Senioriyhdistykset aktivoinnin asialla
Yhdessä tekeminen pitää liikkeellä ja estää yksinäisyyttä.
Samu Vahteristo, UR
Senioriyhdistykset ovat merkittävä voimavara ikäihmisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisessä. Suomessa toimii lukuisia yhdistyksiä, jotka keskittyvät eläkeläisten ja vanhusten tarpeisiin, tarjoten niin vertaistukea, toimintaa kuin edunvalvontaa. Näiden järjestöjen toiminta on korvaamatonta erityisesti aikana, jolloin väestön ikääntyminen asettaa uusia haasteita yhteiskunnalle.
Monet senioriyhdistykset perustuvat vapaaehtoistoimintaan, jossa ihmiset antavat aikaansa ja osaamistaan yhteisen hyvän edistämiseksi. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi tapahtumajärjestäjinä tai ryhmien ohjaajina.
Mukaan toimintaan lähteminen ei silti tarkoita, että pitäisi ottaa vastuulleen jokin tehtävä. Aktiivisia hallituksen jäseniä ja kerhojen vetäjiä löytyy ja vastuuta on jaettu laajalle.
– Meillä on esimerkiksi erikseen tapahtumista vastaava Irja Räikkönen ja matkavastaava Timo Merikallio. Hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi kymmenen jäsentä, joilla jokaisella on oma vastuualueensa, kertoo Kansallisten seniorien puheenjohtaja Kai Lindström.
Kansallisten seniorien lukuisista kerhoista löytyy vaihtoehtoja sekä liikunnan, laulun, tanssin että monien muiden taitojen kehittämiseen ja aivan erityisesti iloiseen yhdessäoloon muiden samanhenkisten kanssa.
Senioriyhdistykset järjestävät monipuolista toimintaa, joka rikastuttaa ikäihmisten arkea ja auttaa heitä pysymään aktiivisina. Esimerkiksi erilaiset liikunta-, kulttuuri- ja kerhotoiminnat tukevat fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Samalla tapahtumat ja tapaamiset tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisiin kontakteihin, mikä on erityisen tärkeää yksinäisyyden ehkäisemiseksi.
– Meillä oli vuodenvaihteessa 259 jäsentä ja toimintaa järjestetään viikottain erilaisissa kerhoissa, kertoo yhdistyksen nettivastaava Timo Suomela.
– Olen ollut toiminnassa mukana nelisen vuotta ja itseni on yllättänyt kuinka monipuolista tämä on, sanoo Rauman Kansallisten seniorien uusi puheenjohtaja Kai Lindström.
Useat yhdistykset tarjoavat myös konkreettista apua, kuten digitaitojen koulutusta, neuvontaa sosiaaliturva-asioissa sekä tukea arjen haasteisiin. Tämä auttaa ikäihmisiä pysymään itsenäisinä ja löytämään ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin. Seniorien jäsenten keski-ikä on 79 vuotta, joten tietotekninen osaaminen ei kaikilla ole vahvaa.
– Itsekin lähdin mukaan, kun oli tarve sellaiselle joka vähän tietäisi tietokoneista. Nyt kierrän Satakunnassa eri paikallisyhdistyksiä neuvomassa järjestelmien käytössä, Suomela jatkaa.
Eri senioriyhdistyksillä on oma taustansa, mutta tapahtumissa ja kerhoissa pidetään politiikka ja uskonto ulkopuolella.
– Me olemme poliittisesti sitoutumaton. Missään tilaisuuksissa ei puhuta politiikasta ja uskontoon ei oteta mitään kantaa, alleviivaa Suomela.
Päätarkoitus onkin järjestää itselle ja muille mielekästä tekemistä ja yhdessäoloa.
– Ajatuksena on se, että yritetään järjestää monipuolista toimintaa, ettei kukaan jäisi yksin. Pidetään toisista huolta, Lindström kuvailee.
Lindtröm on itse lähtenyt mukaan nelisen vuotta sitten.
– Minut on saanut mukaan monipuolisuus ja harrastaminen. Olen nyt kuudessa kerhossa mukana ja on vaan tullut lisää matkan varrella. Tämä on kivaa.
Uuden puheenjohtajan tarkoituksena ei ole mullistaa yhdistyksen toimintaa, vaan jatkaa hyväksi todettuja käytäntöjä.
– Suurille muutoksille ei ole tarpeita, mutta jos jäseniltä toiveita niin otetaan huomioon. En hyppää edellisen puheenjohtaja Vesa Heinon isoihin saappaisiin, vaan laitan lenkkarit jalkaan, Lindström vertaa.
Hallituksessa sihteerin virkaa hoitava Liisa Snellman on mukana monessa yhdistyksessä.
– Olen kolmessa eri hallituksessa sihteerinä ja jäsenenä monessa yhdistyksessä. Olen ollut sihteeri ja tiedottaja työssäni, niin tämä tulee luonnostaan.
Tapahtumavastaava Irja Räikkönen kertoo ottaneensa vastuutehtävän, kun pyydettiin.
– Olin pitkään rivijäsenenä ja matkoilla mukana, ja kun pyydettiin, niin ajattelin että miksei sitä voisi kokeilla.
– Tämä meidän jäsenporukka on sellainen, että viihtyy joukossa. Yhteiset matkat on paljon kivempia samanhenkisellä porukalla kuin yksin, Suomela muistuttaa.
Esimerkiksi ulkoiluretket ovat yhdessä mukavampia kuin yksin.
Neljä vuotta puheenjohtajana toiminut Vesa Heino painottaa, että hallitustehtävissä olevat seniorit ovat usein muutenkin aktiivisia.
– Ne jotka ovat yksin tai jäämässä yksin on äärimmäisen hankala tavoittaa. On melkoinen kynnys monelle astua tapahtumaan mukaan. Siihen auttaisi, kun tuttu ottaisi käsikynkkään ja toisi mukaan, Heino pohtii.
– Matkoille ja muihin aktiviteetteihin ovat tervetulleita myös jäsenten ystävät. Eli voi tulla matalalla kynnyksellä tutustumaan toimintaan, Heino jatkaa.