Alzheimerin tauti näyttää yleistyvän työikäisillä – muistisairauksia kuitenkin luultua vähemmän
Heli Laakkonen / STT
Alzheimerin tauti vaikuttaa yleistyvän työikäisillä. Asia käy ilmi Itä-Suomen yliopiston ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.
Suurhankkeessa selvitettiin työikäisten muistisairauksien yleisyyttä Kuopion ja Oulun yliopistollisten sairaaloiden potilastiedoista vuosilta 2010–2021.
Sairauskertomuksia oli käytössä yli 12 000. Yliopistojen mukaan tutkimuksen aineisto on yksi maailman suurimmista. Tulokset on julkaistu arvostetussa Neurology-lehdessä.
Tutkimuksessa muiden muistisairauksien ilmaantuvuus pysyi vakiona 12 vuoden seurantavälillä, mutta Alzheimerin taudin ilmaantuvuus kasvoi johdonmukaisesti työikäisten joukossa.
– Alzheimerin taudin ilmaantuvuus liki kaksinkertaistui. Tämä ei selity puhtaasti diagnostiikan kehittymisellä ja varhaisemmalla selvittelyihin hakeutumisella, sillä muiden muistisairauksien ilmaantuvuudessa ei havaittu kasvua, sanoo Oulun yliopiston päätutkija, dosentti Johanna Krüger tiedotteessa.
Yleisin tutkimuksessa havaittu muistisairaus oli Alzheimerin tauti, jota sairasti 48 prosenttia muistisairausdiagnoosin saaneista. Otsa-ohimolohkorappeumakirjon sairaus oli 23 prosentilla ja Lewyn kappale -kirjon sairaus kuudella prosentilla.
Suomen väestöön suhteutettuna arviolta noin 2 700 työikäisellä suomalaisella on muistisairaus.
– Tulos on yllättävä, sillä aiemmin rekisteritutkimusten perusteella on arvioitu, että 7 000–10 000 suomalaisella työikäisellä olisi etenevä muistisairaus, sanoo tutkimushankkeen päätutkija, Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Eino Solje tiedotteessa.
Tutkimushanketta koordinoi Kansallinen neurokeskus. Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen hankkeessa, jossa yhdistetään poikkeuksellisen laajaa tosielämän potilasaineistoa erilaisiin rekisteritietoihin, tiedotteessa kerrotaan.