Mar­ja Tie­na­ri / STT

Hin­ku­ys­kä­ta­pauk­set ovat yleis­ty­neet Suo­mes­sa huo­mat­ta­vas­ti. Hin­ku­ys­kä­ta­paus­ten mää­rä tänä vuon­na on jo yli kuu­sin­ker­tai­nen vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na, sel­vi­ää Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) tar­tun­ta­tau­ti­re­kis­te­ris­tä.

Tänä vuon­na on var­mis­tet­tu yli 800 hin­ku­ys­kä­ta­paus­ta. Vii­me vuon­na hin­ku­ys­kä­ta­pauk­sia kir­jat­tiin vain 130.

THL:n yli­lää­kä­rin Leif La­ko­man mu­kaan hin­ku­ys­kä esiin­tyy syk­leis­sä.

– Hin­ku­ys­kään kuu­luu se, et­tä sii­nä tu­lee täm­möi­siä huip­pu­vuo­sia, La­ko­ma sa­noo STT:lle.

Hin­ku­ys­kä voi ol­la hen­gen­vaa­ral­li­nen vau­voil­le, joil­le ys­kän­puus­kat voi­vat ai­heut­taa esi­mer­kik­si hen­gi­tys­kat­kok­sia. La­ko­man mu­kaan tau­ti ei ole vaa­ral­li­nen van­hem­mil­le lap­sil­le tai ai­kui­sil­le.

Hus-yh­ty­män las­ten in­fek­ti­o­lää­kä­rin Tea Nie­mi­sen mu­kaan van­hem­mil­la lap­sil­la ja ai­kui­sil­la hin­ku­ys­kä on tyy­pil­li­ses­ti oi­reil­taan pit­kit­ty­nyt­tä ys­kää.

– Se on tie­tys­ti kiu­sal­li­nen, mut­ta ei vaa­ral­li­nen, Nie­mi­nen sa­noo STT:lle.

Hus-yh­ty­mä vas­taa eri­kois­sai­raan­hoi­dos­ta Uu­del­la­maal­la.

La­ko­man mu­kaan hin­ku­ys­kän ro­ko­tus­kat­ta­vuus on Suo­mes­sa hyvä. Kan­sal­li­sen ro­ko­tu­soh­jel­man mu­kai­ses­ti lap­set saa­vat hin­ku­ys­kä­ro­kot­teen kol­men, vii­den sekä 12 kuu­kau­den ikäi­si­nä. Li­säk­si nel­jän, 14:n, ja lo­pul­ta 25 vuo­den iäs­sä an­ne­taan te­hos­te­ro­kot­teet.

– Neu­vo­las­sa ja kou­luis­sa an­net­ta­vat ro­ko­tuk­set su­ju­vat yleen­sä hy­vin ru­tii­nis­ti, mut­ta se 25 vuo­den iäs­sä otet­ta­va te­hos­te voi hel­pos­ti jää­dä ot­ta­mat­ta, La­ko­ma sa­noo.

Te­hos­te­ro­kot­teen voi saa­da myös Puo­lus­tus­voi­mis­sa va­rus­mies­pal­ve­luk­ses­sa. La­ko­ma muis­tut­taa, et­tä jo­kai­sen tu­li­si kui­ten­kin käy­dä ot­ta­mas­sa 25-vuo­ti­aa­na otet­ta­va te­hos­te­ro­ko­te, jos edel­li­ses­tä ro­kot­tees­ta on ku­lu­nut yli kak­si vuot­ta ai­kaa.

Suu­rin osa tä­män het­ken hin­ku­ys­kä­ta­pauk­sis­ta on esiin­ty­nyt La­ko­man mu­kaan 10–14-vuo­ti­ail­la lap­sil­la, joil­la 4-vuo­ti­aa­na saa­dun te­hos­te­ro­kot­teen vai­ku­tus on jo hii­pu­nut mut­ta jot­ka ei­vät ole vie­lä saa­neet 14-vuo­ti­ail­le an­net­ta­vaa te­hos­te­ro­ko­tet­ta.

Kos­ka van­hem­mil­le lap­sil­le tau­ti ei ole vaa­ral­li­nen, ta­paus­mää­rien kas­vu ei Tea Nie­mi­sen mu­kaan näy sai­raa­las­sa.

– Em­me näe van­hem­pia lap­sia kli­ni­kal­la, kos­ka he ei­vät ole sai­raa­la­hoi­don tar­pees­sa, Nie­mi­nen sa­noo.

La­ko­man mu­kaan koko hin­ku­ys­kän hal­lin­nan kul­ma­ki­vi on sii­nä, et­tä tau­din le­vi­ä­mi­nen al­le puo­li­vuo­ti­ai­siin lap­siin ja lop­pu­ras­kau­des­sa ole­viin nai­siin py­ri­tään es­tä­mään. Hin­ku­ys­kä on kui­ten­kin vai­kea erot­taa muis­ta in­fek­ti­ois­ta. Mo­nes­sa kie­les­sä hin­ku­ys­kää kut­su­taan 100 päi­vän ys­käk­si.

– Tyy­pil­li­nen oi­re on usei­ta viik­ko­ja tai muu­ta­man kuu­kau­den kes­tä­vä ys­kä, joka muut­tuu puus­kit­tai­sek­si. Pie­nil­lä lap­sil­la se voi ol­la ti­kah­dut­ta­vaa. Si­sään­hen­gi­tys vai­keu­tuu, jol­loin tu­lee hin­ku­va ää­ni ys­kän­puus­kan lop­pu­vai­hees­sa, La­ko­ma ku­vaa.

