Rai­ko Häy­ri­nen / STT

The Grand Bu­da­pest Ho­tel -elo­ku­van kes­ki­vai­heil­la ra­kas­tu­taan ja ta­pe­taan. Ho­tel­lin au­la­työn­te­ki­jä ta­paa tyt­töys­tä­vän­sä ja asi­a­na­ja­ja mur­ha­taan – ja tut­ki­ja Ana Tri­a­na muis­taa nämä koh­dat si­säl­tä­vän kym­men­mi­nuut­ti­sen erit­täin tar­kas­ti.

Tri­a­na on ni­mit­täin kat­so­nut tä­män koh­dan elo­ku­va­vuo­den 2014 yl­lä­tys­hi­tis­tä kol­me­kym­men­tä ker­taa.

– Kyl­lä, muis­tan sen koh­dan ul­koa, Tri­a­na nau­roi STT:n haas­tat­te­lus­sa vii­me vii­kol­la Aal­to-yli­o­pis­tos­sa, mis­sä hän väit­te­li tie­to­tek­nii­kan toh­to­rik­si.

Täl­lä vii­kol­la Tri­a­na on jo Yh­dys­val­lois­sa, mis­sä hän aloit­taa kol­mi­vuo­ti­sen tut­ki­ja­pes­tin Il­li­nois'n yli­o­pis­tos­sa.

Tri­a­na kat­soi sa­man koh­dan The Grand Bu­da­pest Ho­te­lis­ta vii­den­tois­ta vii­kon ajan joka maa­nan­tai ja per­jan­tai sa­maan kel­lo­nai­kaan sa­mal­la, kun hä­nen ai­vois­taan otet­tiin toi­min­nal­lis­ta mag­neet­ti­ku­vaa. Hän teki myös psy­ko­mo­to­ris­ta tark­kaa­vai­suut­ta ja työ­muis­tia mit­taa­vat tes­tit, ja li­säk­si hä­nen ai­vo­jaan ku­vat­tiin le­po­ti­las­sa.

Se oli osa ko­lum­bi­a­lais-suo­ma­lai­sen Tri­a­nan väi­tös­tut­ki­mus­ta, jos­sa hän it­se toi­mi ko­e­hen­ki­lö­nä ja jon­ka tu­lok­set jul­kais­tiin vii­me vii­kol­la PLOS Bi­o­lo­gy -tie­de­leh­des­sä. En­nen kuin men­nään tu­lok­siin, esi­te­tään Tri­a­nan va­roi­tus: kos­ka tut­ki­mus­koh­tee­na oli vain yk­si ih­mi­nen, tu­lok­sia ei voi yleis­tää.

Tri­a­na ha­vait­si, et­tä jot­kin te­ki­jät näyt­tä­vät vai­kut­ta­van ai­vo­jen toi­min­nal­li­siin yh­teyk­siin ly­hy­em­mäl­lä ai­ka­vä­lil­lä, al­le vii­kon ajan.

– Se, mi­ten nu­kuin edel­li­se­nä yö­nä, vai­kut­ti ai­vo­jen toi­min­nal­li­siin yh­teyk­siin, mut­ta sii­hen vai­kut­ti myös nuk­ku­mi­se­ni use­a­na ai­em­pa­na päi­vä­nä. Kyse ei ol­lut vain unen pi­tuu­des­ta, vaan unen le­vot­to­muu­des­ta, sii­tä mi­ten mon­ta ker­taa ha­vah­duin yön ai­ka­na ja mi­ten pal­jon lii­kuin unes­sa.

Toi­saal­ta Tri­a­na ha­vait­si myös, et­tä vai­ku­tuk­set oli­vat ajal­li­ses­ti eri­pi­tui­sia. Pi­tem­män aal­lon te­ki­jät näyt­tä­vät vai­kut­ta­van seit­se­mäs­tä vii­teen­tois­ta päi­vän ajan – ja mah­dol­li­ses­ti vie­lä pi­tem­pään, kos­ka tä­män pi­tem­piä yh­teyk­siä tut­ki­muk­ses­sa ei et­sit­ty.

