Diplomaattielämästä idea vakoiluaiheiseen kirjaan
Raumalaisen aviomiehen myötä Rauman kielikin on jo tutumpaa
Samu Vahteristo, UR
Helsinkiläinen Anu Vidgrén, 49, eli diplomaattina sekä Venäjällä että Iso-Britanniassa raumalaissyntyisen miehensä kanssa ja niistä kokemuksista syntyi seitsemän vuotta myöhemmin esikoiskirja Suojelusenkeli.
– Mieheni Lasse Sinikallaksen kanssa lähdimme Venäjälle Pietariin kun esikoisemme oli aivan vauva, muistelee Anu Vidgrén.
Perheen toinen lapsi syntyi välillä Suomessa ja matka jatkui pian takaisin Venäjälle, tällä kertaa Moskovaan, jossa vierähti muutama vuosi.
– Kaksi pientä lasta puolentoista vuoden ikäerolla ja vailla kotimaan turvaverkkoa. Lassella oli omat työt hoidettavana ja hän autto sen minkä voi, mutta aika meni täysipainoisesti perheen pyörittämisessä.
Venäjältä perhe siirtyi Lontooseen, jossa kolmen vuoden aikana alkoi jo esikoulu ja koulukin.
– Pienet imevät kaiken ympäriltään ja kun palasimme sitten Suomeen he olivat ihan brittejä ja ihmettelivät mikä ihme on presidentti, meillä on kuningatar, Vidgrén nauraa.
Vuosia myöhemmin ulkomaan ja kotimaan vuosien sekä matkojen sattumukset ja kokemukset kypsyivät ajatukseksi koota niitä kirjaksi.
– Mielikuvituksella yhdistelemällä erilaisia sattumuksia. Suurimmaksi osaksi tapahtumat perustuvat muistoihin.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Dubaihin, jossa perhe huomaa tulevansa seuratuksi ja samalla vakoilun värittämä tarina avautuu.
– Vakoiluun liittyvät asiat ovat tietysti nyt valtavan ajankohtaisia ja diplomaattistatuksella ne olivat aina läsnä tai ainakin tunne siitä. Kirjan idea on siinä, että tarina etenee ja jokainen lukija saa tehdä omat johtopäätöksensä mitä oikein tapahtui, Vidgren sanoo arvoituksellisesti.
Dubai valikoitui kirjan tapahtumapaikaksi, koska se on otollinen kansainvälinen ympäristö, jossa esimerkiksi kasvojentunnistustekniikka on pitkälle edistynyttä.
– Olemme siellä käyneet lomalla, mutta emme asuneet. Dubaissa on näkyvimmin esillä valvontatekniikkaa ja siksi se sopi hyvin tapahtumapaikaksi.
Kirjan virallinen julkistus on 14. elokuuta ja Vidgrén sanoo kiertävänsä esittelemässä kirjaansa ympäri Suomea. Erityinen suhde hänellä on Raumaan, josta on muodostunut tärkeä tukikohta.
– Rauma on tosi tärkeä meidän perheelle Lassen suvun kautta. Vanha Rauma, Sammallahden mäki ja Kivikylän kotipalvaamo. Mustan pitsin yöhön yritämme ehtiä ja Kylmäpihlajan majakalla käydä. Raumalla on sellaisia erikoisuuksia, joita ei muualta maailmasta löydy, Vidgren kiittelee.
Rauman kieli on tullut jo vuosien mittaan tutuksi, vaikka alussa olikin helsinkiläisen vaikea ymmärtää kysymyksiä sukujuhlissa.
– Kun ensimmäisiä kertoja olin Raumalla käymässä ja Lassen sukulaiset kysyivät jotain, minun piti viisi kertaa kysyä uudestaan, että mitä tarkoitettin. Senkään jälkeen en pystynyt vastaamaan kun ei vaan ymmärtänyt, Vidgren nauraa.