Eero Huoviselle Lukko on ollut tärkeä jo nuoresta lähtien
Tarkasti yhteiskuntaa ja uutisia seuraava emerituspiispa näkee vastakkainasettelussa suurimman uhkakuvan
Samu Vahteristo
Emerituspiispa Eero Huovinen käy Äijänsuolla Lukon pelissä vähintään vuosittain. Perinne on jatkunut hyvän ystävänsä Jussi Isotalon kutsusta jo vuosikymmeniä.
– 20 vuotta sitten kun oli tsunami Aasiassa ja tulin sieltä takaisin Suomeen. Jussi oli jossakin televisiossa nähnyt väsyneen naamani, soitti ja kutsui minut katsomaan lätkämatsia. Jussilla oli sydäntä pyytää mukaan ja siitä lähtien olen säännöllisesti käynyt matseissa.
Helsingin hiippakunnan piispana toiminut Huovinen sai Rauman Lukon suosikkijoukkueekseen jo nuorena.
– Olin 16-vuotias, kun meillä Helsingissä lapsuudenkodissa oli erittäin viehättävä raumalainen kotitalousharjoittelija. Hän hurmasi minut ja siitä lähtien olen ollut Rauman Lukon kannattaja, Huovinen muistelee.
Kannatus Lukkoon sai lisäperusteita, sillä erityisesti pari pelaajaa on jäänyt Huovisen mieleen.
– Ihastuin 60-luvulla Mölli Keinosen peliin, hän oli lyömätön pyörittelijä. Teppo Rastio taas oli kuin ladonovi, siitä ei menty läpi.
Lukon kannatus on säilynyt läpi elämän, vaikka toimiminen piispana Helsingissä asetti välillä suhdetta länsirannikon joukkueeseen koetukselle.
– Monta kertaa piispantarkastuksissa vierailimme kouluissa ja lapset saivat kysyä kysymyksiä. Kun kysyttiin kumpaa kannatan, IFK:ta vai Jokereita ja minä vastasin että Rauman Lukkoa, kuului salista vähän buuauksia, Huovinen hymyilee.
Loppukuusta 80 vuotta täyttävä Huovinen on aina seurannut aktiivisesti politiikkaa sekä Suomessa että maailmalla.
– Olen ollut kiinnostunut poliittisesta historiasta, olen kiinnostunut harrastaja, Huovinen luonnehtii.
– Tässä ajassa olen aika lailla huolissani siitä, että vastakkainasettelu kärjistyy koko ajan. Ääripäät saavat valtaa niin politiikassa kuin kirkossakin. Kuitenkin ihmiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, miten pystymme toimimaan yhdessä ja olemaan sovussa toisten kanssa, Huovinen pohtii.
Yhtenä vastakkainasettelua kärjistävänä asiana Huovinen näkee sosiaalisen median ja sen luoman tavan kommunikoida.
– Somessa asiat yleensä esitetään lyhyesti ja kaikkein tärkeimpänä, siellä ei nähdä toisen ihmisen kasvoja. Jos näet toisen ihmisen kasvot, sinun täytyy ottaa hänet huomioon.
Huovinen vertaa asiaa vanhaan sananlaskuun, jossa sanotaan että kuunneltakoon myös toista osapuolta.
– Kun ei näe toista, voii ajatella miten itse haluaa ja siitä ei hyvää seuraa.
Ratkaisuna vastakkainasettelun vähentämiselle ja toisten ymmärryksen lisäämiselle Huovinen pitää keskustelua.
– Vanha kultainen sääntö, jossa kehotetaan: tee ihmiselle niin kuin toivot heidän tekevän sinulle. Jokaisessa ihmisessä on sisäänrakennettuna se toive, että muut olisivat itselle ystävällisiä. Samalla sitoudutaan olemaan ystävällinen muille, Huovinen sanoo.
Keskustelu on kaikissa asioissa tapa päästä sovintoon.
– Asioista pitää puhua yhdessä toisten kanssa. Vain sillä tavoin ymmärrys kasvaa ja on mahdollista rakentaa sopua.