Samu Vah­te­ris­to, UR

Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een ta­lous on vah­vas­ti ali­jää­mäi­nen. Täk­si vuo­dek­si bud­je­toi­tu noin 50 mil­joo­nan eu­ron ali­jää­mä on ylit­ty­mäs­sä. Tä­män­het­ki­nen en­nus­te ta­lou­den to­teu­mas­ta vuo­den lop­puun on 87,7 mil­joo­naa eu­roa ali­jää­mäi­nen.

Rau­mal­ta alu­e­hal­li­tuk­ses­sä on nel­jä jä­sen­tä. Ne­lik­ko kul­kee ajoit­tain kimp­pa­kyy­dil­lä ko­kouk­siin Po­riin ja kes­kus­te­lu­vä­lit ovat hy­vät, vaik­ka kaik­ki edus­ta­vat eri puo­lu­ei­ta. Nä­ke­myk­set ali­jää­män tak­laa­mi­ses­ta poik­ke­a­vat sä­vyl­tään.

Jami Toivonen

Jami Toivonen

– Sum­mat hir­vit­tää, kun pu­hu­taan ali­jää­mis­tä, jot­ka ovat pie­nem­män kun­nan koko bud­je­tin ko­koi­sia, sa­noo alu­e­hal­li­tuk­sen jä­sen Jami Toi­vo­nen (ps.).

Toi­vos­ta huo­let­taa, on­ko päät­tä­jil­lä kä­si­tys­tä, et­tä nyt käy­tös­sä ei ole ve­ro­tus­ta, jol­la ali­jää­mät voi­daan kat­taa.

– Kun­ta­päät­tä­jät ovat elä­neet maa­il­mas­sa, jos­sa ta­ka­na on ve­ro­ruu­vi. Ikä­vä pää­tös on voi­tu kor­va­ta ve­ro­ja ko­rot­ta­mal­la.

Sau­li Ah­ven­jär­vi (kd.) ar­vi­oi ali­jää­män joh­tu­vat mo­nes­ta eri te­ki­jäs­tä.

– On ihan ym­mär­ret­tä­vää, et­tä kus­tan­nuk­set kas­va­vat, inf­laa­tio on yk­si te­ki­jä. Pal­ve­lu­jen ky­syn­tä on kas­vus­sa, kun vä­es­tö ikään­tyy. Hen­ki­lös­tön saa­ta­vuus ei ole pa­ran­ta­nut yh­tään ja jou­du­taan käyt­tä­mään vuok­ra­työ­voi­maa. Palk­ka­rat­kai­su oli ai­ka kal­lis. Näis­tä­hän se sit­ten koos­tuu, Ah­ven­jär­vi lu­et­te­lee.

Mirja Ylijoki

Mirja Ylijoki

Mir­ja Yli­jo­ki (sd.) toi­voo, et­tä vir­ka­mies­ten val­mis­te­luun luo­tet­tai­si.

– An­net­tai­si työn­te­ki­jöi­den ja vir­ka­mies­ten teh­dä asi­at, ei­kä po­lii­ti­kot ha­rai­si vas­taan. Pää­tök­sen­te­ko on val­ta­van hi­das­ta, kun asi­oi­ta pa­lau­te­taan val­mis­te­luun.

Uu­dis­tuk­sel­le pi­tää Yli­jo­en mu­kaan an­taa ai­kaa.

– Me tie­sim­me, et­tä ra­haa on lii­an vä­hän ja hen­ki­lös­tös­tä va­jet­ta. En ole iki­nä ol­lut täl­lais­ta uu­dis­tus­ta te­ke­mäs­sä, mis­sä teh­dään uut­ta ja sääs­te­tään sa­maan ai­kaan. Se on jär­jen köy­hyyt­tä, Yli­jo­ki pai­not­taa.

Mar­ja-Lee­na Al­ho (kok.) pi­tää suu­re­na on­gel­ma­na hen­ki­lös­tön saa­ta­vuut­ta.

– Jou­dum­me os­ta­maan hen­ki­lös­töä vuok­ra­y­ri­tyk­sil­tä, kos­ka em­me ole saa­neet rek­ry­toi­tua omik­si työn­te­ki­jöik­si. Kuin­ka pal­jon joh­ta­mi­ses­sa on on­gel­maa, on­ko se syy mik­si ih­mi­set läh­te­vät, poh­tii Al­ho.

Al­hon mu­kaan hy­vin­voin­ti­a­lu­een jo hy­väk­syt­ty muu­to­soh­jel­ma on hyvä ja sitä pi­täi­si pääs­tä no­pe­am­min to­teut­ta­maan.

– Sa­ta­kun­nas­sa on toi­mi­ti­la­ne­li­öi­tä asu­kas­ta koh­den noin 30 pro­sent­tia enem­män kuin muu­al­la kes­ki­mää­rin. Se on var­mas­ti yk­si sääs­tö­koh­de.

