Kansainvälistä kahvilakulttuuria kotikulmilla
Rauman perinteinen kahvilakulttuuri on laajentunut uusin ideoin ja lukuisin kahviloin. Kaupungissa kahvitellaan kuin Pariisissa ikään.
Sanna Rantanen
Rauman kahviloissa entiset erikoiskahvit espressosta cappuccinoon ja latteen ovat nyt arkipäivää. Tarjolla on muutakin, kuin kahvia ja pullaa tai leipiä ja leivoksia – kaikkea aamupuurosta salaattilounaaseen, brunssista antipastoihin, vohveleista ranskalaisiin sekä smoothieista viiniin ja oluisiin.
Erikoisruokavalioiden huomioiminen on niinikään nykypäivänä tuiki tavallinen asia.
Ylivoimaisesti suurimmilta osiltaan kahviloiden tarjonta on lähituotantoa, paikallista ja jopa itse tehtyä, sekä miljööt persoonallisia ja omaleimaisia. Itsenäisten kahvilatoimijoiden runsaan määrän puristuksista löytyy pari suuren ketjun kahvilaa – eikä päinvastoin.
Kahviloissa voi viettää aikaansa vaikka joka ilta. Tunnelmaa on tarjolla kaikenlaiseen fiilikseen, useisiin erilaisiin konsepteihin paketoituina.
Kaiken keskiössä ovat kohtaamiset. Kaupunkilaiset ikään ja sukupuoleen katsomatta tapaavat kahviloissa ystäviään ja rupattelevat myös tuntemattomien kanssa.
Kuten kaupungin historiaan ja perinteisiin on kautta aikain kuulunut, ovat suuren maailman trendit rantautuneet Raumalle myös kahviloihin – Pariisi on saapunut kaupunkiin.
Erilaisen, myös ilta-aikaan keskittyvän kahvilaelämän pioneeri Raumalla on ollut kaupunkilaisten oma olohuone Café Sali, joka toi torin laidalle myös perinteisiin konditoriakahviloihin verrattuna hieman erilaisen tuotevalikoiman.
Vuonna 2008 perustetun Salin yrittäjä Iida Lampi kertoo, että hänen visionsa on ollut alusta asti tuoda Pariisi Raumalle.
– On paljon helpompaa lähteä nauttimaan kansainvälisestä kahvilatunnelmasta kotikulmille, eikä aina ihan Pariisiin asti, Lampi nauraa.
Lampi itse yhdistää kansainvälishenkisen kahvilakonseptin menestyksen TVO:n ja Arevan Olkiluoto 3 -projektiin.
– Tyylimme oli kaupunkiin saapuneille eurooppalaisille tuttu, ja tila tarpeeksi iso ja avara, jotta kahvilassa ei tuntenut itseään muukalaiseksi, toteaa Lampi.
Myös ilta-aukiolo oli keskieurooppalaisille tärkeä. Kansainväliset tuotevalikoima, miljöö, tunnelma ja henkilökunta sekä sijainti helppojen kävely-yhteyksien päässä vastasivat kysyntään – ja veivät mukanaan myös raumalaisten sydämet.
Eurooppalaiset toivat raumalaiskahviloihin monin tavoin uutta kulttuuria.
– Alkuaikoinamme raumalaisille oli hieman jännittävää nauttia lasi viiniä tai olutta jo alkuiltapäivästä kahvilassa, mainitsee Lampi yhtenä esimerkkinä.
Nyt pariisilainen ja raumalainen kahvilakulttuuri niin traditioineen kuin trendeineen ovat sulautuneet yhteen.
– On erittäin tärkeää kunnioittaa perinteitä – ja samalla kehittää ja uudistaa. Omaleimaisuudesta kannattaa pitää kiinni, Lampi toteaa.
– Kahvilamaailmassa kaikki on mielestäni kuuminta hottia. Kaikenlaista ”sötkötystä” ja variaatiota voi tulla, mutta perinteinen hyvä pulla on aina pulla, ja Kontion kahvilan siili-perunaleivos on aina siili.