– Ha­vait­sin kak­si aal­toa. En­sim­mäi­sen vai­ku­tus kes­tää yh­des­tä kuu­teen päi­vään ja toi­sen yh­des­tä­tois­ta nel­jään­tois­ta päi­vään. Esi­mer­kik­si se, mi­ten nu­kuin 15 päi­vää ai­em­min, vai­kut­ti ai­vo­jen toi­min­nal­li­siin yh­teyk­siin tä­nään­kin. Unen mää­rä, val­veil­la­o­lon mää­rä ja unen le­vot­to­muus kaik­ki vai­kut­ti­vat eri ta­voin sii­hen, mi­ten ai­vo­jen toi­min­nal­li­set yh­tey­det toi­mi­vat, Tri­a­na ker­too.

Tus­kin ke­tään yl­lät­tää, et­tä uni vai­kut­taa työ­muis­tin toi­min­taan. Mut­ta uni ei ole ai­noa asia, joka työ­muis­tin toi­min­taan vai­kut­taa.

– Edel­li­sen päi­vän fyy­si­sen ak­tii­vi­suu­den vai­ku­tus työ­muis­tiin oli erit­täin vah­va, Tri­a­na ker­toi.

Tri­a­na ei tut­ki­muk­ses­saan ero­tel­lut ran­kan ur­hei­le­mi­sen vai­ku­tus­ta, vaan fyy­si­nen ak­tii­vi­suus mää­ri­tel­tiin vain as­kel­mää­rän ja pas­sii­vi­sen ajan pi­tuu­den pe­rus­teel­la.

Mitä tämä tar­koit­taa suo­ri­tus­ky­vys­tään kiin­nos­tu­neel­le ih­mi­sel­le?

– En­sim­mäi­sek­si mi­nun täy­tyy muis­tut­taa, et­tä kos­ka tämä on tut­ki­mus yh­des­tä yk­si­lös­tä, sitä ei voi yleis­tää. Mi­nun ta­pa­ni ja fy­si­o­lo­gi­a­ni ero­a­vat muis­ta ih­mi­sis­tä, mut­ta tie­ten­kin kai­kil­la ih­mi­sil­lä on yh­tei­siä piir­tei­tä. Vai­ku­tus­ten vii­veet voi­vat ol­la eri­lai­sia eri ih­mi­sil­le, Tri­a­na aloit­taa vas­tauk­sen­sa.

Esi­mer­kik­si unen mer­ki­tys on yh­tei­nen kai­kil­le, mut­ta vai­ku­tu­saal­to­jen pi­tuu­det – sen, mi­ten mo­nen päi­vän pää­hän vai­ku­tuk­set ulot­tu­vat – to­den­nä­köi­ses­ti vaih­te­le­vat yk­si­löl­li­ses­ti.

– Vies­ti­ni on, et­tä ter­vey­teen liit­ty­vis­tä ru­tii­neis­ta, ku­ten unes­ta ja lii­kun­nas­ta, kan­nat­taa huo­leh­tia. Niil­lä on iso mer­ki­tys ja sil­lä, mi­ten joh­don­mu­kai­ses­ti niis­tä pi­tää kiin­ni, Tri­a­na vas­taa.

– Tär­ke­ää suo­ri­tus­ta edel­tä­vä­nä yö­nä on tär­keä nuk­kua hy­vin, mut­ta tär­ke­ää on myös, mi­ten on nuk­ku­nut edel­li­sel­lä vii­kol­la ja eh­kä sitä edel­tä­väl­lä­kin.

Tri­a­na muis­tut­taa neu­ro­tut­ki­ja Se­bas­ti­an Seun­gin ver­tauk­ses­ta, jos­sa ai­vo­jen neu­ro­verk­ko­ja ver­ra­taan jo­keen. Ai­vois­sa yh­tey­det vir­taa­vat ikui­ses­ti muut­tu­vi­na kuin vesi jo­es­sa. Jo­kiu­o­ma oh­jaa vet­tä, mut­ta vesi myös muok­kaa ajan mit­taan jo­kiu­o­maa.

