Kirja on kunnianosoitus Lapin lotille
Linnavuorelta Vienaan ja Aunukseen -kirja on kattava Lapin lottahistoria.
Samu Vahteristo, UR
Lapin lottatoiminnasta kertova Linnavuorelta Vienaan ja Aunukseen -kirja kokoaa kattavan tietopaketin Lapin lotista.
Kirjailija Markku Vainion mukaan kirjan tekemistä vaikeutti kattavan lähdeaineiston puute.
– Pidin selvänä, että jotakin pöytäkirjoja ja muuta aineistoa on jäljellä, mutta kaikki oli poltettu ryssänpelossa joulukuussa 1944 Rauma-Repolan voimalan isossa pätsissä, Vainio kuvailee.
Kirjan tekemisen pelasti se, että ehkä 50-luvulla joku lotta on lähettänyt silloiseen Kansallisarkistoon lotta-luettelon vuodesta 1920 vuoteen 1939. Jatkosodan ja talvisodan ajalta Lapin lottien toimintakertomukset oli säilyneet ja toimitettu myös arkistoon.
– Lalli ja Länsi-Suomi kirjoittivat aika paljon kokousuutisia, joista saatiin yhdistyksen toimihenkilöiden valintoja. Suuri helpotus on ollut SA-Kuva, jonka kaikki kuvat ovat nykyään maksutta käytössä. Ja tekoälyn avulla niitä voidaan myös värittää, mikä tuo paljon lisää elävyyttä kuviin, Vainio kiittelee.
Ajatus kirjan tekemiseen lähti parisen vuotta sitten valmistuneen Lapin sotamatrikkelin pohjalta.
– Tämä projekti oli itselle mielenkiintoinen, sillä omat sukujuuret ovat Lapissa. Iso työ oli kumota sellaista mututietoa, joka ei perustunut mihinkään dokumenttiin. Sellaisten varaan ei tietysti voi tällaista tietokirjaa perustaa.
Lottayhdistys keräsi Lapissa 25 vuoden aikana 325 naista toimintaansa. Luku on suuri, kun ottaa huomioon että Lapin pitäjässä oli parhaimmillaan vähän yli 3000 asukasta. Lotat tekivät hyvää varainhankintaa pitämällä arpajaisia ja myyjäisiä tapahtumisen yhteydessä.
– Parhaana vuonna myynnissä oli 12 000 arpaa, joissa oli tuhat hyvää voittoa. Lappiin tuli silloin yli 2000 ihmistä arpajaisten vetämänä ja siitä saatiin rahoitus koko 30-luvun toiminnalle, Vainio kuvailee.
Sota-aikana lottien tehtävänä oli pitää huolta kodeista ja maatiloista, mutta lisäksi leivottiin valtava määrä "vanikkaa" eli kuivattua leipää toimitettavaksi rintamalle.
– Parhaimmillaan leipää toimitettiin Lapista eteenpäin 4000 kiloa viikossa. Vanikka takasi huollon rintamalla silloin, kun muuta ruokaa ei ollut mahdollisuus saada. Tällä työllä oli erittäin iso merkitys armeijan huollolle.
Kirja sisältää myös kattavan lottamatrikkelin kaikista yli 300 lotasta kuvineen. Matrikkelin ovat koonneet Marja Heuru Teija Lindgren.
– Heuru teki loistavaa työtä, vain parikymmentä kasvokuvaa puuttuu. Tietojen keräämiseksi on soitettu satoja puhelinsoittoja ympäri Suomea. Hän teki sellaisen työn, että sen ansiosta tulee lottien nimet säilymään, Vainio kiittää.
Kirjaa on saatavana Vanhan Rauman Kirjakaupasta.