Mik­ko Gus­tafs­son / STT

EU-par­la­men­tin pu­he­mies Ro­ber­ta Met­so­la on vas­taa­not­ta­nut par­la­men­tin jä­se­nil­tä usei­ta vies­te­jä, jois­sa pyy­de­tään toi­mia Un­ka­rin ta­kia. Met­so­la ker­toi asi­as­ta uu­tis­toi­mis­to­jen yh­teis­haas­tat­te­lus­sa, jon­ka hän an­toi tiis­tai­na uu­del­leen­va­lin­tan­sa jäl­keen.

– Olen vas­taa­not­ta­nut usei­den jä­sen­ten lä­het­tä­miä vies­te­jä, jois­sa pyy­de­tään toi­mia, hän sa­noi.

Me­di­a­tie­to­jen mu­kaan esi­mer­kik­si EU-ko­mis­sio on pyy­tä­nyt ko­mis­saa­re­ja ole­maan osal­lis­tu­mat­ta EU:n neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­ja­maan Un­ka­rin epä­vi­ral­li­siin ko­kouk­siin re­ak­ti­o­na Un­ka­rin oma­val­tai­siin toi­miin. Niin ikään esi­mer­kik­si Suo­mi ja mo­net muut maat ei­vät aio lä­het­tää mi­nis­te­rei­tään epä­vi­ral­li­siin mi­nis­te­ri­ko­kouk­siin.

Syy­nä synk­kiin re­ak­ti­oi­hin on ol­lut Un­ka­rin oma­val­tai­nen dip­lo­ma­tia, jos­sa maan pää­mi­nis­te­ri Vik­tor Or­ban on ta­van­nut muun mu­as­sa Ve­nä­jän pre­si­den­tin Vla­di­mir Pu­ti­nin Mos­ko­vas­sa, Kii­nan pre­si­den­tin Xi Jin­pin­gin Pe­kin­gis­sä ja Yh­dys­val­to­jen en­ti­sen pre­si­den­tin ja ny­kyi­sen pre­si­dent­tieh­dok­kaan Do­nald Trum­pin Was­hing­to­nis­sa.

Muut puo­les­taan kat­so­vat, et­tä Un­ka­ri hä­mär­tää mat­koil­laan kah­den­vä­li­sen dip­lo­ma­ti­an ja EU-roo­lin­sa ra­jaa. Mat­koil­la Un­ka­ri edis­tää niin sa­not­tua rau­han­vies­ti­ään so­dan lo­pet­ta­mi­sek­si. Muut kat­so­vat myös, et­tä Uk­rai­nan tu­li­si päät­tää it­se, mil­lä eh­doil­la se ha­lu­aa rau­haa.

Met­so­lan mu­kaan jo par­la­men­tin vii­me vii­kon pu­heen­joh­ta­ja­ko­kouk­ses­sa kes­kus­tel­tiin asi­as­ta, min­kä li­säk­si myös huo­men­na on pu­heen­joh­ta­ja­ko­kous. Toi­mia poh­di­taan Met­so­lan mu­kaan muun mu­as­sa siel­lä sekä myös muil­la ta­soil­la: pu­heen­joh­ta­ja­ko­kouk­sen ta­sol­la, va­li­o­kun­ta­ta­sol­la, mi­nis­te­rien läs­nä­o­lon ta­sol­la, ja pri­o­ri­teet­tien ta­sol­la.

Met­so­la va­lit­tiin par­la­ment­tiin murs­ka­lu­vuin, 562 ää­nel­lä. Par­la­ment­tiin on va­lit­tu kaik­ki­aan 720 eu­ro­par­la­men­taa­rik­koa.

Tämä on saa­nut toi­mit­ta­jat miet­ti­mään, mis­tä Met­so­la oi­kein ää­nen­sä ku­roo. Käy­tän­nös­sä ni­mi­tys­ten val­mis­te­lus­sa val­taa ovat käyt­tä­neet Met­so­lan kes­kus­ta­oi­keis­to­lai­nen ko­ti­ryh­mä EPP, so­si­a­lis­tit ja de­mok­raa­tit (S&D) ja sekä li­be­raa­li Re­new.

Näi­den niin sa­not­tu­jen kes­ki­ryh­mien ää­net ei­vät kui­ten­kaan it­ses­sään rii­tä se­lit­tä­mään tu­los­ta.

Met­so­la tul­kit­si tu­los­ta sitä kaut­ta, et­tä enem­mis­töt voi­vat ol­la suu­ria ja ol­la Eu­roop­pa-myön­tei­ses­ti suun­tau­tu­nei­ta.

– Sa­noin vaa­li­päi­vä­nä, et­tä kes­kus­ta on pi­tä­nyt. Tä­nään se piti, hän sa­noi.

Met­so­la kat­soi ole­van­sa Eu­roop­pa-myön­tei­sen ja ra­ken­ta­van enem­mis­tön sy­dä­mes­sä. Tuo enem­mis­tö on hä­nen mu­kaan­sa val­mis te­ke­mään seu­raa­vien vuo­sien ai­ka­na pää­tök­siä muun mu­as­sa maa­han­muu­tos­ta, tur­val­li­suu­des­ta, tur­va­pai­kan­haus­ta, so­si­aa­li­ses­ta pi­la­ris­ta, di­gi­ta­li­saa­ti­os­ta, tasa-ar­vos­ta ja oi­keus­val­ti­os­ta.

– Lu­pa­sin ol­la pu­he­mies, joka te­kee yh­teis­työ­tä enem­mis­tö­jen kans­sa, ja lu­pa­sin myös ra­ken­taa liit­to­ja ja sil­to­ja. Sitä tein 2,5 vuo­den ajan. Ja sitä teen var­mas­ti myös nyt.