Karl Koli / STT

Ke­säl­lä on uu­ti­soi­tu mah­dol­li­sis­ta sa­la­mur­ha-ai­keis­ta, joi­ta Ve­nä­jä oli­si koh­dis­ta­mas­sa kes­keis­ten puo­lus­tu­sa­lan yri­tys­ten toi­mi­joi­hin Eu­roo­pas­sa. Mi­ten uu­ti­siin on re­a­goi­tu suo­ma­lai­ses­sa puo­lus­tus­te­ol­li­suu­des­sa?

Puo­lus­tu­sa­lan yri­tys Nam­mon Suo­men-toi­min­to­jen toi­mi­tus­joh­ta­ja Rai­mo He­las­mä­ki ker­too STT:lle, et­tä yri­tyk­seen ei ole koh­dis­tu­nut uh­kai­lua tai uh­kaa. He­las­mä­en mu­kaan asi­aan on kui­ten­kin va­rau­dut­tu, sil­lä puo­lus­tu­sa­lal­la kaik­keen tu­lee ol­la val­mis­tau­tu­nut.

Puo­lus­tu­sa­lan yri­tys Pat­ria puo­les­taan ei ker­ro, on­ko sii­hen koh­dis­tu­nut uh­kaa tai uh­kai­lua. Pat­ri­an vies­tin­näs­tä ker­rot­tiin STT:lle, et­tä yri­tys ei vie­lä täs­sä vai­hees­sa ha­lua kom­men­toi­da asi­aa.

Suo­je­lu­po­lii­sin (supo) vies­tin­näs­tä ker­ro­taan STT:lle, et­tä se on vii­mek­si va­roit­ta­nut Ve­nä­jän en­tis­tä ag­g­res­sii­vi­sem­mas­ta vai­kut­ta­mi­ses­ta tä­män vuo­den maa­lis­kuus­sa. So­ti­las­liit­to Nato an­toi tou­ko­kuun alus­sa oman jul­ki­sen va­roi­tuk­sen­sa Ve­nä­jän sa­bo­taa­siu­has­ta. Su­pon mu­kaan va­roi­tus ku­vaa hy­vin ny­kyis­tä ti­lan­net­ta, jos­sa Ve­nä­jän toi­min­ta on yhä röyh­ke­äm­pää.

Suo­mes­sa on su­pon mu­kaan syy­tä va­rau­tua Ve­nä­jän hyb­ri­di­toi­miin. Vies­tin­näs­tä kui­ten­kin to­de­taan, et­tä Suo­mi ei ole Ve­nä­jän pää­koh­de.

– Suo­mi ei ole Ve­nä­jän pää­koh­de, ei­kä so­ti­laal­li­nen uh­ka tai muun vä­ki­val­lan tai inf­rast­ruk­tuu­rin toi­min­nan laa­jas­ti la­maut­ta­van sa­bo­taa­sin uh­ka ole lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa to­den­nä­köi­nen, vies­tin­näs­tä to­de­taan.

Supo ker­too, et­tä Ve­nä­jän pää­ta­voit­tee­na on Uk­rai­nan tuen hei­ken­tä­mi­nen. Ve­nä­jä ha­lu­aa su­pon mu­kaan mur­taa län­si­mai­den yh­te­näi­syy­den Uk­rai­nan tu­ke­mi­ses­sa.

Su­pon vies­tin­näs­tä to­de­taan, et­tä supo on va­rau­tu­nut Ve­nä­jän muo­dos­ta­maan uh­kaan koko ajan, sil­lä Suo­men roo­liin Nato-maa­na ja Uk­rai­nan tu­ki­ja­na liit­ty­vät Ve­nä­jän suun­nal­ta nou­se­vat uh­ka­ku­vat ja uhit­te­lut.

Yh­dys­val­ta­lai­nen uu­tis­ka­na­va CNN uu­ti­soi hei­nä­kuun al­ku­puo­lel­la läh­tei­siin­sä ve­do­ten, et­tä Ve­nä­jä suun­nit­te­li sa­la­mur­haa­van­sa kes­kei­siä Eu­roo­pan puo­lus­tu­sa­lan yri­tys­ten toi­mi­joi­ta. Koh­teek­si oli­vat uu­tis­ka­na­van läh­teen mu­kaan va­li­koi­tu­neet sel­lai­set yri­tyk­set, jot­ka tu­ke­vat Uk­rai­nan ase­voi­mia tais­te­lus­sa Ve­nä­jää vas­taan.

Ve­nä­jän on myös ker­rot­tu har­joit­ta­neen jo kuu­den kuu­kau­den ajan sa­bo­taa­sia Eu­roo­pas­sa. Koh­tee­na ovat ol­leet puo­lus­tu­sa­lan yri­tyk­set.

