Huolehdi myös jalkaterveydestä – Jalkaterapeutin suositus on välttää kotioloissa liiallista raspaamista
Tuija Saarinen
Olemme jalkojemme päällä suurimman osan vuorokaudesta, joten niistä kannattaa pitää huolta. Paljon voi tehdä kotona.
– Jalat tulisi pestä päivittäin ja muistaa kuivata huolellisesti ‒ myös varpaanvälit. Säännöllinen rasvaus on myös tärkeää. Päivittäiseen rutiiniin tulisi kuulua lisäksi sukkien vaihto. Jalkaterän lihaksia vahvistavia harjoitteita olisi hyvä tehdä päivittäin. Jalkakylpy silloin tällöin tekee hyvää ja pehmentää kovettumia, opastaa jalkaterapeutti Eeva Välimäki Rauman Kauneushoitolasta.
Raspausta Välimäki ei suosittele.
– Raspaamisen seurauksena iho alkaa puolustautua ja tehdä lisää kovettumaa. Jos jotain haluaa käyttää, niin hohkakivi on hellävaraisempi.
Kengillä on iso merkitys jalkaterveydelle. Niiden tulee luonnollisesti olla oikean kokoiset.
– Moni unohtaa käyntivaran eli 1‒1,5 sentin tyhjän tilan varpaiden edessä. Tämä tarkoittaa, että etusormen pitäisi mahtua kengän kärjen ja varpaiden väliin. Jalkaterapeutilta saa tarvittaessa yksilöllisen kenkäreseptin, jonka avulla on helpompi ostaa juuri itselle sopivat jalkineet.
Välimäellä on jalkojenhoitajan ammattitutkinnon lisäksi jalkaterapeutin korkeakoulututkinto. Jalkaterapeutti on erikoistunut alaraajojen biomekaniikkaan ja jalkasairauksiin sekä perussairauksiin, jotka vaikuttavat erityisesti alaraajoissa.
– Jalkaterapeutti on jalkaterveyden asiantuntija. Ytimessä on ongelmien syihin pureutuminen. Ei vain hoideta vaivaa pois, vaan pyritään ehkäisemään sen uusiutuminen.
Känsää ei esimerkiksi vain poisteta, vaan sen uusiutuminen ehkäistään kevennyshoidolla: Varpaiden väliin valmistetaan yksilöllinen silikoniortoosi tai jalkapohjaan tehdään huopakevennys, joka poistaa painetta ja ehkäisee uuden känsän muodostumista.
Välimäen tekemiä tyypillisiä toimenpiteitä ovat lisäksi sisäänkasvaneen kynnen oikaisut.
Jalkaterapeutti Eeva Välimäki käyttää työssään muun muassa peilipöytää, jonka avulla voidaan tutkia jalkojen kuormitusta.
Jalkaterapeutti tunnistaa työssään alaraajojen verenkierron häiriöitä sekä infektioita.
– Alkavasta diabeteksesta voi ilmetä myös merkkejä, ja olenkin suositellut asiakkaille tarvittaessa verensokerin mittauttamista. Muutenkin ohjaan tarvittaessa lääkärille.
Koska jalkaterapeutti keskittyy koko alaraajaan, ei vain jalkaterään, käy usein niin, että varsinainen ongelman juurisyy löytyykin ylempää lantion alueelta tai polvista.
– Esimerkiksi sisäänkasvaneen kynnen ongelma voi johtua pihtipolvisuudesta, jolloin varpaiden virheellinen kuormittuminen voi rasittaa erityisesti isovarpaita.
Erityisen tärkeää säännöllinen jalkojenhoito on muun muassa diabeetikoille ja reumaatikoille. Iän myötä saattaa tulla jäykkyyttä ja ongelmia liikkuvuudessa, jolloin jalkojen pesu ja muu hoito on hankalaa. Ison asiakasryhmän muodostavat kuitenkin perusterveet työikäiset asiakkaat, jotka välittävät omasta jalkaterveydestään.
– Osa käy kuukauden välein. Jotkut haluavat hemmotella itseään ja nauttia hoitoon kuuluvasta virkistävästä jalkahieronnasta ja kynsien lakkauksesta. Sanoisin, että jos jaloissa ei ole ihmeempiä ongelmia, jalkahoidossa olisi hyvä käydä 1‒2 kertaa vuodessa.
– Jalkojen hoito on yleisen hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää. Jalkoja huoltamalla ja hoitamalla ennaltaehkäistään vakavampia vaivoja, toteaa Välimäki.