Lampi puhuu mielellään Rauman kahvilakentästä yli oman yrityksensä rajojen. Kahvilakulttuurin laajentuminen on kaikkien kahviloiden yhteinen etu.
– Perusidea on kaikilla kahviloilla sama, mutta tyyli eri. Monimuotoisuus tuo lisää asiakkaita kaikille, huomioi Lampi.
Lampi tuo esiin myös, että kahvilayrityksillä ja niiden yrittäjillä on Raumalla keskenään hyvä henki.
– Meillä on samoja kokemuksia arjesta valoineen ja varjoineen, mainitsee Lampi, viitaten esimerkiksi haastavaan korona-aikaan ja siitä selviytymiseen.
– Olen iloinen, että jokainen kahvilayrittäjä on löytänyt oman tyylinsä tehdä unelmistaan totta.
Cafe Sali
CAFÉ SALI
• Café Salissa voi viettää aikaa aamusta iltaan joka päivä.
• Laajat tapahtuma- ja catering-palvelut ovat Café Salin tarjonnan erityisyys.
• Silloin tällöin Café Salin pianon ääressä saattaa musisoida työntekijä tai asiakas.
• Asiakkaiden toiveiden toteuttaminen ja vieraanvaraisuus ovat Café Salin käyntikortteja.
• Lounaslistalta löytyy muutakin ruokatarjontaa kuin salaattibaari.
• Tuotteita voi tilata myös kotiinkuljetuksella tai noutaa takeawaynä.
• Kylmät ja lämpimät leivät, etenkin kana-auraleipä, ovat Café Salille ominaisia löytöjä kahvilatiskin vitriinistä.
• Amerikkalaistyyliset cookiet, mantelicroissantit ja sokerikuorrutetut kanelipullat Cinnabonit lukeutuvat Café Salin tarjonnan ainutlaatuisuuksiin.
Kontion kahvilan ylläpidettäviin perinteisiin kuuluvat perinteiset voipullat ja legendaariset siili-perunaleivokset sekä sisustusta täydentävät vanhat nallet.
Sanna Rantanen
KONTION KAHVILA
• Kontion kahvila on sijainnut samalla paikalla Kuninkaankadulla jo 42 vuoden ajan.
• Kontion kahvila-leipomo Leikarissa Karjalankadulla viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.
• Kontion kahvilan periaatteena on, että kun kehitetään uutta, myös vanha ja perinteinen säilytetään sen rinnalla.
• Suurimmat muutokset Kontion kahvilan vuosikymmenissä ovat leipäkaupan painottuminen vain Leikarin kahvilaleipomoon sekä erikoiskahvien ja lukuisten uusien kahviloiden saapuminen kaupunkiin.
• Muutokset näkyvät lähinnä kahvilakäyntien lisääntymisenä Raumalla – traditionaalisen Kontion kahvila-konditorion pitkät perinteet pitävät edelleen pintansa uusista kahvilatuulista huolimatta.
• Vanhan Rauman kahvilan sisätilojen lisäksi myös kesäisin kahvilaa laajentava sisäpiha henkii vanhan kaupungin tunnelmaa.
• Kontion kahvilan kärkituotteita ovat esimerkiksi legendaarinen siili-perunaleivos ja perinteiset konditoriatuotteet, kuten vanha kunnon voipulla.
• Vaniljamunkkien paistaminen kesäisin sisäpihalla on Kontion kahvilan erikoisuus.
Wanhan Rauman Kaffebar
WANHAN RAUMAN KAFFEBAR
• Rauman kahvilapääkadulla Kuninkaankadulla sijaitsevan Wanhan Rauman Kaffebarin kärkituotteita ovat peltipuustit ja kaupungin parhaat munkit, jotka kahvilassa leivotaan päivittäin itse.
• Myös kaikki muut kahvileivät valmistetaan Kaffebarissa itse alusta alkaen.
• Runsas salaattibuffet ja smoothiet ovat suosittuja Kaffebarissa.
• Autenttista vanhan kaupungin tunnelmaa tarjoilevan kahvilan kesäterassi on Vanhan Rauman kahvilasisäpihoista suurin.
