Mik­ko Gus­tafs­son, Tan­ja Paa­na­nen / STT

Un­ka­rin ei ole oi­kein esiin­tyä kah­den­vä­li­ses­sä dip­lo­ma­ti­as­saan EU:n edus­ta­ja­na tai an­taa täl­lai­nen vai­ku­tel­ma, kun maan pää­mi­nis­te­ri Vik­tor Or­ban on kier­tä­nyt esi­mer­kik­si Mos­ko­vas­sa ja Pe­kin­gis­sä. Näin ar­vi­oi ul­ko­mi­nis­te­ri Eli­na Val­to­nen (kok.) EU-mai­den ul­ko­mi­nis­te­rien ko­kouk­sen jäl­keen Brys­se­lis­sä.

Val­to­sen mu­kaan Un­ka­rin nä­ke­myk­set ei­vät vas­taa EU:n vi­ral­lis­ta lin­jaa.

– Yk­sit­täi­sel­lä maal­la sii­hen on tie­ten­kin mah­dol­li­suus. Mut­ta sit­ten jos­sain koh­taa voi ol­la hyvä ky­syä, et­tä on­ko Eu­roo­pan uni­o­ni sit­ten oi­kea vii­te­ryh­mä, jos aja­tuk­set poik­ke­a­vat niin pe­rus­ta­van­laa­tui­ses­ti mei­dän yh­tei­ses­tä ar­vo­poh­jas­ta. Niin kuin osit­tain ti­lan­ne on, Val­to­nen sa­noo.

Val­to­nen sa­noi sil­ti jat­ko­ky­sy­myk­sen jäl­keen, et­tei lä­he­tä Un­ka­ril­le sel­lais­ta vies­tiä, et­tä maan pi­täi­si har­ki­ta EU-jä­se­nyyt­tä uu­sik­si. Hän kui­ten­kin jat­koi, et­tä EU:n pe­rus­so­pi­muk­sis­sa on mää­ri­tel­ty erit­täin vah­vas­ti uni­o­nin ar­vo­poh­ja.

– Sit­ten tie­ten­kin jos­sain koh­taa, jos toi­min­ta ja ar­vot ovat vah­vas­sa ris­ti­rii­das­sa, niin sil­loin ai­na­kin it­se näen, et­tä ar­vot voit­ta­vat.

EU:n pe­rus­so­pi­muk­ses­sa mää­ri­tel­lyt uni­o­nin ar­vot ovat ih­mi­sar­von kun­ni­oit­ta­mi­nen, va­paus, kan­san­val­ta, tasa-ar­vo, oi­keus­val­tio ja ih­mi­soi­keuk­sien kun­ni­oit­ta­mi­nen sekä vä­hem­mis­tö­jen oi­keu­det. Nämä ovat ky­sei­sen koh­dan mu­kaan yh­tei­siä ar­vo­ja yh­teis­kun­nis­sa, joil­le on omi­nais­ta mo­ni­ar­voi­suus, syr­ji­mät­tö­myys, su­vait­se­vai­suus, oi­keu­den­mu­kai­suus, yh­teis­vas­tuu ja su­ku­puol­ten tasa-ar­vo.

Un­ka­ri aloit­ti EU:n jä­sen­mai­den neu­vos­ton kier­tä­vä­nä pu­heen­joh­ta­ja­na hei­nä­kuun alus­sa. Osa uni­o­nin mais­ta on kui­ten­kin kat­so­nut, et­tä Un­ka­ri on pyr­ki­nyt hä­mär­tä­mään EU-pu­heen­joh­ta­juu­den ja kah­den­vä­li­sen dip­lo­ma­ti­an vä­lis­tä ra­jaa mat­koil­laan eri au­to­ri­taa­ris­ten joh­ta­jien luo.

Kes­kus­te­lun sy­tyk­kee­nä toi­mi­vat Un­ka­rin Or­ba­nin mat­kat Mos­ko­vaan, Pe­kin­giin sekä Was­hing­to­niin, jos­sa Or­ban ta­pa­si jäl­leen Yh­dys­val­to­jen pre­si­den­tik­si pyr­ki­vän Do­nald Trum­pin. Niin kut­su­tuil­la rau­han­mat­koil­laan Or­ban on mark­ki­noi­nut EU:n val­ta­vir­ras­ta poik­ke­a­vaa nä­ke­mys­tään sii­tä, kuin­ka Ve­nä­jän ja Uk­rai­nan so­taan tu­li­si re­a­goi­da.

Li­säk­si uni­o­nis­sa ovat hier­tä­neet muun mu­as­sa Un­ka­rin ul­ko­mi­nis­te­rin Pe­ter Szij­jar­ton pu­heet YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­ton is­tun­nos­sa. EU:n ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kan kor­kea edus­ta­ja Jo­sep Bor­rell nos­ti ko­kouk­seen saa­pu­es­saan esil­le, et­tä Szij­jar­ton pu­heen­vuo­ros­sa EU:ta syy­tet­tiin so­taa aja­vak­si uni­o­nik­si.

– Eu­roo­pan uni­o­ni ei aja so­taa, Bor­rell sa­noi.

Hän tois­ti vies­tin sii­tä, et­tä kyse on Uk­rai­nan puo­lus­tau­tu­mi­ses­ta hyök­kää­jää vas­taan.

EU pi­tää seu­raa­van jä­sen­mai­den ul­ko- ja puo­lus­tus­mi­nis­te­rien ko­kouk­sen­sa elo­kuus­sa Bu­da­pes­tin si­jas­ta Brys­se­lis­sä. Bor­rel sa­noi maa­nan­tai­na, et­tä se on sym­bo­li­nen ran­gais­tus Un­ka­ril­le sen oma­val­tai­sen Uk­rai­naa kos­ke­van dip­lo­ma­ti­an vuok­si.

Ul­ko­mi­nis­te­rien ko­kouk­ses­sa Uk­rai­nan pää­mi­nis­te­ri Dmyt­ro Ku­le­ba an­toi ul­ko­mi­nis­te­reil­le jäl­leen vi­de­oyh­teyk­sin päi­vi­tyk­sen maan­sa ti­lan­tees­ta. Jo en­nen ko­kous­ta Bor­rell sa­noi esi­mer­kik­si, et­tä 70 pro­sent­tia Uk­rai­nan ener­gi­ainf­rast­ruk­tuu­rin ka­pa­si­tee­tis­ta ei täl­lä het­kel­lä toi­mi.

Val­to­nen it­se sa­noi ole­van­sa toi­vei­kas sii­tä, et­tä halu Uk­rai­nan aut­ta­mi­seen on yhä voi­ma­kas. Val­to­nen sa­noi Ve­nä­jän is­ke­vän tie­toi­ses­ti si­vii­li-inf­rast­ruk­tuu­riin, mis­sä yh­tey­des­sä hän viit­ta­si myös taan­noi­seen is­kuun uk­rai­na­lai­seen las­ten­sai­raa­laan.

– Nä­mä­hän ovat it­ses­tään sel­väs­ti so­ta­ri­kok­sia ja on tär­ke­ää, et­tä Ve­nä­jä niis­tä ai­ka­naan jou­tuu vas­tuu­seen, Val­to­nen sa­noi.

Hä­nen mu­kaan­sa nyt on kui­ten­kin tär­kein­tä pi­tää Uk­rai­naa pys­tys­sä.

--

Läh­tee­nä myös AFP.