Tui­ja Saa­ri­nen

Olem­me jal­ko­jem­me pääl­lä suu­rim­man osan vuo­ro­kau­des­ta, jo­ten niis­tä kan­nat­taa pi­tää huol­ta. Pal­jon voi teh­dä ko­to­na.

– Ja­lat tu­li­si pes­tä päi­vit­täin ja muis­taa kui­va­ta huo­lel­li­ses­ti ‒ myös var­paan­vä­lit. Sään­nöl­li­nen ras­vaus on myös tär­ke­ää. Päi­vit­täi­seen ru­tii­niin tu­li­si kuu­lua li­säk­si suk­kien vaih­to. Jal­ka­te­rän li­hak­sia vah­vis­ta­via har­joit­tei­ta oli­si hyvä teh­dä päi­vit­täin. Jal­ka­kyl­py sil­loin täl­löin te­kee hy­vää ja peh­men­tää ko­vet­tu­mia, opas­taa jal­ka­te­ra­peut­ti Ee­va Vä­li­mä­ki Rau­man Kau­neus­hoi­to­las­ta.

Ras­paus­ta Vä­li­mä­ki ei suo­sit­te­le.

– Ras­paa­mi­sen seu­rauk­se­na iho al­kaa puo­lus­tau­tua ja teh­dä li­sää ko­vet­tu­maa. Jos jo­tain ha­lu­aa käyt­tää, niin hoh­ka­ki­vi on hel­lä­va­rai­sem­pi.

Ken­gil­lä on iso mer­ki­tys jal­ka­ter­vey­del­le. Nii­den tu­lee luon­nol­li­ses­ti ol­la oi­ke­an ko­koi­set.

– Moni unoh­taa käyn­ti­va­ran eli 1‒1,5 sen­tin tyh­jän ti­lan var­pai­den edes­sä. Tämä tar­koit­taa, et­tä etu­sor­men pi­täi­si mah­tua ken­gän kär­jen ja var­pai­den vä­liin. Jal­ka­te­ra­peu­til­ta saa tar­vit­ta­es­sa yk­si­löl­li­sen ken­kä­re­sep­tin, jon­ka avul­la on hel­pom­pi os­taa juu­ri it­sel­le so­pi­vat jal­ki­neet.

Vä­li­mä­el­lä on jal­ko­jen­hoi­ta­jan am­mat­ti­tut­kin­non li­säk­si jal­ka­te­ra­peu­tin kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to. Jal­ka­te­ra­peut­ti on eri­kois­tu­nut ala­raa­jo­jen bi­o­me­ka­niik­kaan ja jal­ka­sai­rauk­siin sekä pe­rus­sai­rauk­siin, jot­ka vai­kut­ta­vat eri­tyi­ses­ti ala­raa­jois­sa.

– Jal­ka­te­ra­peut­ti on jal­ka­ter­vey­den asi­an­tun­ti­ja. Yti­mes­sä on on­gel­mien syi­hin pu­reu­tu­mi­nen. Ei vain hoi­de­ta vai­vaa pois, vaan py­ri­tään eh­käi­se­mään sen uu­siu­tu­mi­nen.

Kän­sää ei esi­mer­kik­si vain pois­te­ta, vaan sen uu­siu­tu­mi­nen eh­käis­tään ke­ven­nys­hoi­dol­la: Var­pai­den vä­liin val­mis­te­taan yk­si­löl­li­nen si­li­ko­ni­or­too­si tai jal­ka­poh­jaan teh­dään huo­pa­ke­ven­nys, joka pois­taa pai­net­ta ja eh­käi­see uu­den kän­sän muo­dos­tu­mis­ta.

Vä­li­mä­en te­ke­miä tyy­pil­li­siä toi­men­pi­tei­tä ovat li­säk­si si­sään­kas­va­neen kyn­nen oi­kai­sut.

Jalkaterapeutti Eeva Välimäki käyttää työssään muun muassa peilipöytää, jonka avulla voidaan tutkia jalkojen kuormitusta.

Jalkaterapeutti Eeva Välimäki käyttää työssään muun muassa peilipöytää, jonka avulla voidaan tutkia jalkojen kuormitusta.

Jal­ka­te­ra­peut­ti tun­nis­taa työs­sään ala­raa­jo­jen ve­ren­kier­ron häi­ri­öi­tä sekä in­fek­ti­oi­ta.

– Al­ka­vas­ta di­a­be­tek­ses­ta voi il­me­tä myös merk­ke­jä, ja olen­kin suo­si­tel­lut asi­ak­kail­le tar­vit­ta­es­sa ve­ren­so­ke­rin mit­taut­ta­mis­ta. Muu­ten­kin oh­jaan tar­vit­ta­es­sa lää­kä­ril­le.

Kos­ka jal­ka­te­ra­peut­ti kes­kit­tyy koko ala­raa­jaan, ei vain jal­ka­te­rään, käy usein niin, et­tä var­si­nai­nen on­gel­man juu­ri­syy löy­tyy­kin ylem­pää lan­ti­on alu­eel­ta tai pol­vis­ta.

– Esi­mer­kik­si si­sään­kas­va­neen kyn­nen on­gel­ma voi joh­tua pih­ti­pol­vi­suu­des­ta, jol­loin var­pai­den vir­heel­li­nen kuor­mit­tu­mi­nen voi ra­sit­taa eri­tyi­ses­ti iso­var­pai­ta.

Eri­tyi­sen tär­ke­ää sään­nöl­li­nen jal­ko­jen­hoi­to on muun mu­as­sa di­a­bee­ti­koil­le ja reu­maa­ti­koil­le. Iän myö­tä saat­taa tul­la jäyk­kyyt­tä ja on­gel­mia liik­ku­vuu­des­sa, jol­loin jal­ko­jen pesu ja muu hoi­to on han­ka­laa. Ison asi­a­kas­ryh­män muo­dos­ta­vat kui­ten­kin pe­rus­ter­veet työ­i­käi­set asi­ak­kaat, jot­ka vä­lit­tä­vät omas­ta jal­ka­ter­vey­des­tään.

– Osa käy kuu­kau­den vä­lein. Jot­kut ha­lu­a­vat hem­mo­tel­la it­se­ään ja naut­tia hoi­toon kuu­lu­vas­ta vir­kis­tä­väs­tä jal­ka­hie­ron­nas­ta ja kyn­sien lak­kauk­ses­ta. Sa­noi­sin, et­tä jos ja­lois­sa ei ole ih­meem­piä on­gel­mia, jal­ka­hoi­dos­sa oli­si hyvä käy­dä 1‒2 ker­taa vuo­des­sa.

– Jal­ko­jen hoi­to on ylei­sen hy­vin­voin­nin kan­nal­ta to­del­la tär­ke­ää. Jal­ko­ja huol­ta­mal­la ja hoi­ta­mal­la en­nal­ta­eh­käis­tään va­ka­vam­pia vai­vo­ja, to­te­aa Vä­li­mä­ki.