Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

RAP:n pu­heen­joh­ta­ja An­ne-maj Il­ta­nen sa­noo suo­raan, et­tä Suo­mi tar­vit­see palk­ka­koor­di­naa­ti­o­ta vien­ti­ve­toi­sen mal­lin poh­jal­ta.

Hä­nen mu­kaan­sa vain täl­lai­nen raa­mi­so­pi­mus ta­kaa kil­pai­lu­ky­vyn ja sen, et­tä jul­ki­nen ta­lous saa­tai­siin ko­he­ne­maan.

– Tär­kein­tä oli­si, et­tä ni­me­no­maan kes­kus­jär­jes­töt niin työ­nan­ta­ja- kuin työn­te­ki­jä­puo­lel­la so­pi­si­vat yk­si­tyis­koh­dis­ta. Mal­li si­nän­sä oli­si kaik­kien etu, sa­noo Rau­man Am­ma­til­li­sen Pai­kal­lis­jär­jes­tön pu­heen­joh­ta­ja ja Orak­sen va­ra­pää­luot­ta­mus­hen­ki­lö An­ne-maj Il­ta­nen.

Juu­ri Il­ta­sen oma kes­kus­jär­jes­tö SAK ot­ti hat­kat neu­vot­te­lu­pöy­däs­tä, kun se ei saa­nut hal­li­tus­ta tai­vu­tel­tua neu­vot­te­le­maan muis­ta­kin työ­e­lä­mä­ky­sy­myk­sis­tä, ku­ten pai­kal­li­ses­ta so­pi­mi­ses­ta.

Työ­ryh­mis­sä SAK on ol­lut edel­leen mu­ka­na. Vii­me vii­kon tors­tai­na vien­ti­mal­li­työ­ryh­mä päät­ti työn­sä. Lo­pul­lis­ta la­ki­teks­tiä hi­o­taan vie­lä. SAK il­moit­taa kan­tan­sa, kun lais­ta tu­lee lo­pul­li­nen ver­sio.

– Oma kä­si­tyk­se­ni on, et­tei laki ole niin tiuk­ka kuin hal­li­tus ha­lu­ai­si, en­na­koi SAK:n eu­ra­lai­nen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Kat­ja Sy­vä­ri­nen.

Lain val­mis­te­lus­sa on jou­dut­tu ot­ta­man huo­mi­oon Suo­men si­tou­tu­mi­nen kan­sain­vä­li­sen työ­jär­jes­tön ILO:n so­pi­muk­siin. Myös Suo­men pe­rus­tus­lais­sa taa­taan so­pi­mi­sen va­paus eli pe­ri­aat­tees­sa työ­nan­ta­ja voi mak­saa suu­rem­pia ko­ro­tuk­sia kuin lii­tot tai kes­kus­jär­jes­töt ovat so­pi­neet.

Vien­ti­ve­toi­sel­la raa­mi­so­pi­muk­sel­la tar­koi­te­taan sitä, et­tä vien­ti­lii­tot te­ki­si­vät palk­ka­rat­kai­sun, jota muut lii­tot ei­vät voi­si ylit­tää, ei­kä val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja sai­si sel­lais­ta so­vin­to­ee­si­tys­tä teh­dä.

Vaik­ka mal­lis­ta ei ole tä­hän as­ti ol­lut kes­kus­jär­jes­tö­jen vä­lis­tä var­si­nais­ta so­pi­mus­ta, niin sen mu­kaan men­tiin vuo­si­kau­sia.

Vas­ta vuo­si sit­ten syn­tyi on­gel­mia, kun kun­ta- ja hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den työn­te­ki­jät sai­vat läpi so­vin­to­e­si­tyk­sen, et­tä jos te­ol­li­suu­des­sa ja vien­ti­a­loil­la so­vi­taan hei­tä suu­rem­pia ko­ro­tuk­sia, he saa­vat yli­me­ne­vän osuu­den au­to­maat­ti­ses­ti oman ko­ro­tuk­sen­sa pääl­le.

So­pi­mus tuli heti en­sim­mäi­se­nä so­pi­mus­kau­te­na ta­vat­to­man kal­liik­si kun­nil­le ja hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­le, jois­sa vie­lä palk­ka­har­mo­ni­saa­tio nos­ti reip­paas­ti kus­tan­nuk­sia.

Palk­ka­oh­jel­ma so­vit­tiin kol­mi­vuo­ti­sek­si. Sitä on kri­ti­soi­tu niin työn­te­ki­jä- kuin työ­nan­ta­ja­pii­reis­sä.

