20 vuotta Aurinkorannikolla saa riittää – Vesu palasi takaisin Raumalle
”Tuntuu, että minua tarvitaan nyt enemmän täällä kuin Espanjassa”, sanoo kahta kaupunkilehteä perustamassa ollut raumalaisyrittäjä Vesa Uusi-Kilponen.
Janne Rantanen
Rauman seudulla Vesa Uusi-Kilponen tunnetaan kaupunkilehti Uuden Rauman perustajana ja pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Parikymmentä vuotta sitten hän muutti talviasukiksi Espanjan Aurinkorannikolle. Siellä Uusi-Kilponen oli perustamassa kaupunkilehti Uusi Fuengirolaa, jonka pääosakkaisiin hän yhä kuuluu. Lehti on tänään nimeltään Fuengirola.fi.
Nyt ”Vesu” on kääntämässä arkeaan vanhaan malliin. Koti on taas Raumalla, jota miehen sydän ei ole koskaan hylännytkään.
– Ikä tulee vastaan, täytän joulukuussa 75 vuotta. Espanjassa on kyllä hyvä sairaanhoito, mutta kommunikointi on ongelma, kun en vieläkään osaa kunnolla espanjaa. Raumalla on parempi olla, jos jotain sattuu. Terveysongelmia alkaa tässä iässä olla vähän kaikilla, sanoo Vesu.
– Tuntuu, että mua tarvitaan nyt enemmän Raumalla kuin Espanjassa. Meillä on kuusi lastenlasta, kaikki tyttöjä. Nyt on enemmän aikaa heille. Mukavaa on myös vanheta yhdessä kivojen sukulaisten ja raumalaisten ystävien kanssa. Fugessa kaikki tutut taatusti tietävät, että olen raumalainen ja ylpeä siitä.
Uusi-Kilponen on yksi neljästä pääosakkaasta yritysryppäässä, johon kuuluvat edellä mainittu kaupunkilehti, Centro Finlandia -keskus, ravintola Kukko ja matkatoimisto Meriatur.
– Siellä on saatu vaikeiden vuosien jälkeen asiat mallilleen ja organisaatio toimii. Lehdellä on pätevä vetäjä, Katson ja Seiskan päätoimittajana työskennellyt Jari Peltomäki. Hänellä on osaamista, ideoita ja hyvät suhteet. Mulla on turvallinen olo firman suhteen. Uuttakin viritellään koko ajan, olemme esimerkiksi perustamassa omaa radiota Fuengirolaan, paljastaa Vesu.
Uusi-Kilposen lisäksi pääosakkaita ovat Peltomäki, Antti Pekkarinen ja raumalainen Jukka Salminen.
Pääosakkaat Antti Pekkarinen (vas.), Jukka Salminen, Vesa Uusi-Kilponen ja Jari Peltomäki lähtevät toiveikkaana syksyyn uusien ideoiden innoittamina.
Vaikeilla vuosilla Vesu tarkoittaa ennen muuta koronakriisiä. Sen vuoksi yritys menetti likemmäs puoli miljoonaa euroa tuloja.
– Se oli todella kovaa aikaa. Monet olisivat sulkeneet luukut ja ajaneet firman konkkaan. Me selvisimme kriisin yli, mutta osa pääosakkaista joutui satsaamaan firmaan aika paljon lisää pääomaa.
Espanjassa harmaa talous on varsin yleistä. Osa myynnistä saattaa mennä ohi kirjanpidon ja vastaavasti osa palkasta voi tulla käteisenä. Koronakurimuksessa se kostautui.
– Meillä oli kirjanpito kunnossa ja kaikilla asianmukaiset työsopimukset. Siksi yritys sai suoraa tukea ja valtion takaamaa lainaa. Lomautettujen työntekijöiden palkoista valtio maksoi 60 prosenttia. Yrityksen maksettavaksi jäivät silti palkan sivukulut.
Vesu tietää, että lisäsatsausten takaisin saaminen vienee pitkään. Hän vakuuttaa, ettei stressaa asiasta. Vesu ajattelee saaneensa elää niin Suomessa kuin Espanjassa rikasta elämää – korostaen, ettei tarkoita taloudellisesti.
Uusi Fuengirola alkoi ilmestyä vuonna 2006. Lehdellä ja muilla yrityksillä on ollut Vesun mukaan monta kriisivuotta.
– Ei Espanjassa ole helppoa ulkomaalaisen toimia, varsinkaan alussa ja jos ei osaa kieltä. Heti ei saa ottaa nokkiinsa ja ruveta tappelemaan. Nyt meillä on hyvät suhteet esimerkiksi kaupungin ja taloyhtiön kanssa.
Parhaillaan Uusi-Kilponen kirjoittaa kirjaa Espanjan vuosistaan. Hän lupaa kirjoittaa myös puutteistaan ja virheistään. Kirja on tarkoitus saada valmiiksi syksyllä.
– Mulla on tuhansia kavereita ja tuttuja. Tuli ajatus kertoa millaista asuminen ja yrittäminen Espanjassa on oikeasti ollut. Olen saanut elää unelmaa ja tehdä mielenkiintoista työtä. Olen tavannut hienoja ihmisiä. Mutta olen myös tullut huijatuksi ja joutunut maksamaan oppirahoja. Kaikenlaista on sattunut, mutta hengissä ollaan!
Kirjan ensimmäiset tarinat ovat vuodelta 1969, jolloin Vesu teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa. Hän meni autolla siskonsa ja hänen miehensä kanssa Espanjaan. Vesu vietti kolme viikkoa Torremolinoksessa ja tykästyi alueeseen. Lomillaan hän kävi useamman kerran Aurinkorannikolla. Myöhemmin Vesu hankki perheelleen kakkosasunnon.
– Isäni Eero sanoi, että hieno paikka, mutta älä haali töitä tänne, muistelee Vesu.
Juuri niin hän kuitenkin teki. Kun Vesu jätti Uuden Rauman, hän muutti vaimonsa Marketan kanssa pian Fuengirolaan. Eikä aikaakaan, kun hän alkoi tehdä töitä yrittäjänä Espanjassa.
– Olin vasta vähän yli viisikymppinen. En kuvitellut, että pelaisin vain golfia ja lekottelisin auringossa. En ole kulinaristi, en juo viinaa ja kartan yletöntä kuumuutta. Jotain tekemistä pitää olla, mutta sen tarkemmin en Espanjaan muuttaessamme ollut asioita suunnitellut. Lehti-idea syntyi, kun huomasin, että siellä on puutetta tiedottamisessa suomen kielellä.
Pitkään Vesu kirjoitti kolumneja omaan lehteensä. Alkuvuodesta hän teki tilaa Jethro Rostedtille, joka viihtyy nykyisin Aurinkorannikolla. Hänellä on siellä Jeti's Kebab -ravintolakin.