Suomi odottaa, että paine lisätä tukea Ukrainalle jatkuu
Emmi Tilvis / STT
On odotettavissa, että Suomeen kohdistuu jatkuvaa painetta lisätä tukea Ukrainalle sen aseapu- ja jälleenrakennustarpeiden myötä. Näin todetaan ulkoministeriön julkaisemassa Ukrainan jälleenrakennussuunnitelman toisessa osassa.
Valtaosa Suomen Ukrainalle antamasta tuesta on puolustusmateriaalitukea, mutta tämän lisäksi Suomi tukee Ukrainaa muun muassa kehitysyhteistyöllä ja humanitaarisella avulla.
Tällä hallituskaudella Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa ja humanitaarisen avun kohdemaa. Kuluvalla hallituskaudella Suomi on varautunut antamaan Ukrainalle humanitaarista apua vuosittain 20 miljoonaa euroa..
Suomi katsoo, että Ukrainan tukeminen on tarpeellista paitsi Ukrainan tulevaisuuden, myös Suomen ja Euroopan turvallisuuden sekä YK:n peruskirjan kunnioittamisen takia.
Suomi on sitoutunut Ukrainan tukemiseen pitkällä aikajänteellä. Presidentit Alexander Stubb ja Volodymyr Zelenskyi allekirjoittivat huhtikuussa Kiovassa sopimuksen Suomen ja Ukrainan välisestä turvallisuusyhteistyöstä ja pitkäaikaisesta tuesta. Sopimus tehtiin kymmeneksi vuodeksi.
Suomen Ukrainassa tekemän kehitysyhteistyön painopisteet ovat oikeusvaltiokehitys, opetus ja koulutus sekä ympäristö.
Suunnitelmassa tuodaan esille, että Suomi jatkaa pitkän aikavälin ihmisoikeuspoliittista linjaansa muun muassa naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja puolustamiseksi.
– On tärkeää varmistaa, että myös ukrainalaiset naiset ja tytöt hyötyvät maahan annettavasta tuesta ja osallistuvat laajasti sen käytön suunnitteluun, todetaan suunnitelmassa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) päätti kesällä, ettei Suomi liity Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumaan. Tasa-arvoliittouman kohteisiin kuuluvat muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Päätöksestä nousi syksyllä kohu, jonka jälkimainingeissa hallitus päätti, että jälleenrakennussuunnitelmaan sisällytetään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskeva osio. Tällöin päätettiin, että osion valmistelevat yhdessä Tavio ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).