Venäjällä kyky toteuttaa salamurhia Euroopassa

Hyb­ri­di­o­saa­mis­kes­kuk­sen ver­kos­to­joh­ta­ja Juk­ka Sa­vo­lai­nen to­te­aa, et­tä Ve­nä­jäl­lä on kyky to­teut­taa sa­la­mur­hia Eu­roo­pas­sa. Hän kui­ten­kin ko­ros­taa, et­tä ne ovat koh­dis­tu­neet Ve­nä­jän si­säi­seen op­po­si­ti­oon sekä loik­ka­rei­hin.

Sa­vo­lai­nen pi­täi­si sa­la­mur­hien laa­jen­ta­mis­ta eu­roop­pa­lai­sia koh­taan val­ta­va­na es­ka­laa­ti­o­na.

– Näyt­töä on sii­tä, et­tä Ve­nä­jä on teh­nyt ja to­teut­ta­nut sa­la­mur­hia Eu­roo­pas­sa Ve­nä­jän si­säi­siin asi­oi­hin liit­ty­en. Eli sil­lä on ky­kyä ja int­res­se­jä to­teut­taa täl­lai­sia te­ko­ja. Täy­tyy kui­ten­kin sa­noa, et­tä mi­kä­li he täl­lais­ta laa­jen­tai­si­vat eu­roop­pa­lai­sia toi­mi­joi­ta koh­taan, se oli­si sel­keä ja huo­mat­ta­va es­ka­laa­tio.

Sa­vo­lai­sen mu­kaan Ve­nä­jä ei tiet­tä­väs­ti ole mur­han­nut eu­roop­pa­lai­sia po­liit­ti­sia vai­kut­ta­jia tai tur­val­li­suus­toi­mi­joi­ta.

Hän to­te­aa, et­tä ylei­ses­ti ot­ta­en, mi­kä­li Ve­nä­jä to­teut­tai­si sa­la­mur­hia eu­roop­pa­lai­sia toi­mi­joi­ta koh­taan, se to­den­nä­köi­ses­ti kään­täi­si ylei­sen mie­li­pi­teen Eu­roo­pas­sa vie­lä sel­ke­äm­min Ve­nä­jää vas­taan.

Sa­vo­lai­nen ei ota kan­taa sii­hen, mitä Ve­nä­jä voi­si ko­kea saa­vut­ta­van­sa täl­lai­sil­la toi­mil­la. Hän kui­ten­kin to­te­aa, et­tä Ve­nä­jäl­lä on ylei­ses­ti int­res­seis­sä, et­tä Eu­roo­pan ase­te­ol­li­suus ei läh­ti­si voi­mak­kaal­la vo­lyy­mil­la tu­ke­maan Uk­rai­nan puo­lus­ta­mis­ta.

Euroopassa sabotaa­si­o­pe­raa­tioita

Su­pon mu­kaan Ve­nä­jään yh­dis­tet­tä­vis­sä ole­va toi­min­ta muu­al­la Eu­roo­pas­sa on koh­dis­tu­nut eten­kin Uk­rai­nan ma­te­ri­aa­li­seen tu­keen. Supo huo­maut­taa, et­tä Eu­roo­pas­sa epäil­ty­jen te­ki­jöi­den toi­min­ta ei pää­sään­töi­ses­ti ole ol­lut tek­ni­ses­ti osaa­vaa tai pit­käl­le suun­ni­tel­tua ja hei­tä on jää­nyt kiin­ni jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa.

Ve­nä­jä voi su­pon mu­kaan käyt­tää hyb­ri­di­toi­mis­saan si­jais­toi­mi­joi­ta ku­ten ri­kol­li­sia, jot­ka te­ke­vät ti­hu­töi­tä ra­haa vas­taan.

Sa­bo­taa­si­toi­met koh­dis­tu­vat Uk­rai­nan ma­te­ri­aa­li­sen tu­keen ku­ten esi­mer­kik­si val­mis­tuk­seen, kul­je­tuk­seen tai va­ras­toin­tiin. Pie­ni­muo­toi­set ti­hu­työt ovat su­pon mu­kaan vai­ke­as­ti yh­dis­tet­tä­vis­sä Ve­nä­jään.

Supo pi­tää sik­si epä­to­den­nä­köi­se­nä, et­tä lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa näh­täi­siin laa­jas­ti ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti kriit­tis­tä inf­rast­ruk­tuu­ria la­maut­ta­vaa sa­bo­taa­sia. Ve­nä­jän voi­si täl­löin ol­la vai­kea kiis­tää osal­li­suut­taan ja vält­tää ti­lan­teen es­ka­loi­tu­mis­ta.

Su­pon vies­tin­näs­tä to­de­taan, et­tä supo käy en­nal­ta­eh­käi­se­viä tur­val­li­suus­kes­kus­te­lu­ja eri or­ga­ni­saa­ti­oi­den kans­sa. Ylei­ses­ti ot­ta­en Suo­mes­sa va­rau­tu­mi­nen on su­pon mu­kaan hy­vää.

– Suo­ma­lai­nen yh­teis­kun­ta on vii­me vuo­si­na vah­vis­ta­nut val­miut­taan vas­ta­ta tä­män tyyp­pi­siin toi­miin, ja Ve­nä­jän hyök­käys Uk­rai­naan on myös li­sän­nyt yk­sit­täis­ten ih­mis­ten tie­toi­suut­ta Ve­nä­jän toi­min­ta­ta­vois­ta.

