EU-parlamentin puhemies Metsola valittiin murskaluvuin jatkokaudelle – hänen mukaansa useat parlamentin jäsenet ovat pyytäneet toimia Unkarin takia
Mikko Gustafsson / STT
EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola on vastaanottanut parlamentin jäseniltä useita viestejä, joissa pyydetään toimia Unkarin takia. Metsola kertoi asiasta uutistoimistojen yhteishaastattelussa, jonka hän antoi tiistaina uudelleenvalintansa jälkeen.
– Olen vastaanottanut useiden jäsenten lähettämiä viestejä, joissa pyydetään toimia, hän sanoi.
Mediatietojen mukaan esimerkiksi EU-komissio on pyytänyt komissaareja olemaan osallistumatta EU:n neuvoston puheenjohtajamaan Unkarin epävirallisiin kokouksiin reaktiona Unkarin omavaltaisiin toimiin. Niin ikään esimerkiksi Suomi ja monet muut maat eivät aio lähettää ministereitään epävirallisiin ministerikokouksiin.
Syynä synkkiin reaktioihin on ollut Unkarin omavaltainen diplomatia, jossa maan pääministeri Viktor Orban on tavannut muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa, Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä ja Yhdysvaltojen entisen presidentin ja nykyisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Washingtonissa.
Muut puolestaan katsovat, että Unkari hämärtää matkoillaan kahdenvälisen diplomatian ja EU-roolinsa rajaa. Matkoilla Unkari edistää niin sanottua rauhanviestiään sodan lopettamiseksi. Muut katsovat myös, että Ukrainan tulisi päättää itse, millä ehdoilla se haluaa rauhaa.
Metsolan mukaan jo parlamentin viime viikon puheenjohtajakokouksessa keskusteltiin asiasta, minkä lisäksi myös huomenna on puheenjohtajakokous. Toimia pohditaan Metsolan mukaan muun muassa siellä sekä myös muilla tasoilla: puheenjohtajakokouksen tasolla, valiokuntatasolla, ministerien läsnäolon tasolla, ja prioriteettien tasolla.
Metsola valittiin parlamenttiin murskaluvuin, 562 äänellä. Parlamenttiin on valittu kaikkiaan 720 europarlamentaarikkoa.
Tämä on saanut toimittajat miettimään, mistä Metsola oikein äänensä kuroo. Käytännössä nimitysten valmistelussa valtaa ovat käyttäneet Metsolan keskustaoikeistolainen kotiryhmä EPP, sosialistit ja demokraatit (S&D) ja sekä liberaali Renew.
Näiden niin sanottujen keskiryhmien äänet eivät kuitenkaan itsessään riitä selittämään tulosta.
Metsola tulkitsi tulosta sitä kautta, että enemmistöt voivat olla suuria ja olla Eurooppa-myönteisesti suuntautuneita.
– Sanoin vaalipäivänä, että keskusta on pitänyt. Tänään se piti, hän sanoi.
Metsola katsoi olevansa Eurooppa-myönteisen ja rakentavan enemmistön sydämessä. Tuo enemmistö on hänen mukaansa valmis tekemään seuraavien vuosien aikana päätöksiä muun muassa maahanmuutosta, turvallisuudesta, turvapaikanhausta, sosiaalisesta pilarista, digitalisaatiosta, tasa-arvosta ja oikeusvaltiosta.
– Lupasin olla puhemies, joka tekee yhteistyötä enemmistöjen kanssa, ja lupasin myös rakentaa liittoja ja siltoja. Sitä tein 2,5 vuoden ajan. Ja sitä teen varmasti myös nyt.