Raanta ei suunnittele jatkamista dollarinkuvat silmissä
Lukon kasvatti Antti Raanta nauttii Suomen suvesta täysin siemauksin rikkonaisen NHL-kauden jälkeen.
Pauli Uusi-Kilponen
Jatkon suhteen rima on korkealla. Perheen pitää viihtyä kaupungissa ja Antin saada lupaus pelaamisesta.
– En enää lähde rapakon taakse vain saadakseni sopimuksen. Enkä lähde kakkos- tai kolmosmaalivahdiksi, joka istuu pääasiassa penkillä tai jopa katsomossa.
Näin kävi Antti Raannalle viime kaudella Carolina Hurricanesin paidassa.
Kolme vuotta sitten Raanta teki Carolinaan kahden vuoden sopimuksen, jonka arvo oli neljä miljoonaa dollaria. Peli sujui mainiosti etenkin viimeisellä sopimuskaudella. Hän sai runkosarjassa vähiten maaleja päästäneen maalivahdin pytyn Jennings Trophyn.
Tuon kauden jälkeen hänelle ilmaantui paljon ottajia ja houkuttelevia tarjouksia. Raanta kuitenkin hylkäsi ne kaikki. Hän teki vuoden jatkopahvin 1,5 miljoonalla dollarilla.
Jälkikäteen ajatellen hyviin tarjouksiin olisi ollut viisasta tarttua. Sopimuskaudesta Carolinan riveissä tuli äärimmäisen raskas. Loukkaantumisten jälkeen hän ajautui sivuraiteelle. Kolmosvaalivahdin paikka tiesi katsomokomennusta.
– Kyllä viime kautta voin omalta kohdaltani jonkinlaiseksi katastrofiksi luonnehtia, harmittelee Raanta ja sanoo suoraan, ettei hän haluaisi tuota ajanjaksoa juuri edes muistella.
Antti Raannan lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 2013 Ässien paidassa. Porilaiset voittivat mestaruuden ja Raanta palkittiin liigan parhaan maalivahtina. Hän korjasi nipun muitakin palkintoja SM-liigan päätösgaalassa. Nämä torjunnat pohjustivat hänelle NHL-uran, joka on jatkunut jo 11 vuotta.
Antti Raanta vetää nyt rauhassa henkeä perheensä kanssa Raumalla. Aika kuluu tyttären pesisharrastuksen ja golfin parissa. Kausi alkoi hänelle perinteisellä golf-turnauksella kaverien kanssa.
– Ohilyönti vei kisan voiton, Antti naureskelee.
Omaehtoisen treenaamisen lomassa on myös stressitaso uran jatkamisesta kasvanut. Hän pitää kuitenkin rimaa korkealla.
– Pitäisi saada jonkinlainen varmistus siitä, että pääsee NHL:ssä pelaamaan, perhe viihtyisi ja saisi lapsille turvallisen asuinympäristön, Raanta muistuttaa.
Jos ei sopivaa seuraa ja sopimusta löydy, hän aikoo katsoa myös muita vaihtoehtoja. Paluu Eurooppaan on mahdollisuuksien rajoissa.
– Olen Vehasen Peten kanssa jutellut hänen Saksan vuosiltaan. Ainakaan hänellä ei ollut pahaa sanottavaa, päinvastoin, kehuu Raanta.
Hän on alustavasti miettinyt Sveitsin suuntaa, myös Ruotsi kiinnostaa. Kotoiseen liigaan palaamista ei Raanta pidä potentiaalisena vaihtoehtona.
Euroopassa pelaamisessa hän näkee monia positiivisia puolia muun muassa pelireissujen lyhentymisen ja vähentymisen.
– Kyllä sellaiset asiat alkavat tässä iässä kiinnostaa yhä enemmän. Ei ole kovin mieluisaa lähteä reissuun ja nousta yli neljäkymmentä kertaa lentokoneeseen ja mahdolliset pudotuspelit sen lisäksi, ynnää Raanta
Esimerkiksi Sveitsissä pelireissut ovat todella lyhyitä ja vieraspeleistäkin on mahdollisuus päästä samana iltana kotiin.
Antti Raannan ura NHL:ssä on ollut melkoista vuoristorataa. On ollut valintoja kuukauden tulokkaaksi, nollapelejä ja vastaavasti heikompia kausi ja siirtoja WHA:n farmiliigaan.
Ensimmäisen NHL-ottelunsa marraskuussa vuonna 2013 Raanta muistan hyvin. Kakkosmaalivahti Nikolai Habibulin loukkaantui, ja hän sai kakkosveskarin paikan. Kun valmennusjohto otti Corey Crawfordin vaihtoon, sai Raanta tilaisuutensa.
– Oli se melkoinen kokemus tällaiselle pikkukaupungin pojalle, kun katsomossa pitää hirmuista meteliä 19 000 katsojaa, Raanta muistelee.
16 laukauksesta hän torjui 14. Tuon jälkeen peliaikaa tuli putkeen. Voittoja kertyi kymmenen ja tappioita vain kolme. Kuukauden kuluttua hän pelasi ensimmäisen nollapelinsä. Joulukuussa hän oli avauksessa 12 pelissä. Raanta valittiin kuukauden tulokkaaksi.
Chicago teki Raannalle kahden vuoden jatkosopimuksen. Kaikki näytti hyvältä. Tyypillistä NHL:ssä pelaamisessa ja Raannan urassa on se, että voit loistaa vaikka kuinka, mutta hetkessä olet taas luukkuvahtina tai jopa katsomon puolella. Loukkaantuminen tai pienikin epäonnistuminen ja toisen onnistuminen voivat viedä pelipaikan.
Kaudella 2015 Chicago voitti Stanley Cupin eli NHL:n mestaruuden. Raanta ei päässyt edes pukemaan pudotuspelissä, vaan seurasi niitä katsomosta.
– Sain sentään iloita joukkueen suomalaispelaajien Teuvo Teräväisen ja Kimmo Timosen mestaruutta. Hieno ele oli se, että Timonen kutsui minun Kuopion torille nostamaan mestaruuspokaalia, muistelee Raanta.
Hän ei saanut nimeään mestaruuspystiin, koska se edellyttää 41 pelattua runkosarjapeliä ja vähintään yhden pudotuspelin. Mestaruussormus toki Raannalle annettiin.