Hin­ku­ys­kä on bak­tee­ri­tau­ti, ja sitä hoi­de­taan an­ti­bi­oo­til­la. Hyö­ty an­ti­bi­oot­ti­hoi­dos­ta on kui­ten­kin La­ko­man mu­kaan saa­ta­vis­sa vain tau­din al­ku­vai­hees­sa.

Hin­ku­ys­käl­le al­tis­tu­nei­ta pie­niä lap­sia ja ras­kau­den lop­pu­vai­hees­sa ole­via nai­sia hoi­de­taan es­to­lää­ki­tyk­sel­lä. Va­ka­via sai­ras­tu­mi­sia py­ri­tään es­tä­mään tar­tun­nan­jäl­ji­tyk­sel­lä, jot­ta tau­dil­le mah­dol­li­ses­ti al­tis­tu­neet pie­net lap­set ja ras­kaa­na ole­vat nai­set voi­daan pai­kan­taa.

– Vaik­ka meil­lä ei va­ka­via sai­ras­tu­mi­sia on­nek­si oi­ke­as­taan ole­kaan, niin suu­ri ta­paus­mää­rä kuor­mit­taa hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den tar­tun­nan­jäl­ji­tys­tä, La­ko­ma sa­noo.

Nie­mi­sen mu­kaan kaik­ki hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­ot vä­he­ni­vät mer­kit­tä­väs­ti ko­ro­na­vuo­sien myö­tä.

– Juu­ri en­nen ko­ro­naa vuon­na 2019 oli pit­käs­tä ai­kaa hin­ku­ys­kän tar­tun­ta­mää­ris­sä reip­pain vuo­si. Sil­loin oli yli 550 ta­paus­ta, Nie­mi­nen sa­noo.

Vuo­si­na 2021 ja 2022 Suo­mes­sa oli sen si­jaan vain 33 ja 35 la­bo­ra­to­ri­o­var­men­net­tua hin­ku­ys­kä­ta­paus­ta.

– Meil­lä Suo­mes­sa ei nii­tä hir­ve­äs­ti ol­lut myös­kään vuon­na 2023, mut­ta muu­al­la Eu­roo­pas­sa ta­pauk­set al­koi­vat li­sään­tyä. Syk­syl­lä mo­nes­sa maas­sa ra­por­toi­tiin pal­jon hin­ku­ys­kää, Nie­mi­nen ker­too.

Nie­mi­sen mu­kaan usei­den hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­den koh­dal­la näh­tiin, et­tä ko­ro­na­vuo­sien jäl­keen pois­sa py­sy­neet tau­dit tu­li­vat ta­kai­sin ai­em­paa­kin laa­jem­min.

– Kos­ka tau­ti ei ol­lut pit­kään ai­kaan kier­tä­nyt vä­es­tös­sä, oli suo­ja sitä koh­taan vä­hen­ty­nyt, Nie­mi­nen ku­vaa.

Suo­mes­sa ta­paus­mää­rien li­sään­ty­mi­nen al­koi vas­ta huh­ti­kuus­sa. Suu­rin osa tä­män vuo­den ta­pauk­sis­ta on kui­ten­kin tul­lut tou­ko-hei­nä­kuun ai­ka­na.

– Epi­de­mi­oi­ta on kier­tä­nyt eten­kin Ete­lä-Suo­mes­sa ja Var­si­nais-Suo­mes­sa, ja ke­vään tar­tun­ta­ryp­päät oli­vat lä­hin­nä kou­lu­lai­sil­la, Nie­mi­nen sa­noo.

Hin­ku­ys­kää to­det­tiin Nie­mi­sen mu­kaan en­sin eten­kin kou­luis­sa ja har­ras­tus­toi­min­nas­sa, joi­hin tau­ti pää­si le­vi­ä­mään esi­mer­kik­si ur­hei­lu­ta­pah­tu­mien ja Eu­roo­pan-ki­sa­mat­ko­jen yh­tey­des­sä.

– Tor­jun­ta­toi­mil­la py­ri­tään sii­hen, et­tei tau­ti le­vi­äi­si ime­väi­si­käi­siin eli ihan vas­ta­syn­ty­nei­den vau­vo­jen kes­kuu­teen. Eri­tyi­ses­ti al­le kol­me kuu­kaut­ta van­hat lap­set, joil­la ei ole vie­lä edes ro­ko­te­suo­jaa, voi­vat saa­da va­ka­van tau­din, Nie­mi­nen ker­too.

Tar­tun­nan saa­nei­ta vau­vo­ja seu­ra­taan sai­raa­la­hoi­dos­sa mo­ni­to­ris­sa, ja vau­vo­jen elin­toi­min­nois­ta huo­leh­di­taan. Esi­mer­kik­si ys­kän­puus­kien ai­ka­na vau­voil­le an­ne­taan li­sä­hap­pea.

Jos per­heen van­hem­mal­la lap­sel­la to­de­taan hin­ku­ys­kä, pi­tää vau­val­la aloit­taa tau­din es­to­lää­ki­tys, sa­moin koko muul­le per­heel­le.