kaik­si.

Pau­li Uu­si-Kil­po­nen