Länsirannikon teollisuusperintöreitti kuljettaa ruukkien ja tehtaiden historiaan
Ahlströmin, Kauttuan ja Leineperin ruukit sekä Friitalan Nahkamuseo ja Rosenlew-museo ovat nyt osa Euroopan teollisuusperintöreitti ERIHiä, mikä tuo kansainvälistä tunnettavuutta.
Maarit Kautto
Satakuntaan on avattu Suomen ensimmäinen virallinen alueellinen Euroopan teollisuusperintöreitti ERIHiin (European Route of Industrial Heritage) kuuluva matkailureitti eli ERIH Regional Route. Satakunnan teollisuusperintöreitti on osa suurempaa valtakunnallista kokonaisuutta, johon kuuluu kaikkiaan 19 ERIH-kohdetta.
Satakunnan ERIH-reitti on nimetty Länsirannikon reitiksi, West Coast Routeksi, ja sen kohteet ovat tänä keväänä uudistettu Friitalan nahkamuseo, Leineperin ruukki, myös Alvar Aalto -kulttuurireitillä olevat Ahlströmin ruukki ja Kauttuan Ruukinpuisto sekä reitin ankkuripisteenä toimiva Rosenlew-museo Porissa.
Kohteet kertovat Satakunnan teollisesta kehityksestä aina ruukkien aikakaudelta monialaiseen nykypäivän teollisuuteen. Satakunnan teollisuuden historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin ensimmäiset sahat ja ruukit perustettiin. Sijainti Pohjanlahden rannalla on tehnyt mahdolliseksi tärkeät kauppayhteydet maailmalle, ja avannut mahdollisuudet teolliseen kehittymiseen.
Tähän asti ERIH-reitillä on ollut koko Suomessa vain kolme kohdetta. Tänä kesänä Suomeen saatiin yhteensä 16 uutta kohdetta Teollisuusperintöseura ry:n hankkeen ansiosta. Osittain Museoviraston rahoittaman hankkeen aikana on tiivistetty toimijoiden välistä yhteistyötä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
– Teollisuusperintöseuran hankkeen myötä meillä on nyt tiiviit yhteydet alan toimijoiden kesken niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti täällä Satakunnassa. Meille kirkastui, että viisi Satakunnan hienoa teollisuusperintökohdetta sijaitsevat vain lyhyiden matkojen päässä toisistaan ja meillä oli oiva mahdollisuus liittää kohteet alueelliseksi Länsirannikon reitiksi. Ajan myötä reittiin saattaa tulla vielä lisääkin kohteita, Länsirannikon reitin ankkuripisteenä toimivan Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos toteaa.
– Ja nyt meillä on yhteydet myös eurooppalaisiin kollegoihin, joten meillä on mahdollisuus sitä kautta saada vinkkejä, miten siellä hoidetaan arvokkaita kulttuurikohteita, Ulvilan museoamanuenssi Maarit Grahn jatkaa.
Leila Stenroos ja Maarit Grahn tarkastelevat Friitalan Nahkamuseon uudistettua näyttelyä, joka on nyt myös osa Länsirannikon teollisuusperintöreittiä.
Maarit Kautto
Euroopan teollisuusperintöreitti ERIHiin ei niin vain mennä mukaan, vaan on täytettävä tietyt kriteerit. Satakuntalaisia kohteita kävi kiertämässä arvioitsija Saksasta.
ERIH on yksi Euroopan neuvoston 48 sertifioidusta kulttuurireitistä ja sillä on yli 300 jäsentä 30 maassa. Satakuntalaisille jäsenille ERIH-reittiin kuuluminen luo ennen kaikkea kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia ja liittää arvokkaat teollisuusperintökohteemme eurooppalaiseen kontekstiin. ERIHiin kuulumisesta kertovat muun muassa kohteiden käytössä olevat teollisuusperintöreitistön viralliset logot. Satakuntalaiset ja suomalaiset kohteet löytyvät nyt myös ERIHin verkkosivuilta.
– Saamme ERIHin kautta kansainvälistä tunnettavuutta. Toivomme vilkasta matkailukesää ja kävijöitä myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kesän aikana olemme aktiivisia somessa ja järjestämme esimerkiksi valokuvakilpailun. Loppukesästä pyrimme myös järjestämään jotain kivaa viiden Länsirannikon kohteen kesken.
– Länsirannikon teollisuusperintöreittiin kuuluu kohteita, jotka tarjoavat tarinoita niin kaupunkien teollisuushistoriasta kuin maaseudun ruukkielämästäkin. Kaikki viisi kohdetta tuovat omanlaisensa elämyksen. Toivomme, että satakuntalaiseen teollisuusperintöön tutustuvat matkailijat viivähtäisivät seudulla pidempäänkin ja löytäisivät myös muita alueen mielenkiintoisia kohteita, Leila Stenroos ja Maarit Grahn miettivät.