Heli Laak­ko­nen / STT

Edus­kun­nan oi­keu­sa­si­a­mies an­toi hei­nä­kuun al­ku­puo­lel­la pää­tök­sen, jon­ka mu­kaan Tur­val­li­suus- ja ke­mi­kaa­li­vi­ras­to Tu­kes ei ole rik­ko­nut la­kia käyt­tä­es­sään il­maus­ta "us­ko­mus­hoi­to".

Suo­men Ter­veys­tuo­te­kaup­pi­ai­den Liit­to ja 11 muu­ta yh­dis­tys­tä kan­te­li­vat il­mauk­sen käy­tös­tä vii­me vuo­den huh­ti­kuus­sa edus­kun­nan oi­keu­sa­si­a­mie­hel­le. Yh­dis­tyk­set ker­toi­vat pi­tä­vän­sä us­ko­mus­hoi­to-ter­miä louk­kaa­va­na ja epä­a­si­al­li­se­na. Kan­te­lus­sa oli­vat mu­ka­na muun mu­as­sa Poh­jois­mai­nen Ho­me­o­paat­tiyh­dis­tys, Shi­at­su Fin­land ja Luon­non­lää­ke­tie­teen Kes­kus­liit­to.

Oi­keu­sa­si­a­mies ei kui­ten­kaan var­si­nai­ses­ti suo­sit­te­le us­ko­mus­hoi­to-ter­miä. Apu­lai­soi­keu­sa­si­a­mies Mai­ja Saks­lin to­te­aa pää­tök­ses­sä, et­tä hy­vän kie­len­käy­tön vaa­ti­muk­sen täyt­täi­si pa­rem­min se, et­tä Tu­kes käyt­täi­si so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön (STM) ta­voin kä­si­tet­tä täy­den­tä­vä ja vaih­to­eh­toi­nen hoi­to tai STM:n aset­ta­man työ­ryh­män käyt­tä­mää kä­si­tet­tä vaih­to­eh­to­hoi­to.

Mitä tä­hän sa­noo Tu­kes?

– Edus­kun­nan oi­keu­sa­si­a­mie­hen rat­kai­su ei ole ai­heut­ta­nut Tu­ke­sis­sa akuut­te­ja toi­men­pi­tei­tä. Rat­kai­sus­sa­kin to­de­taan, et­tä Tu­ke­sin me­net­te­ly ei ole lain­vas­tai­nen, sa­noo STT:lle Tu­ke­sin ryh­mä­pääl­lik­kö Jan­ne Nie­me­lä.

Tu­kes ei aio siis täl­lä tie­toa muut­taa käyt­tä­mään­sä ter­mi­no­lo­gi­aa. Täl­lä het­kel­lä Tu­kes käyt­tää verk­ko­si­vuil­laan ter­miä "vaih­to­eh­to- ja us­ko­mus­hoi­dot". Tu­ke­sis­sa ve­do­taan sii­hen, et­tä oi­keu­sa­si­a­mies ei suo­raan oh­jeis­ta muut­ta­maan ter­mi­no­lo­gi­aa. Oi­keu­sa­si­a­mie­hen kans­li­as­ta ei ha­lut­tu kom­men­toi­da STT:lle, kuin­ka pa­kot­ta­va­na oi­keu­sa­si­a­mie­hen suo­si­tus­ta tu­li­si pi­tää.

– Tä­hän saak­ka olem­me näh­neet tar­peel­li­sek­si käyt­tää kak­si­o­sais­ta ter­miä, jot­ta se kat­tai­si koko laa­jan alan ko­ko­nai­suu­des­saan, Nie­me­lä ker­too.

Tu­kes kat­soo asi­aa ku­lut­ta­ja­pal­ve­lui­den tur­val­li­suu­den nä­kö­kul­mas­ta. Nie­me­län mu­kaan nyt käy­tös­sä ole­va ter­mi kat­taa par­hai­ten Tu­ke­sin val­von­nan al­la ole­vat asi­at.

– Tu­kes toi­mii tie­tys­ti lain mu­kaan. Jos to­det­tai­siin, et­tä toi­min­taa pi­täi­si kor­ja­ta, et­tä toi­mit­tai­siin lain mu­kaan, tot­ta kai me sil­loin kor­jaam­me sitä, Nie­me­lä sa­noo.

Suo­men Ter­veys­tuo­te­kaup­pi­ai­den Lii­ton toi­min­nan­joh­ta­ja Mika Rönk­kö on pet­ty­nyt Tu­ke­sin nä­ke­myk­seen.

– Oli­si­han se ai­ka pet­ty­mys, jos Tu­kes ai­koo toi­mia näin. Odo­tim­me, et­tä pää­tök­sen vaa­ti­mus hy­väs­tä kie­len­käy­tös­tä oli­si huo­mi­oi­tu, Rönk­kö sa­noo STT:lle.

