”Eiköhän tästä vuodesta tule mennyttä vuotta parempi”
Rauman kauppakamarin uusi toimitusjohtaja Nina Pere haastaa yrityksiä viestimään aktiivisesti myös pienemmistä onnistumisista.
Janne Rantanen
Nina Pere aloitti Rauman kauppakamarin toimitusjohtajana marraskuussa. Mikä on ollut toistaiseksi suurin yllätys työssä?
– Varmaankin jäsenistön aktiivisuus ja vahva sitoutuminen omaan kauppakamariin. Positiivinen yllätys on ollut myös jäsenpohjan laajuus. Kauppakamariin kuuluu kaikenkokoisia yrityksiä kaikilta aloilta, vastaa Pere.
Hän siirtyi nykyiseen tehtävään läheltä, saman katon alta. Pere oli pitkään BMH Technologyn palveluksessa. Rauman kauppakamarin toimisto sijaitsee teknologiatalo Sytyttimessä, jonka päävuokralainen BMH on.
– Luulin tuntevani kauppakamarin, mutta sekin tässä on yllättänyt, kuinka monessa kauppakamarin haluttaisiin olevan mukana. Kunhan pääsen kunnolla kärryille tästä toiminnasta, on varmaan tehtävä raakaa valintaa oman ajankäytön suhteen. Pitää priorisoida asioita, jotka ovat jäsenistölle tärkeimpiä, Pere linjaa.
Uutta työtään hän pitää merkityksellisenä. Ja hyvältä tuntuu, kun saavutetaan tuloksia. Esimerkiksi Samkissa alkanut elintarvikeinsinöörien koulutus vastaa paikalliseen tarpeeseen.
– Nyt ajankohtaista on koneinsinöörikoulutus, joka palaa Raumalle. Se on mukana maaliskuun yhteishaussa, kertoo Pere.
Rauman seudun talousnäkymät ovat selvästi positiivisemmat kuin muun Satakunnan. Rauma on tällä hetkellä alueellisen kasvun veturi. Raumalla on tehty suuria aluevarauksia mittaville teollisille hankkeille, joista useimmat liittyvät vihreään siirtymään. Kyselyjä ja esiselvityksiä on vielä enemmän.
– Investointeja on suunnitteilla melkoinen määrä. Jos edes osa niistä toteutuu, Rauman seudun näkymät ovat hyvin lupaavat, kuvaa Pere.
Tulevaisuus saattaa siis olla valoisa, mutta monella alalla ja firmalla on vielä vaikeaa.
– Osa pk-yrityksistä elää haastavaa aikaa. Ikävä kyllä muutosneuvottelut jatkunevat, eikä lomautuksia voida välttää. Eiköhän tästä vuodesta kuitenkin tule mennyttä parempi. Korkotason laskeminen ennakoi talouskasvun nopeutuvan, sanoo Pere.
Hän toivoo, että maailman meno palaisi normaalimpaan. Onhan tässä kovat ajat takana, ensin koronapandemia ja sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Ne ovat vaikuttaneet melkein kaikkeen, ja enimmäkseen negatiivisesti.
– Venäjä opetti, että Suomi ja Eurooppa pystyvät tekemään isojakin muutoksia rivakasti, sanoo Pere.
Rauman seudun vetovoiman vahvistaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä. Pere kertoo, että suunnitteilla on esimerkiksi Rauman lähettiläs -toiminta. Ajatus lienee samankaltainen kuin kaupungin jokunen vuosi sitten lanseeraamissa Rauma-agenteissa. Siis se, että kaikki raumalaiset voivat viestiä kotiseudustaan positiivisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
– Toivon, että seudun yritykset viestisivät aktiivisemmin onnistumisistaan. Meillä on liikaa perinteistä insinööriajattelua, että tiedote kannattaa julkaista vasta, kun saadaan oikein iso kauppa. Varsinkin somessa on luontevaa kertoa ihan vain siitäkin, että meillä menee hyvin ja ihmiset viihtyvät meillä, vinkkaa Pere.
Tällaisen viestinnän tarve korostuu, kun nuoret ikäluokat pienenevät ja kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy.
– Perheiden on helppo elää Raumalla, kun kaikki palvelut ja harrastukset ovat lähellä. Ymmärrän kyllä, ettei nuori sinkku välttämättä näe asiaa samalla tavalla, pohtii Pere.
Perelle tuttu BMH on yksi monista raumalaisfirmoista, jotka ovat työvoimaa saadakseen ovat perustaneet sivutoimipisteitä muihin kaupunkeihin, lähinnä kai Poriin, Tampereelle tai Turkuun. Yhteinen huoli on liikkuminen.
– Kovasti toivomme henkilöjunaliikenteen palaavan Rauman-radalle, jotta kulkeminen Tampereelle olisi helpompaa.
Kasitie pysyy yhtenä kauppakamarin edunvalvonnan kärkihankkeena. Eurajoelle kunnon risteysratkaisu saatiin. Laitilassa sen sijaan valtatien liikenne pysähtyy yhä liikennevaloihin, mikä aiheuttaa ruuhkia, etenkin kun kasitiellä kulkee paljon raskasta liikennettä. Rauma-Eurajoki-välin nelikaistaistaminen on myös seudun toiveissa.
Kansainvälistyminen on yksi avain parempaan huomiseen. Suomi tarvitsee uusia asukkaita, työntekijöitä ja veronmaksajia, jotta hyvinvointimme pystytään pitämään totutulla tasolla.
– Monessa yrityksessä rummutetaan yhä täydellisen suomen kielen osaamista. Onko se tarpeellista, kysyy Pere retorisesti.
Joissakin ammateissa kyllä, mutta monissa töissä ei.
– Tämä ilmiö on tuttu koko maassa. Suomeen tulee paljon lahjakkaita opiskelijoita, joiden on kuitenkin hirveän vaikea työllistyä. Siihen pitää saada muutos, sanoo Pere.