Mo­nes­sa per­hees­sä mie­ti­tään, mi­ten kan­nat­tai­si toi­mia, kun uu­den tai käy­te­tyn au­ton hank­ki­mi­nen tu­lee seu­raa­van ker­ran ajan­koh­tai­sek­si. Jat­kai­si­ko vie­lä tu­tul­la ja tur­val­li­sel­la ben­sa- tai die­se­lau­tol­la, hyp­päi­si­kö hyb­ri­di­au­ton rat­tiin vai sat­sai­si­ko jo täy­sin säh­köl­lä kul­ke­vaan ajo­pe­liin.

Au­to­jen käyt­tö­voi­ma on kuu­ma ky­sy­mys myös ras­kaas­sa lii­ken­tees­sä. Kul­je­tus­lii­ke Au­ra­maan toi­mi­tus­joh­ta­ja Mat­ti Es­ko nä­kee sel­vän mur­rok­sen ta­pah­tu­neen pa­rin vii­me vuo­den ai­ka­na. Myös hä­nen joh­ta­man­sa per­hey­ri­tys pyr­kii nyt päät­tä­väi­ses­ti hii­li­neut­raa­lik­si.

– En­si vuo­den in­ves­toin­neis­ta noin kol­man­nes tul­lee ole­maan bi­o­kaa­su­käyt­töi­siä au­to­ja, ker­too Es­ko Rau­map­lus-haas­tat­te­lus­sa.

Kyse on mer­kit­tä­vis­tä mää­ris­tä ajo­neu­vo­ja ja eu­ro­ja, kun Es­ko Au­ra­maan ni­mis­sä au­to­kaup­paa te­kee. Eu­ra­lai­sel­la per­he­kon­ser­nil­la on kol­mi­sen­sa­taa ajo­neu­voa.

– Ras­kaas­sa lii­ken­tees­sä mil­joo­na ki­lo­met­riä tu­lee täy­teen noin kol­mes­sa vuo­des­sa. Sen jäl­keen re­kat me­ne­vät meil­lä vaih­toon, sa­noo Es­ko.

Hän veik­kaa, et­tä vii­des­sä vuo­des­sa koko ka­lus­to kul­kee uu­siu­tu­val­la die­se­lil­lä, bi­o­kaa­sul­la tai säh­köl­lä. En­sim­mäi­sen säh­kö­kuor­ma-au­ton­sa Au­ra­maa hank­ki tänä vuon­na. Vä­hän pi­dem­mäl­lä sih­dil­lä Es­ko en­na­koi ve­ty­rek­ko­jen yleis­ty­vän Suo­men teil­lä.

– Vety on jär­ke­vä tek­niik­ka ja se tu­lee pom­min­var­mas­ti. Sii­nä em­me ole kus­kin pai­kal­la. Odo­tam­me, et­tä au­to­ja al­kaa tul­la mark­ki­noil­le ja ja­ke­lu pe­laa.

Kul­je­tet­ta­vaa riit­tää var­mas­ti, mut­ta riit­tää­kö kul­jet­ta­jia? Es­ko myön­tää suu­rek­si haas­teek­si, mi­ten toi­mi­a­la py­syy kiin­nos­ta­va­na ura­vaih­to­eh­to­na. Toi­mi­tus­joh­ta­jan mu­kaan Au­ra­maa on teh­nyt pal­jon työ­tä py­sy­äk­seen hy­vä­mai­nei­se­na työ­nan­ta­ja­na.

– Em­me kik­kai­le palk­ko­jen kans­sa, hän va­kuut­taa.

Rau­map­lus-oh­jel­man jak­so 43 on nyt kuun­nel­ta­vis­sa Spo­ti­fy-pal­ve­lus­sa. Isän­ti­nä tut­tuun ta­paan toi­mit­ta­jat Ris­to Lei­no ja Jan­ne Ran­ta­nen.

Link­ki jak­soon