Vuorovaikutus pirskeiden suola
Pikkujoulujen, työvuoden päätösten ja monien suku- ja perhejuhlien aika on käsillä. Olemme odottaneet kutsuja tilaisuuksiin, haluamme pukeutua fiinisti ja näyttää tyylikkäiltä. Valmistaudumme ulkoisesti kutsuihin ja odotus juhlien onnistumisen suhteen on korkealla.
Jos olemme työmme tai asemamme perusteella kutsutut tilaisuuteen, on uusiin ihmisiin tutustuminen ja verkostoituminen tärkeä osa juhlaa ehkä jopa jokun asian alullesaattaminen. Perhe- ja sukujuhlissa nousevat esiin perinteet sekä läheisten tapaaminen. Yhteistä eri tilaisuuksille on kuitenkin yhdessä oleminen, keskustelut sekä toiveena hauskanpito ja hyvän mielen saaminen.
Harva valmentautuu keskusteluihin, jos ei ole omaa puheenvuoroa ohjelmassa. Keskustelun avaaminen niin, että keskustelu jatkuu innostavana, onkin monille haastavaa, sellaista juttua kun ei niin vaan tule mieleen. Trumpit on jo keskustelu, sää on ollut harmaa, joululahjoistakaan ei vielä voi puhua. Se, että joku kertoo omista kuulumisistaan, on mukavaa hetken, mutta pitkään sitä ei jaksa kuunnella.
Vaikka uusiin ihmisiin tutustuminen olisi kivaa, hakeudutaan juhlissa helposti tuttujen viereen ja arjen asioiden selvittely jatkuu. Pikkujouluissa on parin lasin jälkeen kiusaus tarttua työpaikan epäkohtiin, pomotkin saattavat saada kyytiä, jopa itse madonsanat kuullen.Vieraiden joukkoon meneminen ja esittäytyminen vaatii rohkeutta. Fiksu isäntä tai emäntä esitteleekin vieraitaan ja näin myös kaveri parhaimmillaan toimii tutustuttaessaan ystäviään toisiinsa. Entäs sitten?
Olin taannoin juhlaillallisella, missä yrityksen johtaja oli huolehtinut plaseerauksesta varsin onnistuneesti. Hän tunsi vieraitaan henkilökohtaisesti. Istuinpaikkani toi kiintoisat keskustelut sen jälkeen, kun joku oli uskaltanut kysyä minkälaisissa tehtävissä kukin toimii. Sen jälkeen löytyi yhteisisä tuttujakin ja lisätarinaa mukavalla tavalla.
Tyttäreni 40-vuotisjuhlissa oli hauskaa. Osa kutsutuista tunsi toisensa ja osa oli toisille vieraampia. Kotijuhlissa oli katettuna useampia ruokapöytiä. Liikuin pöydistä toisiin ja huolehdin myös tarjoiluista. ”Kuppikunnissa” syntyi yllättäen todella hyviä keskusteluja, kun opetus- ja tutkimusalan henkilöitä oli ohjautunut samaan pöytään, terveydenhuollon ja aluehallintoviraston toiseen ja kolmanteen puolustusvoimissa palvelevia henkilöitä. Osa pöytäkunnista keskusteli varsin syvällisesti, vaikka henkilöt eivät kaikki tunteneet toisiaan entuudestaan.
Yksi pöytä oli ylitse muiden ja soikeaan pöytään lisättiin tuoleja. Puhuttiin sotesta ja siitä, ettei eläkeikä taida tulla koskaan omalle kohdalle. Arjen askareet kuormittivat näitä keski-ikäisiä henkilöitä. Äänekäs pöytäseurue oli myös hauska, arjen tilanteista löytyi humoristisia tarinoita, joita oli kiva kuunnella. Ne eivä loukanneet ketään, monesti kertomuksen päähenkilö oli Minä Oy, mutta niin hauskalla tavalla, että juttu jatkui ja jatkui eri henkilöiden tarinoina ja kysymyksinä. Vieläkin naurattaa!
Satu Helin
Rauman viimeisin sote-johtaja