Kes­kei­se­nä syy­nä kas­va­nei­hin ku­lui­hin on Al­hon mu­kaan se, et­tä ih­mi­set elä­vät pi­dem­pään.

– Suu­ret ikä­luo­kat ovat 70–80-vuo­ti­ai­ta ja hoi­don­tar­ve li­sään­tyy koko ajan.

Toi­saal­ta pai­no­pis­tet­tä ei ole saa­tu siir­ret­tyä kal­liis­ta eri­kois­sai­raan­hoi­dos­ta pe­rus­ter­vey­den­huol­toon.

– Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon lää­kä­rin­työn on­gel­ma­na on, et­tä sii­nä on ai­van lii­kaa eri­lais­ten to­dis­tus­ten kir­joit­ta­mis­ta ja so­si­aa­lis­ten on­gel­mien rat­ko­mis­ta. Var­si­nai­nen lää­kä­rin­työ jää vä­häl­le, it­se­kin lää­kä­ri­nä työs­ken­te­le­vä Al­ho sa­noo.

Sauli Ahvenjärvi

Sauli Ahvenjärvi

Kaik­ki alu­e­hal­li­tuk­sen jä­se­net nos­ta­vat esil­le uu­dis­tuk­sen hi­tau­den. Ta­voit­tee­na ol­lut yh­tei­nen kun­ta­ra­jat ylit­tä­vä so­te­a­lue on vie­lä pa­has­ti kes­ken.

– Edel­leen tui­jo­te­taan kun­ta­ra­jo­ja ei­kä asi­oi­mis­suun­tia ja pal­ve­lu­ja. Pi­täi­si aja­tel­la, et­tä ih­mi­nen oli­si kes­ki­ös­sä, ei kun­nat, Toi­vo­nen tii­vis­tää.

Hän nos­taa esi­mer­kik­si Poh­jois-Sa­ta­kun­nas­sa tee­te­tyn vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­nin, joka teh­tiin kun­nan nä­kö­kul­mas­ta.

– Hy­vin­voin­ti­a­lu­een teh­tä­vä ei ole tuot­taa kun­nil­le elin­voi­maa, vaan ih­mi­sil­le so­te­pal­ve­lu­ja, muis­tut­taa Toi­vo­nen.

– On ai­van sel­vää, et­tä so­te­kes­kuk­sia ei voi ol­la kym­me­nen ki­lo­met­rin vä­lein. Nyt saim­me kah­dek­san kes­kuk­sen pai­kat hy­väk­syt­tyä, jo­ten pää­sem­me eteen­päin, Ah­ven­jär­vi pai­not­taa.

In­ves­toin­tien kes­kit­ty­mi­nen maa­kun­nan kes­kus­kau­pun­ki Po­riin ai­heut­taa maa­kun­nan pie­nem­mis­sä kun­nis­sa ki­pui­lua.

– Pori on isoin asu­kas­kes­kit­ty­mä, joka osal­taan puo­lus­taa kes­kit­tä­mis­tä. Mut­ta jol­la­kin toi­sel­la kun­nal­la voi ol­la jo­hon­kin pal­ve­luun pa­rem­mat edel­ly­tyk­set, muis­tut­taa Toi­vo­nen.

Kes­kus­sai­raa­laan suun­ni­tel­lut isot ns. kuu­ma­sai­raa­lain­ves­toin­nit ei­vät saa rau­ma­lai­sil­ta va­rauk­se­ton­ta kan­na­tus­ta.

– Sa­to­jen mil­joo­nien in­ves­toin­ti on sen luo­kan ko­ko­nai­suus, et­tä en tie­dä mi­ten sil­le saa­daan vas­ti­net­ta. Täs­sä on taus­tal­la eri­koi­nen ajat­te­lu, et­tä jos hir­ve­äs­ti ra­ken­ne­taan ja teh­dään lin­no­ja, niin se tur­vaa it­se­näi­syy­den, Toi­vo­nen poh­tii.

Kaik­ki rau­ma­lai­set va­kuut­ta­vat, et­tä Rau­man so­te­kes­kuk­sen si­joit­tu­mi­nen sai­raa­lan ti­loi­hin on var­maa ja myös ra­hat kor­jau­sin­ves­toin­tiin on val­mii­na.

– Nyt on pää­tet­ty kah­dek­sas­ta so­te­kes­kuk­ses­ta maa­kun­taan ja Rau­man kor­jau­sin­ves­toin­tia suun­ni­tel­laan, sa­noo Yli­jo­ki.

Al­hon mu­kaan tar­ve­sel­vis­tys val­mis­tuu lä­hi­ai­koi­na ja sen jäl­keen pääs­tään Rau­man sai­raa­la­kiin­teis­tön osal­ta muok­kaa­maan tar­peel­li­set ti­lat käyt­töön.

– Us­kon et­tä Rau­mal­la säi­lyy il­ta­päi­vys­tys, jos vaan hen­ki­lö­kun­taa saa­daan, Al­ho ar­vi­oi.