– Yri­täm­me täs­sä tut­kia, mitä ta­pah­tuu, kun sa­taa. Mitä ta­pah­tuu, jos tu­lee maan­vyö­ry ja ki­viä pu­to­aa jo­keen, Tri­a­na sel­vit­tää.

Tä­hän as­ti suu­rim­mas­sa osas­sa ai­vo­jen toi­min­nal­li­seen mag­neet­ti­ku­vauk­seen pe­rus­tu­vis­ta tut­ki­muk­sis­ta tut­kit­ta­vi­na on iso jouk­ko ih­mi­siä, mut­ta hei­dän ai­vo­jaan ku­va­taan vain ker­ran.

– Sil­loin ole­te­taan, et­tä ih­mi­nen py­syy sa­man­lai­se­na. Sitä voi ver­ra­ta va­lo­ku­vaa­mi­seen. Jos näy­tän oman ku­va­ni seit­se­män­vuo­ti­aa­na, en ole enää sa­man­lai­nen. Pit­kit­täis­tut­ki­muk­sia kyl­lä teh­dään, mut­ta niis­sä tut­ki­taan ih­mi­siä vuo­sien vä­lein ja sik­si tie­däm­me vä­hän päi­vit­täi­sis­tä muu­tok­sis­ta ai­vo­jen toi­min­nas­sa, Tri­a­na sa­noo.

Kym­me­ni­sen vuot­ta sit­ten yh­dys­val­ta­lai­nen psy­ko­lo­gi Rus­sell Pold­rack ku­vaut­ti ai­von­sa pari ker­taa vii­kos­sa puo­len­tois­ta vuo­den ajan.

– Siel­lä ha­vait­tiin muu­tok­sia. On­ko sil­lä yh­teys elä­määm­me? Hy­po­tee­si­ni oli, et­tä kyl­lä. Ky­sy­myk­se­ni on, mi­ten käy­tös ja fy­si­o­lo­gi­set te­ki­jät vai­kut­ta­vat ai­vo­jen toi­min­nal­li­siin yh­teyk­siin, Tri­a­na ker­too.

Tri­a­na ha­lu­si yh­dis­tää tois­tu­vien toi­min­nal­lis­ten mag­neet­ti­ku­vaus­ten tu­lok­set äly­lait­tei­den avul­la ke­rät­tä­vään tie­toon päi­vit­täi­ses­tä elä­mäs­tä. Äly­pu­he­li­men li­säk­si hän käyt­ti äly­kel­loa ja -sor­mus­ta.

Tut­ki­mus tuot­ti niin val­ta­van mää­rän ai­neis­toa, et­tä Tri­a­na on päät­tä­nyt jul­kais­ta ai­neis­ton kaik­kien tut­ki­joi­den käyt­töön.

– Yh­des­tä­kin ih­mi­ses­tä ker­ty­nyt da­ta­mää­rä on mas­sii­vi­nen ja sii­tä voi­daan et­siä vas­tauk­sia mo­niin ky­sy­myk­siin.

Tri­a­nal­la it­sel­lään on jo mie­les­sä se, mis­sä ai­vo­jen toi­min­nal­lis­ten mag­neet­ti­ku­vaus­ten ja ai­vo­jen omis­ta­jan elä­mäs­tä ke­rät­ty­jä tie­to­ja voi­tai­siin seu­raa­vak­si hyö­dyn­tää.

– Tie­däm­me, et­tä tie­tyis­sä mie­len­ter­vey­den häi­ri­öis­sä, ku­ten ma­sen­nuk­ses­sa, oi­reet vaih­te­le­vat päi­väs­tä ja vii­kos­ta toi­seen. Ky­sy­mys on, mi­ten ai­vo­jen toi­min­ta ja käy­tös vaih­te­le­vat oi­rei­den vaih­del­les­sa. Voi­sim­me­ko jopa pääs­tä huo­maa­maan, et­tä tämä ih­mi­nen lä­hes­tyy kään­ne­koh­taa ja hä­nen ti­lan­tee­seen­sa voi­tai­siin puut­tua ajois­sa. Ha­em­me eet­tis­tä tut­ki­mus­lu­paa, jot­ta seu­ran­taan otet­tai­siin mie­len­ter­veys­po­ti­las, Tri­a­na ker­too,