– Kyl­lä Suo­mes­sa on läh­det­tä­vä sii­tä, et­tä jon­kin­lai­nen vien­ti­a­lo­ja myö­täi­le­vä ko­ro­tus­mal­li tar­vi­taan. Eläm­me vien­nis­tä ja vien­ti­te­ol­li­suu­den kil­pai­lu­ky­ky rat­kai­see hy­vin­voin­tim­me. Jos vien­ti sak­kaa, ei meil­lä ole va­raa myös­kään mak­saa opet­ta­jien, hoi­ta­jien ja hoi­vaa­jien palk­ko­ja. Täs­tä pi­tää läh­teä, sa­noo Il­ta­nen.

Hän sa­noo pu­hu­van­sa omia nä­ke­myk­si­ään, ei SAK:n tai pai­kal­lis­jär­jes­tön suul­la.

Vien­ti­ve­toi­nen palk­ka­mal­li on re­pi­nyt ay-lii­ket­tä si­säl­tä­päin. Kun­ta- ja hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den työn­te­ki­jät ha­lu­si­vat is­tua hal­li­tuk­sen tar­jo­a­maan neu­vot­te­lu­pöy­tään. Hei­dän aja­tuk­se­naan oli saa­da neu­vo­tel­tua jon­kin­lai­nen ta­ka­port­ti ylei­sen ta­son ylit­tä­vil­le ko­ro­tuk­sil­le.

Täl­lai­nen mah­dol­li­suus on muun mu­as­sa Ruot­sin vien­ti­ve­toi­ses­sa mal­lis­sa.

SAK:n si­säl­lä ti­lan­ne on ai­heut­ta­nu ris­ti­ve­toa.

– Kyl­lä ay-liik­keen si­säl­lä käy­dään kes­kus­te­lu­ja ihan hy­väs­sä hen­ges­sä ja et­si­tään yh­des­sä mal­le­ja rat­kais­ta on­gel­mia. Mi­nus­ta hal­li­tuk­sen tiuk­ka lin­ja on myös yh­dis­tä­nyt ay-vä­keä, sa­noo Il­ta­nen.

Hän muis­tut­taa myös, et­tei­vät SAK:n neu­vot­te­lu­yh­tey­det hal­li­tuk­sen ja työ­nan­ta­jien kans­sa ole ko­ko­naan poik­ki, vaan taus­tal­la käy­dään koko ajan vuo­ro­pu­he­lua, jos­ta ei jul­ki­suu­des­sa pu­hu­ta.

Hän pu­huu luot­ta­muk­ses­ta ja re­hel­li­syy­des­tä. Kum­paa­kin tar­vi­taan, jot­ta ny­kyi­ses­tä pat­ti­ti­lan­tees­ta pääs­täi­siin eteen­päin.

– Läh­tö­koh­dat ovat to­del­la huo­not ja pel­kään, et­tä seu­raa­vas­ta eli syk­syn palk­ka­kier­rok­ses­ta tu­lee vai­kea. Te­ol­li­suus­lii­ton pu­heen­joh­ta­ja Riku Aal­to on jo jul­ki­suu­des­sa vä­läy­tel­lyt, et­tei liit­to ha­lua neu­vo­tel­la lain­kaan esi­mer­kik­si pai­kal­li­ses­ta so­pi­mi­ses­ta.

– Käy­tän­nös­sä se mer­kit­see sitä, et­tä men­nään en­ti­sel­lä so­pi­muk­sel­la eteen­päin, Il­ta­nen sa­noo.

Hän pi­tää har­mil­li­se­na sitä, mi­ten ny­kyi­nen il­ma­pii­rin vai­keut­taa so­pi­mus­ten syn­ty­mis­tä. Palk­ka­rat­kai­su on oman­sa. Sit­ten on per­he- ja työ­e­lä­män yh­dis­tä­mi­sen ke­hit­tä­mi­nen jne.

– Pi­dän on­gel­mal­li­se­na myös ai­kuis­kou­lu­tuk­sen tu­kien leik­kaa­mis­ta. Hä­nen mie­les­tään ai­kuis­kou­lu­tuk­seen pi­täi­si pa­nos­taa yhä enem­män, kos­ka yk­si opit­tu am­mat­ti ei enää rii­tä. Tar­vi­taan lä­hes jat­ku­vaa uu­del­leen kou­lut­tau­tu­mis­ta.

– Mi­ten opis­kel­la, kun tuet lop­pu­vat ja täy­den­tä­väs­tä kou­lu­tuk­ses­ta tu­lee yhä ylei­sem­min mak­sul­lis­ta.

– Suo­mes­sa ei ole va­raa hu­ka­ta yh­tään työ­ky­kyis­tä ih­mis­tä kor­tis­toi­hin. Työ­voi­ma­pu­la kun on jäl­leen kas­va­mas­sa, Il­ta­nen päät­te­lee.