Pikkujouluissa luotetaan yleensä tuttuihin makuihin – erikoisuus voi löytyä vaikkapa salibandyturnauksesta
UutisRauma
Pikkujouluperinne ravintolassa on monille suomalaisille tärkeä osa joulukauden viettoa, erityisesti työpaikkojen, yhdistysten ja ystäväpiirien keskuudessa. Se on rento mutta juhlava tilaisuus, jossa nautitaan hyvästä ruoasta, juomista ja seurasta.
Ravintolat tarjoavat usein erityisen pikkujoulumenun, joka sisältää perinteisiä jouluruokia, kuten kinkkua, graavilohta, laatikoita ja rosollia. Monissa paikoissa on myös moderneja versioita jouluisista mauista tai gourmet-annoksia.
Wanhan Rauman Kellarissa valmistaudutaan pikkujoulukauteen normaalilla à la carte -listalla.
– Perinteistä jouluruokaa kysytään muutaman kerran pikkujoulukauden aikana isommille ryhmille. Muuten asiakkaat haluavat valita itse listalta, kuvailee ravintolapäällikkö Pia Komminaho.
Ruokatrendejä pikkujouluja varten ei Kellarissa pikkujouluja löydy, vaan ravintola luottaa perinteisiin suosikkeihinsa.
– Samat tuotteet meillä on vuodesta toiseen myydyimpiä. Iso olut ja Olivian kana löytyvät kärkipäästä, Komminaho nauraa.
Listalta Kellarista löytyy myös kasvisvaihtoehdot ja muut ruokavaliot.
Pikkujoulut ovat tilaisuus rentoutua yhdessä työkavereiden tai ystävien kanssa virallisten työtehtävien ulkopuolella. Takavuosina rentoutumista on avitettu alkoholilla, mutta Komminahon mukaan tahti on vähentynyt merkittävästi viime vuosina.
– Alkoholittomien juomien osuus on kasvanut joka vuosi. Ihmiset ovat yleensä hyväntuulisia ja juhlan merkeissä liikkeellä.
Juomissa muutama vuosi sitten glögin ja kuohuviinin yhdistelmä oli kysytty alkumalja, mutta tämän talven hittiä ei vielä ole tiedossa.
– Meillä on oma punaviinipohjainen glögi, jota kyllä kysytään usein. Samoin listalle on tuotu useita lämpimiä juomia, jotka sopivat marraskuun pimeneviin iltoihin.
Kellarissa ei ole mahdollisuuksia järjestää pikkujouluja varten ohjelmaa, vaan ravintolassa keskitytään ravintolatoimintaan.
– Ryhmät tulevat tänne joko ennen tai jälkeen jonkun muun ohjelman, kuten teatterin tai muun esityksen. Pöytävaraukset kannattaakin tehdä ajoissa, sillä kysytyimmillä viikonlopuilla on varmasti aika täyttä, vinkkaa Komminaho.
Prassenin yrittäjä Johanna Uusitalo esittelee salibandyhenkisiä leivonnaisia.
Prassen teki leivokset lokakuun salibandyturnaukseen
Kahvila Prassen suunnitteli oman leivonnaismalliston Raumalla pelattavaan Euro Floorball touriin. Turnaus pelataan Raumalla 19.–20.10.
– Tehtiin pieni tuotekokoelma turnausta varten. Ollaan aina yritetty nostaa Raumaa esille muutenkin ja tämä tilaisuus oli tosi houkutteleva, kuvailee yrittäjä Johanna Uusitalo.
Turnauksen sinivalkoisiin sävyihin on luotu muffinssi, jossa mustikka on keskeinen raaka-aine. Mustikkaa löytyy myös tuorejuustokakusta ja leivoksista.
– Panostamme laatuun ja visuaaliseen ulkonäköön.
Leivoksissa onkin helppo nähdä vivahteita turnauksen logosta ja salibandypallosta. Tuotteita on myynnissä kahvila Prassenin lisäksi Prismassa.