Haniyyan surmalla on valtavat seuraukset, varoittaa Hamasin sotilaallinen siipi
Heidi Puomisto, MaijuYlipiessa / STT
Hamasin sotilaallinen siipi varoittaa, että äärijärjestön poliittisen johtajan Ismail Haniyyan surmalla on valtavat seuraukset alueelle.
Al-Qassam-prikaatit sanoo lausunnossaan Haniyyan murhan vievän sodan uudelle tasolle.
Iranin presidentti Masoud Pezeshkian vannoo laittavansa Israelin katumaan Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyyan murhaa. Presidentti kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.
Hamas-johtaja surmattiin mediatietojen mukaan ohjusiskulla Iranin pääkaupungissa Teheranissa, jossa hän osallistui Hamasin mukaan Pezeshkianin virkaanastujaisiin.
– Iranin islamilainen tasavalta puolustaa alueellista koskemattomuuttaan, kunniaansa, ylpeyttänsä ja arvokkuuttansa ja laittaa terroristihyökkääjät katumaan pelkurimaista toimintaansa, Pezeshkian kirjoittaa X:ssä.
Myös Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei vannoo lausunnossaan ankaraa rangaistusta Israelille.
Tuki Palestiinalle on ollut Iranin ulkopolitiikan keskiössä vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien.
Useat muutkin tahot ovat tuominneet Haniyyan surmaamisen.
Hamasin edustaja Mousa Abu Marzouk sanoo, että Haniyyan surma oli raukkamainen teko, joka ei jää rankaisematta. Hän kommentoi asiaa israelilaislehti Haaretzin mukaan Hamas-johtoisella al-Aqsa-televisiokanavalla.
Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas kutsuu tapausta lausunnossaan pelkurimaiseksi salamurhaksi. Abbas kehottaa palestiinalaisia pysymään yhtenäisinä Israelia vastaan. Palestiinalaishallintoa johtava Fatah-puolue on ollut pitkään Hamasin vihollinen.
Israelin miehittämän Länsirannan palestiinalaisryhmät reagoivat uutiseen vaatimalla yleislakkoa ja mielenosoitusmarsseja alueelle.
Myös Venäjä, Kiina ja Turkki ovat tuominneet surman.
Venäjän apulaisulkoministeri Mihail Bogdanov on sanonut surmaa täysin epähyväksyttäväksi poliittiseksi salamurhaksi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, jonka liittolainen Haniyya oli, kutsuu tapausta viestipalvelu X:ssä kavalaksi salamurhaksi. Erdogan kutsuu viestissä Haniyyaa veljekseen.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kommentoi aiemmin viestipalvelu X:ssä, että Erdoganin puolueen tilaisuuksissa usein nähdyn Haniyyan murhaaminen on presidentille henkilökohtainen loukkaus.
Kiinan ulkoministeriö sanoo lausunnossaan, että Hamas-johtajan surma voisi johtaa epätasapainoon alueella.
Myös Qatar, Jemenin huthikapinalliset ja Libanonin puolella toimiva äärijärjestö Hizbollah ovat tuominneet surman.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Yhdysvallat ei ollut tietoinen aikeesta surmata Hamas-johtaja Ismail Haniyya eikä ollut myöskään osallisena siihen.
Blinkenin kommentti käy ilmi tämän Singaporessa uutiskanavalle antaman haastattelun puhtaaksikirjoitetusta versiosta.
Aiemmin tänään ulkoministeri oli kieltäytynyt kommentoimasta tapausta suoraan. Tuolloin Blinken sanoi, että on välttämätöntä saada aikaan tulitauko Gazan kaistalle.
--
Lähteenä myös AFP.