Tie­dus­te­lu­tie­don mer­ki­tys on su­pon mu­kaan Ve­nä­jän sa­bo­taa­si-is­ku­jen es­tä­mi­ses­sä suu­ri, mut­ta yk­sit­täi­sen toi­mi­jan syr­jäi­seen koh­tee­seen koh­dis­tu­van is­kun tor­jun­ta voi­si ol­la vi­ra­no­mais­kei­noin vai­ke­aa. Vi­ra­no­mais­ten ja yk­si­tyi­sen puo­len toi­mi­joi­den yh­teis­työ ja tie­don­vaih­to on­kin su­pon mu­kaan va­rau­tu­mi­ses­sa kes­keis­tä.

Suo­mes­sa ko­ko­nais­tur­val­li­suut­ta ja va­rau­tu­mis­ta yh­teen so­vit­ta­van Tur­val­li­suus­ko­mi­te­an sih­tee­ris­tön mu­kaan sa­la­mur­hat tai muu vas­taa­vaa toi­min­ta on mai­nit­tu si­sä­mi­nis­te­ri­ön vuon­na 2023 jul­kais­tus­sa Kan­sal­li­ses­sa ris­ki­ar­vi­os­sa. Sii­nä to­de­taan, et­tä myös sa­la­mur­hat ovat yk­si hyb­ri­di­vai­kut­ta­mi­sen kei­no.

Uhka luultua konkreettisempi

CNN ker­toi uu­ti­ses­saan, et­tä suu­rin Ve­nä­jän suun­nit­te­le­man sa­la­mur­han uh­ka oli­si koh­dis­tu­nut puo­lus­tu­sa­lan yri­tys Rhein­me­tal­lin toi­mi­tus­joh­ta­jaan Ar­min Pap­per­ge­riin. Yh­dys­val­lat ker­toi ve­nä­läis­suun­ni­tel­mis­ta Sak­sal­le, min­kä jäl­keen Sak­san tur­val­li­suus­pal­ve­lut jär­jes­ti­vät Pap­per­ge­ril­le suo­je­lua. Ai­em­pien me­di­a­tie­to­jen mu­kaan Pap­per­ge­riin ei kui­ten­kaan koh­dis­tu­nut mi­tään konk­reet­tis­ta sa­la­mur­ha­ny­ri­tys­tä.

Sak­sa­lais­leh­ti Der Spie­gel uu­ti­soi myö­hem­min, et­tä Sak­san tur­val­li­suus­pal­ve­lu oli tou­ko­kuus­sa saa­nut tie­toon­sa Pap­per­ge­rin koh­dis­tu­neen uhan. Uh­ka oli Spie­ge­lin läh­teen mu­kaan konk­reet­ti­sem­pi kuin ai­em­min ker­rot­tiin.

Leh­den läh­teen mu­kaan epäil­ty­jen ve­nä­läis­ten agent­tien ker­rot­tiin jo saa­pu­neen EU:n alu­eel­le ja mat­kus­ta­neen paik­koi­hin, jois­sa Pap­per­ger vie­rai­li.

Mie­het, joi­ta tur­val­li­suus­pal­ve­lu tark­kai­li, oli­vat saa­pu­neet en­ti­sen Neu­vos­to­lii­ton alu­een mais­ta. Sak­san tie­dus­te­lu ei kui­ten­kaan pi­dät­tä­nyt ke­tään ta­pah­tu­maan liit­ty­en, sil­lä riit­tä­väs­ti to­dis­tei­ta ei saa­tu.

Fi­nan­ci­al Ti­mes -leh­den mu­kaan syy sii­hen, mik­si län­si­mai­set puo­lus­tu­sa­lan yri­tyk­set ovat ol­leet va­ro­vai­sia aloit­ta­maan am­mus­tuo­tan­toa Uk­rai­nas­sa, on ol­lut pel­ko jou­tua Ve­nä­jän tap­po­lis­tal­le.

Ve­nä­jä on ai­em­min jul­ki­suu­des­sa il­mais­sut suut­tu­muk­sen­sa puo­lus­tu­sa­lan yri­tys­ten suun­ni­tel­mis­ta aloit­taa am­mus­tuo­tan­to Uk­rai­nas­sa.

Ve­nä­jä esi­mer­kik­si uh­ka­si tu­ho­ta Rhein­me­tal­lin Pant­her-pans­sa­ri­vau­nu­ja val­mis­ta­van teh­taan Uk­rai­nas­sa. Li­säk­si Kreml uh­ka­si brit­ti­läis­tä BAE Sys­tem­siä vii­me syys­kuus­sa sa­no­mal­la, et­tä puo­lus­tus­ma­te­ri­aa­lia Uk­rai­nas­sa tuot­ta­vis­ta yri­tyk­sis­tä voi­si tul­la Ve­nä­jän ase­voi­mien eri­kois­koh­tei­ta.