• Makusiirapeilla maustettavat Italian Sodat ovat Kaffebarin uniikkituotteita.
• Kaffebarissa voi nauttia esimerkiksi kylmänä talvi-iltana rommitotia, noutaa kahvileivät työpaikalle tai tilata salaattiannoksen kotiinkuljetuksella.
Cafe Prassen
CAFE PRASSEN
• Kuninkaankadulla sijaitsee myös Cafe Prassen, jonka kaikki kahvilatuotteet tulevat omasta Raumalla sijaitsevasta leipomosta – alkaen tryffeleistä ja päätyen itse tehtyyn italialaistyyppiseen pehmeään jäätelöön Gelatoon.
• Prassenin aamiainen on mallia All Day – saatavilla koko päivän.
• Salaattibuffetin tuotteet voi kerätä itse, ja hinta määräytyy annoksen painon perusteella.
• Niin lounaalla kuin vaikka viikonloppuisinkin voi nauttia myös ruoka-annoksista, lohisopasta uuniperunoihin ja tacoburgereihin.
• Erilaiset suolaiset ja makeat vohvelit ovat yksi Prassenin kärkituotteista.
Salaattibuffetin lisäksi Puistokahvilan asiakkaita houkuttavat lähileipomon gluteenittomat kakut.
Sanna Rantanen
RAUMAN PUISTOKAHVILA
• Puistokahvilan suosituinta antia on erityisen runsas ja monipuolinen salaattibuffet, josta voi noutaa annoksen myös mukaan.
• Pullat ja leivät tehdään Puistokahvilassa itse, samoin salaatinkastikkeet ja yrttiöljyt.
• Puistokahvilan runsas kakkutarjonta on lähtöisin lähileipomosta. Kaikki kakut ovat gluteenittomia.
• Porilaisen Karhulinnan jäätelöt löytyvät kahvilasta ympäri vuoden. Jäätelöiden maut ovat lähtöisin aidoista raaka-aineista.
• Puistokahvilan kahvi on raumalaisen pienpaahtimon Capri Coffeen tuottamaa. Caprin kahvia voi ostaa myös kotona keitettäväksi.
• Kesäisin kahvilassa tehdään Karhulinnan ja Caprin tuotteista omia jäätelömakuja, joita ei saa mistään muualta.
Marine Cafe
MARINE CAFE
• Satamarinen Marine Cafe Kompissa telakka-alueella merenrannassa on oiva osoitus siitä, ettei Raumalla tarvitse lähteä merta edemmäs kahvilaan.
• Marine Cafen aukiolo on kaupungin pisin: kahvila on auki joka päivä iltakymmeneen.
• Marinessa kahvilakäyntiin voi yhdistää myös saunomisen ja avantouinnin. Puurobaarin tai lauantaibrunssin voi nauttia merinäköalan kera.
• Kesällä kahvilaan pääsee myös veneellä vierasvenelaituriin rantautuen.
• Suolaisten ja makeiden kahvileipien lisäksi Marinessa on saatavilla esimerkiksi lohikeittolounasta, fish & chipsejä ja kehuttuja kanakoriannoksia.
MUISTA MYÖS NÄMÄ:
• Perinteitä vaaliva Tiihosen kahvila-konditorio. Perheyrityksen vertaansa vailla olevasta valikoimasta löytyy korkealaatuisia tuotteita kristallipullista juhlapitkoihin. Herkuista voi nauttia miellyttävän palvelun kera pienessä ja tunnelmallisessa 16-paikkaisessa kahvilassa Syväraumankadulla arkipäivisin.
• Torikahvilakioski Öysti kauppatorilla.
• Lounaskahvila Wanha Suvituuli kauppakeskus Wännissä.
• Espresso House kauppakeskus Potkurissa.
• Kahvila Presso Prismassa.
Mikä on sinun lempikahvilasi Raumalla ja miksi? Kerro suosikkisi kahvilajutun kommenteissa UutisRauman Facebook-sivulla: fb.com/uutisrauma