Kaikki tuntevat Lauri Saarilehdon äänen
Jo vuosikymmeniä Helsingissä asunut Saarilehto muuttuu ajan myötä yhä raumalaisemmaksi. Kun televisioprojektit taukoavat, kutsuu meri.
Sanna Rantanen
Diili-tositelevisio-ohjelman kuvaukset ovat juuri päättyneet. Lauri Saarilehto on työskennellyt kuvauksissa tuotannon omana toimittajana.
Kun ohjelman osallistujat puhuvat suoraan kameralle, ovat he Saarilehdon haastattelussa.
Tuolloin Saarilehtoa ei ruudussa näy eikä kuulu, lopputeksteissä vilahtavaa nimeä lukuunottamatta.
Toisin on Vain elämää -suosikkiohjelmassa. Siinä Voice Overina työskentelevän Saarilehdon ääni kuljettaa kertojana jaksoja eteenpäin.
Sadat tuhannet katsojat ovat Saarilehdon työnjäljen pauloissa milloin Maajussille morsian tai Remppa vai muutto Suomi -ohjelmiin uppoutuessaan, milloin seuratessaan Jussi- tai Kultainen Venla -palkintojenjakogaaloja televisiosta.
Televisiotöihin Saarilehto on päätynyt radiosta.
Esimerkiksi NRJ:ltä, Radio Novasta, The Voicesta ja Radio Aallosta tunnettu Saarilehto innostui radiotyöstä päähänpistosta.
Nuorimies katsoi puhelinluettelosta osoitteen ja marssi muuan toimitukseen.
– Menin sinne ja sanoin, että haluaisin ihan mitä tahansa töitä, muistelee Saarilehto.
– Minulta kysyttiin, pystynkö tekemään ääninäytteen. Sanoin, että joojoo. Lähdin pois miettien, mikä semmoinen on. Ei ollut aavistustakaan.
Muutaman mutkan ja sattuman kautta ääninäytteiden tekeminen onnistui ja ne toivat töitä. Osaamistaan Saarilehto vahvisti omatoimisesti asioita selvittämällä.
Alkunsa tie radio- ja televisiotoimittajaksi sai lapsuus- ja nuoruusvuosina Raumalla. Jo tuolloin Saarilehto uppoutui innostuksiinsa, selvitti ja kyseli rohkeasti.
– Olen kiinnostunut rautateistä. Kävin koputtelemassa vetureiden oviin ja pyysin veturinkuljettajilta päästä kyytiin. Sitten kyselin kaikkea mahdollista, Saarilehto kertoo.
– Tiesitkö, että aikoinaan Raumalla oli oma rata? Kun se myytiin valtiolle, kaupasta saaduilla rahoilla rakennettiin Otan koulu, jota minä olen saanut käydä.
Saarilehto kokee samalla keskustelu- ja kyselytaktiikalla Raumalla solmittujen ystävyyksienkin luoneen tietä toimittajuuteen.
– Olen koko ikäni lörpötellyt ihmisten kanssa. Olen toimittaja, koska olen niin kova kyselemään.
Raumalaiset ystävät vilahtavat Saarilehdon puheissa ja elämässä edelleen.
Silloin jo helsinkiläistynyt puheenparsi muuttuu helposti raumalaiseksi.
Televisiossa ääniammattilainen ei puhu Rauman giältä – ainakaan tarkoituksella.
– Kerran keittiössä ruokaa laittaessani kuuntelin televisiota ja ajattelin, että onpa Uudestakaupungista lähtöisin olevan Sami Kurosen puheessa raumalainen klangi, Saarilehto muistelee.
– Mutta televisio-ohjelma olikin kokatessani vaihtunut. Ei se ollutkaan Sami, joka siellä puhui, vaan minä itse.
Saarilehto on oiva esimerkki siitä, miten mies voi lähteä Raumalta, mutta Rauma ei miehestä.
– Kerran minut esiteltiin Masterchefin kuvauksissa porilaisena. Ei naurattanut yhtään. On asioita, joista ei vitsailla, Saarilehto naurahtaa.
– Vaikka kotini on aina vahvemmin Helsingissä, niin samaan aikaan olen koko ajan raumalaisempi.
Periraumalaista Saarilehdossa on merellinen mielenmaisema, jota ei hänen mukaansa monessa paikassa tavoiteta.
– Järvi ei ole ollenkaan sama asia. Uskon myös, että Suomessa on vain kolme kaupunkia, missä oikeasti ymmärretään meri: Rauma, Kotka ja Maarianhamina, hän pohtii.
– Ero on ajatusmaailmassa. Kaikki Otan koulun luokkakaverini tietävät, että opettajamme paatin nimi oli Vastus. Voisin väittää, ettei Helsingin alakouluissa tiedetä tällaisia.
Diilin kuvausten päätyttyä Saarilehto on toteuttanut kaksi suunnitelmaa: matkustanut Tukholmaan rullalautailemaan ja saapunut pyörähtämään Raumalla.
– Tykkään käydä Tukholmassa skeittaamassa. Aamulla laivasta kaupungin skeittipuistoihin ja iltalaivalla takaisin, kertoo Saarilehto irtiottoreissuistaan.
Tukholmaan on tärkeää matkustaa laivalla. Merimatka on Saarilehdolle vähintään yhtä tärkeä kuin määränpää.
– Meri on rauhoittava elementti. Kun elämässä on haastavia hetkiä ja lähtee merelle, niin tulee perspektiiviä, hän miettii.
– Maailmassa asiat muuttuvat, mutta Tukholman saaristo ei. Siinä on jotain turvallista.
Tukholmassa kääntymisen jälkeen Kontion kahvilan munkit houkuttelivat Saarilehdon Vanhaan Raumaan, joka tarjoaa paljon samaa turvallista pysyvyyttä ja nostalgiaa.
Täällä kukaan ei tunnista tuttua ääntä televisiosta.
– Vain harvoin on joku tunnistanut, kertoo Saarilehto.
– Kameran eteen en kaipaa. Kun nyt lähden takaisin Helsinkiin, tuntuu hyvältä, että saan katsoa linja-auton ikkunasta maisemia olematta kukaan missään.