Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Suo­mes­sa pit­kään jat­ku­nut syn­ty­vyy­den las­ku on ta­saan­tu­nut al­ku­vuo­des­ta, tie­dot­taa Ti­las­to­kes­kus. Suo­mes­sa syn­tyi tam­mi-ke­sä­kuus­sa 465 las­ta enem­män kuin vuo­si sit­ten vas­taa­va­na ai­ka­na. Myös ko­ko­nais­he­del­mäl­li­syys­lu­ku on ko­hon­nut hie­man vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na.

2010-lu­vul­la syn­ty­vyys las­ki Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan yh­dek­sä­nä vuo­te­na pe­räk­käin.

– Ko­ro­na­vuo­si­na 2020 ja 2021 syn­ty­vyy­des­sä ta­pah­tui el­py­mis­tä, mut­ta se ei jat­ku­nut kah­ta vuot­ta pi­dem­pään. Nyt las­ku on jäl­leen py­säh­ty­nyt. On kui­ten­kin lii­an ai­kais­ta sa­noa, läh­tee­kö syn­ty­vyys täs­tä nou­suun, Ti­las­to­kes­kuk­sen yli­ak­tu­aa­ri Joo­nas Toi­vo­la ker­too tie­dot­tees­sa.

Suo­men en­nak­ko­vä­ki­lu­ku oli Ti­las­to­kes­kuk­sen en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan ke­sä­kuun lo­pus­sa 5 616 514 asu­kas­ta. Vä­ki­lu­ku kas­voi al­ku­vuo­den ai­ka­na liki 13 000 hen­gel­lä vii­me vuo­des­ta.

Luon­nol­lis­ta vä­es­tön­li­säys­tä aut­toi myös kuol­lei­den mää­rän las­ku. Kuol­lei­ta oli noin 1 300 hen­keä vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min. Kuol­lei­den mää­rän las­ku jat­kuu jo tois­ta vuot­ta pe­räk­käin.

Suo­men vä­es­tön­kas­vua on kui­ten­kin pi­tä­nyt en­si­si­jai­ses­ti yl­lä maa­han­muut­to. Tam­mi-ke­sä­kuun ai­ka­na Suo­meen muut­ti ul­ko­mail­ta noin 27 000 hen­keä. Eni­ten muut­ta­jia tuli EU:n ul­ko­puo­lel­ta.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan net­to­maa­han­muut­to on las­ke­nut Suo­mes­sa sen si­jaan sel­väs­ti, vaik­ka luku on edel­leen kor­kea.

– Las­ku joh­tui eni­ten Ve­nä­jän ja Suo­men kan­sa­lais­ten las­ke­nees­ta maa­han­muu­tos­ta ver­rat­tu­na edel­lis­vuo­den sa­maan ai­ka­vä­liin. Ve­nä­jän kan­sa­lais­ten maa­han­muu­tot vä­he­ni­vät 48 pro­sent­tia, Ti­las­to­kes­kuk­sen yli­ak­tu­aa­ri Joni Ran­ta­ka­ri sa­noo tie­dot­tees­sa.

Maa­han­muut­to on sen si­jaan li­sään­ty­nyt sel­väs­ti esi­mer­kik­si Ne­pa­lin kan­sa­lais­ten koh­dal­la. Uk­rai­na­lais­ten maa­han­muut­to on jat­ku­nut kor­ke­al­la ta­sol­la.

Al­ku­vuo­den maa­han­muu­tois­ta eni­ten oli Uk­rai­nan kan­sa­lais­ten maa­han­muut­to­ja, suo­ma­lais­ten toi­sek­si eni­ten ja fi­lip­pii­ni­läis­ten kol­man­nek­si eni­ten.