Rönk­kö ker­too kan­te­lun teh­nei­den yh­dis­tys­ten ol­leen hy­vin tyy­ty­väi­siä oi­keu­sa­si­a­mie­hen pää­tök­seen. Hän tul­kit­see pää­tök­sen ha­ke­neen ter­mi­kiis­taan so­vit­te­le­vaa ja neut­raa­lia ter­miä.

Sa­maan ai­kaan Rönk­kö on myös yl­lät­ty­nyt. Hän ko­ros­taa pää­tök­ses­sä mai­nit­tua hy­vän kie­len­käy­tön vaa­ti­mus­ta. Hä­nen tul­kin­tan­sa mu­kaan am­ma­tin­har­joit­ta­jan tu­li­si ko­kea, et­tä hän­tä koh­del­laan asi­al­li­ses­ti myös kie­len osal­ta.

– Asia ei ole ko­vin iso. Us­ko­mus­hoi­dot mai­ni­taan muu­ta­mas­sa koh­das­sa net­ti­si­vuil­la. Tämä on sel­väs­ti pe­ri­aat­teel­li­nen lin­jaus Tu­ke­sil­ta.

Sen si­jaan jär­jes­töil­le ja am­ma­tin­har­joit­ta­jil­le ter­mi­kiis­tas­sa on Rön­kön mu­kaan kyse isos­ta asi­as­ta. Hän sa­noo, et­tä asia on vai­van­nut pit­kään ja se on vai­kut­ta­nut alan il­ma­pii­riin. Alan ve­to­voi­mai­suus kär­sii esi­mer­kik­si opis­ke­li­joi­den, am­ma­tin­har­joit­ta­jien ja tut­ki­joi­den kes­kuu­des­sa. Hän sa­noo, et­tä am­ma­tin­har­joit­ta­jat ei­vät ha­lua osal­lis­tua kes­kus­te­luun, kos­ka he pi­tä­vät us­ko­mus­hoi­to-ter­miä lei­maa­va­na. Ter­mi lei­maa Rön­kön mu­kaan myös hoi­to­muo­dot, jois­ta on teh­ty tie­teel­lis­tä tut­ki­mus­ta. Hoi­toi­hin luo­ki­tel­laan hy­vin mo­nen­lai­sia hoi­to­ja, joi­den kaik­kien toi­mi­vuu­des­ta ei ole tie­teel­li­siä to­dis­tei­ta.

– Se voi ai­heut­taa vi­ha­pu­het­ta var­sin­kin so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa, Rönk­kö sa­noo.

Tu­kes kom­men­toi vas­tauk­ses­saan oi­keu­sa­si­a­mie­hel­le, et­tä vaih­to­eh­to- ja us­ko­mus­hoi­to-ter­mis­tä luo­pu­mi­nen voi hä­mär­tää tie­teel­li­sen ja tie­tee­seen pe­rus­tu­mat­to­man hoi­don ra­jaa. Pa­him­mil­laan tämä voi ai­heut­taa ih­mi­sil­le ter­vey­del­lis­tä vaa­raa.

Tu­kes on kat­so­nut vaih­to­eh­to- ja us­ko­mus­hoi­dok­si muun mu­as­sa Ma­ria Nor­di­nin verk­ko­kurs­sin, jol­le se mää­rä­si vuon­na 2019 en­na­koi­van kiel­to­pää­tök­sen ja 100 000 eu­ron uh­ka­sa­kon. Hal­lin­to-oi­keus ku­mo­si Tu­ke­sin pää­tök­sen hei­nä­kuus­sa 2021.

Kan­te­lun teh­neet yh­dis­tyk­set ovat poh­ti­neet jo etu­kä­teen sitä vaih­to­eh­toa, et­tä Tu­kes ei muu­ta käyt­tä­mään­sä sa­nas­toa.

– Seu­raa­va vai­he oli­si asi­an Eu­roo­pan ta­sol­le vie­mi­nen, eli kan­te­lu Eu­roo­pan ko­mis­si­ol­le, Rönk­kö sa­noo.

Kun jär­jes­töt ovat kes­kus­tel­leet Tu­ke­sin kans­sa, poh­ti­vat ne Rön­kön mu­kaan jat­ko­toi­mia.

– En us­ko, et­tä he tu­le­vat jät­tä­mään asi­an tä­hän.

Tu­ke­sin Jan­ne Nie­me­län mu­kaan ku­lut­ta­ja­tur­val­li­suus­la­ki on uu­dis­tu­mas­sa, ja lain on tar­koi­tus tul­la voi­maan jou­lu­kuun puo­li­vä­lis­sä. Lain voi­maan tul­les­sa myös Tu­ke­sin verk­ko­si­vu­ja päi­vi­te­tään.

– Kat­so­taan, on­ko sil­lä jo­ta­kin vai­ku­tus­ta ter­mi­no­lo­gi­aan, Nie­me­lä sa­noo.