Konstailematonta rautalankaa – Puppe & The Boys tahdittaa jytäjalkaa Kirvatsin Jytässä
Yhtyeessä on mukana Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.
Tuija Saarinen
Soolokitara kaikuu Kirvatsin Jytässä 31. heinäkuuta, kun Puppe & The Boys esiintyy Kirjurinluodon Lokki-lavalla rautalankamusiikin ystäville. Luvassa on sitä perinteistä rautalankamusiikkia, johon kuuluvat legendaariset Fenderit ja Vox-putkivahvistimet.
– Esitämme niin kansainvälisiä kuin kotimaisiakin rautalankaklassikoita ja lisäksi yhtyeen omaa tuotantoa. Perinteisesti rautalanka on nimenomaan insrumentaalimusiikkia, sillä 1960-luvulle tultaessa kaikuva kitara tuli korvaamaan laulusolistia. Putkivahvistimista tulee rautalankamusiikin jäljittelemätön soundi, ja olemme halunneet pitää niistä kiinni, vaikka niiden huoltaminen on melkoinen haaste, kuvailee bändissä koskettimia ja kitaraa soittava Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.
Puppe & The Boysin vahvuus on juuri siinä, että bändi pitäytyy uskollisesti siinä genressä, jota se on luvannut esittää.
– Soitamme konstailematonta, puhdasta rautalankaa. Tällaisia bändejä on ilmeisesti aika vähän, sillä usein rautalankaan sekoitetaan efektejä, jotka eivät siihen kuulu, kuten juuri laulusolisti tai rock-vaikutteita. Joka keikan jälkeen on joku tapahtumajärjestäjä tullut kysymään, voitteko tulla meillekin soittamaan.
Puppe & The Boys esiintyy Kirvatsin Jytässä neljän hengen kokoonpanolla. Vesa Kalliokoski on soolokitarassa, Ville Luoma bassossa, Esa Mattila rummuissa ja Risto Kupari kitarassa. Yhtyeen viides jäsen, kitaristi Timo Luostari ei tällä kertaa pääse mukaan. Kun bändi esiintyy viiden hengen kokoonpanolla, Kupari on kosketinsoittimissa.
Bändi sai alkunsa Pohjanmaalla 29 vuotta sitten. Kupari toimi tuolloin musiikinopettajana Ylihärmässä ja Alahärmässä, ja bändiläiset koostuivat hänen oppilaistaan yläasteelta ja lukiosta. Kuparin tie jatkui takaisin kotikonnuille Poriin opiskelemaan, mutta hän hoiti edelleen yhtyeen äänentoistoa keikoilla ja toimi toisinaan tuuraajana, kun esimerkiksi joku pojista oli armeijassa.
– Muutama vuosi sitten bändin kitaristi menehtyi, ja sen jälkeen olen ollut mukana vakituisesti.
Puppe & The Boysilla on vuositasolla kymmenkunta keikkaa. Muusikot ovat siviiliammattiensa kautta erittäinkin liikkuvaisia, ja välillä täytyy tarkistaa, ovatko kaikki suunnitellun keikan aikana edes Euroopassa.
– Taidan itse olla se, joka pysyy eniten paikallaan tällä hetkellä.
Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari soittaa Puppe & The Boys -yhtyeessä kitaraa ja koskettimia.
Tuija Saarinen
Kupari muistaa saaneensa 6-vuotiaana ensimmäisen kitaransa ja 9-vuotiaana ensimmäisen haitarinsa. 11-vuotiaana hän osti omilla rahoilla ensimmäisen sähkökitaransa, ja yläasteikäisenä alkoivat ahkerat bänditreenit.
– Treenasimme seitsemänä päivänä viikossa, eli kaikki illat ja viikonloput. Opettelin ihan ensiksi rautalankaklassikot, kuten esimerkiksi Nousevan auringon talon. Ensimmäinen keikka oli koulun vanhempainillassa ja rautalankaa soitettiin.
Kupari on paitsi monen instrumentin myös monen bändin mies. Hän soittaa kansanmusiikkiyhtye Pömpelissä, porno- ja protestilauluja esittävässä Trio Harharetkessä sekä gospelmusiikkiyhtye Fransetissa. Lisäksi Kupari tekee duokeikkoja suomalaista kantrimusiikkia esittävän Ari ”Anzu” Anteroisen kanssa ja vetää yksin trubaduurikeikkoja. Myös koko perhe on musikaalinen ja muodostaa jazz-henkisen bändin.
Puppe & The Boys soittaa Kirvatsin Jytässä ensimmäistä kertaa.
– On tosi kiva, että järjestäjä kutsui meidät. On hienoa soittaa vanhassa kotikaupungissa ja vielä niin isolla lavalla. Olemme innolla ja iloisin mielin tulossa Poriin!
Kuka sitten on ”Puppe”?
– Puppe on rumpali Esa Mattila. Hänen isoveljensä antoi lempinimen, joka tuli Vesa-Matti Loirin esittämän sketsihahmon säestäjästä, Puppe-pianistista, valottaa Kupari bändin nimen taustaa.