Kalli: Talouden tosiasiat tunnustettava – suunnan on muututtava
Huhtikuu tuo tullessaan eduskuntavaalikauden puolivälin. On aika antaa Orpon hallitukselle välitodistus, joka ei valitettavasti kohoa kiitettäviin lukemiin. Talouden osalta puheet ovat olleet suureelliset, mutta tulokset laihat.
Hallitus asetti tavoitteekseen 100 000 uutta työllistä, mutta valitettavasti siitä ollaan nyt todella kaukana. Työllisyys ei ole parantunut, vaan heikentynyt. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä on nyt 64 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Vastaavasti 15–74-vuotiaiden työttömyysaste on nyt korkeimmillaan sitten yhdeksään vuoteen. Miesten työttömyysasteen osalta Suomi on ottanut jopa kyseenalaisen piikkipaikan koko EU-alueella.
Työllisyyteen vaikuttaa toki yleinen talouden suhdanne, mutta merkitystä on myös hallituksen harjoittamalla politiikalla. Erityisesti naisten työttömyyttä ovat pahentaneet hyvinvointialueiden henkilöstövähennykset, joiden taustalla vaikuttavat hallituksen kohtuuttomat sote-säästöt. Suomessa onkin nyt enemmän työttömiä hoitajia ja muita sote-alan ammattilaisia kuin pitkään aikaan. Myös kotitalousvähennyksen heikennys on johtanut menetettyihin työpaikkoihin niin mies- kuin naisvaltaisilla aloilla.
Nämä ovat olleet Orpon hallitukselta kertakaikkisen vääriä valintoja, jotka ovat entisestään lisänneet työttömyyttä keskellä muutoinkin vaikeaa suhdannetta.
Uusilla leikkauksilla pelottelun sijaan hallituksen kannattaisi nyt keskittyä toivon rakentamiseen ja kasvun edistämiseen. Niin kauan kuin talouspuhe kiertää leikkausten ja veronkorotusten kehää, eivät ihmiset uskalla lähteä kuluttamaan ja yritykset investoimaan.
Myös ihmisten luottamus julkisiin palveluihin on palautettava antamalla hyvinvointialueille lisää aikaa talouden sopeuttamiseen. Tätä on esittänyt myös puolueeton talouspolitiikan arviointineuvosto. Lähi- ja peruspalveluiden raju karsiminen ja keskittäminen kun johtavat pahimmillaan vain kustannusten kasvuun. Siksi Keskusta on Satakunnassakin vaatinut maltillisempaa säästöaikataulua.
Nyt käytävät kunta- ja aluevaalit ovatkin paitsi äänestys paikallisista päättäjistä myös luottamusäänestys maan hallituksen linjasta. Jos haluat Suomen kehitykseen muutosta, äänestä muutoksen puolesta. Vaihtoehtoja on – vaihda keskelle.
Eeva Kalli
Kansanedustaja (kesk.), aluevaaliehdokas, Eura