Jokaisen ehdokkuutta pitää arvostaa suuresti
Kunta- ja aluevaalien ehdokasmäärät kertovat selvää kieltään siitä, että yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa yhä vähemmän. Valtakunnallisesti ehdokasmäärät jäivät 15 prosenttia alle edellisten vaalien.
Syitä on jo ehditty tiedotusvälineissä puida väsymiseen asti. Omaa vapaa-aikaa arvostetaan, ei haluta leimautua poliittisesti ja edessä olevat vaikeat päätökset ja jopa epävarmaa maailmantilanne pelottavat ehdokkaaksi lähtemisessä.
Liian vähän on puhuttu siitä, miten meidän jokaisen tulisi arvostaa niitä kansalaisia, jotka omia vaivojaan säästämättä ovat suostuneet kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi. Maamme tarvitsee niin kunnissa, alueilla kuin valtiontasolla osaavia ja kokonaisuudet hallitsevia päättäjiä.
Yleinen arvostus poliittisia luottamushenkilöitä kohtaan ei ole lainkaan sillä tasolla kuin pitäisi. Arvostuksen puute ei useinkaan perustu kokonaisarvioon päättäjien kyvystä, vaan enemmänkin pohjautuu poliittisen päätöksenteon yleiseen vähättelyyn jopa halveksumiseen.
Aivan liian usein kuulee sen suuntaisia puheita, että siellä ne poliitikot vain ajavat omaa etuaan. Suomessa esteellisyyssäännöt ovat äärettömän tiukat ja media pitää huolen siitä, että jääviyksien vastainen toiminta kaivetaan esiin. Myös puolueiden ja ehdokkaiden taloudellinen tukeminen on rajoitettua ja tehty läpinäkyväksi.
Kunta- ja aluetason poliittisten päättäjien taloudelliset etuisuudet ovat hyvin vähäisiä työmäärään nähden. Niiden takia tuskin kukaan ehdokkaaksi lähtee.
Tämän kevään kunta- ja aluevaalien yleispiirre on se, että suurissa kaupungeissa ehdokkaita on saatu sentään kohtuullisen hyvin, kun taas Itä-Suomessa vaivaa suoranainen apatia. Yksi suuri syy on rajan sulkemisesta johtuva talouden taantuma.
Puolueista eniten ehdokkaita on menettänyt perussuomalaiset. Kun puolue vielä viime kuntavaaleissa sai lähes 6 000 ehdokasta listoilleen eli lähes saman verran kuin kokoomus ja enemmän kuin SDP, niin nyt määrä jää alle 4 000 ehdokkaan. Kahden edellä mainitun puolueen ehdokasmäärä laski vain kymmenesosan siitä kuin perussuomalaisilla. Perussuomalaisten vaikeudet saada ehdokkaita kertoo kahdesta asiasta: hallitusvastuusta ja siitä, etteivät viime vaaleissa valitsematta jääneet halunneet enää ehdokkaiksi.
Pauli Uusi-Kilponen