STT–AFP

Yh­dys­val­tain sa­lai­nen pal­ve­lu oli viik­ko­ja sit­ten li­sän­nyt tur­va­toi­mia maan en­ti­sen pre­si­den­tin Do­nald Trum­pin ym­pä­ril­lä sen jäl­keen, kun vi­ra­no­mai­set oli­vat saa­neet vi­hiä sii­tä, et­tä Iran juo­nii Trum­pin sur­maa­mi­sek­si. Asi­as­ta ker­to­vat muun mu­as­sa Uu­tis­ka­na­va CNN sekä Was­hing­ton Post -leh­ti.

Yh­dys­val­ta­lais­vi­ra­no­mais­ten ker­ro­taan saa­neen hen­ki­lö­läh­teel­tä tie­dus­te­lu­tie­to­ja Ira­nin suun­ni­tel­mas­ta Trum­pin sur­maa­mi­sek­si. Vi­ra­no­mais­ten mu­kaan epäil­lyl­lä ira­ni­lais­juo­nel­la ei oli­si kui­ten­kaan yh­teyt­tä Trum­piin lau­an­tai­na koh­dis­tu­nee­seen am­pu­mi­seen. FBI tut­kii lau­an­tais­ta is­kua Trum­piin koh­dis­tu­neen sa­la­mur­han yri­tyk­se­nä ja mah­dol­li­se­na ko­ti­mai­se­na ter­ro­ri­te­ko­na.

Yh­dys­val­tain kan­sal­li­nen tur­val­li­suus­neu­vos­to sa­noo seu­ran­neen­sa vuo­sien ajan Ira­niin liit­ty­viä Trum­pin hal­lin­non en­ti­siin vir­ka­mie­hiin koh­dis­tu­via uh­kia. Ira­nin us­ko­taan ha­lu­a­van kos­taa Yh­dys­val­tain vuo­den 2020 tam­mi­kuus­sa Trum­pin kau­den vii­me viik­koi­na te­ke­män is­kun, jos­sa sai sur­man­sa val­lan­ku­mous­kaar­tin Quds-jouk­ko­jen ko­men­ta­ja Qas­sem Su­lei­ma­ni.

– Pi­däm­me tätä en­si­si­jai­se­na asi­a­na kan­sal­li­sen ja ko­ti­maan tur­val­li­suu­den kan­nal­ta, kan­sal­li­sen tur­val­li­suus­neu­vos­ton tie­dot­ta­ja Ad­rien­ne Wat­son sa­noi lau­sun­nos­saan.

Wat­so­nin mu­kaan Trum­piin koh­dis­tu­neen epäil­lyn sa­la­mur­ha­y­ri­tyk­sen tut­kin­nas­sa ei ole tun­nis­tet­tu yh­teyk­siä epäil­lyn am­pu­jan ja min­kään ul­ko­mai­sen tai ko­ti­mai­sen ri­kos­kump­pa­nin tai sa­la­liit­to­lai­sen vä­lil­lä.

Wat­son oh­ja­si tur­va­toi­mia kos­ke­vat ky­sy­myk­set puo­les­taan sa­lai­sen pal­ve­lun ja Yh­dys­val­tain ko­ti­maan tur­val­li­suus­vi­ras­ton (DHS) suun­taan.

Sa­lai­sen pal­ve­lun tie­dot­ta­jan Ant­ho­ny Gug­liel­min mu­kaan sekä sa­lai­nen pal­ve­lu et­tä muut vi­ras­tot saa­vat jat­ku­vas­ti uut­ta tie­toa mah­dol­li­sis­ta uhis­ta ja ryh­ty­vät tar­peen mu­kaan toi­miin re­surs­sien sää­tä­mi­sek­si. Gug­liel­min mu­kaan sa­lai­nen pal­ve­lu ei voi kom­men­toi­da erik­seen yk­sit­täi­siä uh­kia.

– Sa­lai­nen pal­ve­lu ot­taa uh­kauk­set va­ka­vas­ti ja re­a­goi nii­den mu­kai­ses­ti, hän sa­noi omas­sa lau­sun­nos­saan.

Ko­ti­maan tur­val­li­suus­vi­ras­to ei ole tois­tai­sek­si re­a­goi­nut ra­port­tei­hin väi­te­tys­tä ira­ni­lais­juo­nes­ta ja sii­hen liit­ty­vis­tä tur­va­toi­mien päi­vi­tyk­sis­tä.

Sa­lai­nen pal­ve­lu on jou­tu­nut ko­van kri­tii­kin ja syy­nin koh­teek­si lau­an­tai­na Pen­n­syl­va­ni­an But­le­ris­sa teh­dyn am­pu­mi­sen vuok­si. Ta­pah­tu­mat ovat he­rät­tä­neet ky­sy­myk­siä tur­va­toi­mien on­nis­tu­mi­ses­ta ja muun mu­as­sa sii­tä, mi­ten ase­mie­hen on­nis­tui ava­ta tuli Trum­pia koh­ti noin 150 met­rin pääs­sä ole­val­ta ka­tol­ta.

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Joe Bi­den on mää­rän­nyt riip­pu­mat­to­man tut­kin­nan sa­lai­sen pal­ve­lun toi­min­nas­ta lau­an­tai­seen am­pu­mi­seen liit­ty­en.

Sa­lai­nen pal­ve­lu sur­ma­si epäil­lyn am­pu­jan, 20-vuo­ti­aan Tho­mas Mat­t­hew Crook­sin. Vi­ra­no­mai­set ovat ai­em­min ker­to­neet, et­tei epäil­lyn mo­tii­via vie­lä tie­de­tä. FBI ei ole vie­lä tun­nis­ta­nut mi­tään Crook­sin tai hä­nen toi­mien­sa taus­tal­la ole­vaa ide­o­lo­gi­aa ei­kä myös­kään uh­kaa­via kir­joi­tuk­sia tai so­si­aa­li­sen me­di­an vies­te­jä.

Trump on ker­to­nut saa­neen­sa lau­an­tai­na am­pu­ma­haa­van kor­vaan­sa, kun taas yk­si kam­pan­ja­ti­lai­suu­den osal­lis­tu­ja sai sur­man­sa am­pu­mi­ses­sa.