Samu Vah­te­ris­to

Win­No­va Rau­man kok­ki­kak­sik­ko Ot­to Ta­pi­o­vaa­ra ja Je­mi­na Ora­va­saa­ri saa­vut­ti­vat upe­as­ti kul­taa am­mat­ti­o­pe­tuk­sen Tai­ta­ja-ki­sas­sa use­am­man pis­teen erol­la seu­raa­vaan pa­riin.

Tai­ta­ja, am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen suu­rin vuo­sit­tai­nen ta­pah­tu­ma, hui­pen­tui Kuo­pi­os­sa jär­jes­tet­tyyn fi­naa­li­ta­pah­tu­maan.Tai­ta­ja-kil­pai­lus­sa am­mat­tiin opis­ke­le­vat nuo­ret kil­pai­le­vat SM-mi­ta­leis­ta am­ma­til­li­siin pe­rus­tut­kin­toi­hin pe­rus­tu­vis­sa la­jeis­sa.

Kok­ki­sar­jas­sa kil­pail­tiin kol­me­na päi­vä­nä. Jo­kai­se­na päi­vä­nä oli oma teh­tä­vä­nan­to ja ar­vos­te­lus­sa mi­tat­tiin laa­jas­ti te­o­ri­aa, suun­nit­te­lua, siis­teyt­tä ja tie­tys­ti val­mii­den ruo­kien on­nis­tu­mis­ta.

– Voit­to tai­si rat­ke­ta meil­le vii­mei­se­nä päi­vä­nä, jol­loin teh­tä­vä­nä oli val­mis­taa ruo­kaan kah­den edel­li­sen päi­vän ai­ka­na syn­ty­nees­tä hä­vik­ki­ruu­as­ta, jot­ka oli säi­löt­ty kyl­mään, Ot­to poh­ti.

Kes­ki­vii­kon teh­tä­vä­nä oli val­mis­taa kol­men ruo­ka­la­jin menu ja yh­dek­si pa­kol­li­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta oli mää­rät­ty kuha.

– Yli jää­neis­tä per­keis­tä saim­me sit­ten tors­tai­na kei­tet­tyä ka­la­lie­men ja ma­ri­noi­dus­ta vat­sa­li­has­ta val­mis­tim­me kala-ra­men bowl-an­nok­sen. Saim­me vii­mei­ses­tä päi­väs­tä lä­hes täy­det pis­teet, kiit­te­li Ot­to.

Kak­sik­ko voit­ti myös kok­ki-sar­jas­sa ol­leen si­vu­kil­pai­lun, Aki Wahl­ma­nin Foo­dy Al­len -yri­tyk­sen 1500 eu­ron lah­ja­kor­tin. Kil­pai­lun voit­ti vas­tuul­li­sin pari kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen kan­nal­ta. Sil­loin juu­ri hä­vi­kin suun­nit­te­lu oli avain­roo­lis­sa.

– Ko­ko­nai­suus vai­kut­ti, me suun­ni­tel­tiin myös hä­vi­kin käyt­töä tosi tark­kaan, Ot­to kiit­te­li.

Vii­me vuo­den Tai­ta­ja-kil­pai­lus­sa voit­to­ja­pa­ri oli jo mu­ka­na, mut­ta eri ko­koon­pa­nol­la.

– Mo­lem­mil­ta läh­ti vii­me­vuo­ti­set pa­rit ja mei­dän oli luon­te­vaa jat­kaa, kun oli ko­ke­mus­ta jo kil­pai­lus­ta, Je­mi­na Ora­va­saa­ri ku­vai­li.

Ot­to piti rat­kai­se­va­na hä­neen ke­vääl­lä te­ke­mään­sä työ­har­joit­te­lua Dub­li­nis­sa, kah­den Mic­he­lin-täh­den ra­vin­to­las­sa.

– Tu­lin siel­tä ta­kai­sin viik­koa en­nen kil­pai­lua, jo­ten ei pal­jon eh­ti­nyt har­joit­te­le­maan. Opin kui­ten­kin tosi pal­jon Dub­li­nis­sa.

Mic­he­lin-täh­den ra­vin­to­las­sa kai­ken pi­tää ol­la täy­del­lis­ta ja sen Ot­to­kin sai huo­ma­ta.

Pit­kiä työ­päi­viä teh­tiin ja alus­sa vain tyl­sem­piä val­mis­te­le­via asi­oi­ta pää­si te­ke­mään. Kai sit­ten jo­ta­kin teki hy­vin, kun lop­pua koh­den pää­si pa­rem­piin teh­tä­viin, muis­te­lee Ot­to.

Mo­lem­mat kil­pai­li­jat val­mis­tu­vat Win­no­vas­ta tänä vuon­na. Otol­la edes­sä on työt Ra­vin­to­la Ka­la­to­ris­sa ja lop­pu­vuon­na kut­sun­nat ja as­tu­mi­nen ar­mei­jaan.

– Toi­voi­sin, et­tä pää­si­sin lai­vas­toon lai­va­ko­kik­si, niin sai­si li­sä­ko­ke­mus­ta sel­lai­ses­ta­kin.

Ta­pi­o­vaa­raa kiin­nos­taa fine di­ning ja ke­hit­ty­äk­seen seu­raa­va suun­ta ural­le löy­tyy Hel­sin­gis­tä tai ul­ko­mail­ta.

– Ko­kin uraa ei oi­kein tääl­lä Rau­mal­la pys­ty sil­lä ta­val­la edis­tä­mään.

Ki­pi­nä alal­le löy­tyi Cafe Sa­lis­ta, jon­ne Ot­to pää­si 15-vuo­ti­aa­na ke­sä­töi­hin tis­kaa­maan.

– Siel­lä tein sit­ten mui­ta­kin hom­mia ja ky­syin sit­ten Ii­dal­ta (Lam­pi), et­tä pää­si­si­kö keit­ti­öön apu­po­jak­si. Sil­lä tiel­lä ol­laan sen jäl­keen ol­tu.

Ruu­an­lai­ton vie­hä­tys syn­tyy Oton mu­kaan sii­tä, kun nä­kee asi­ak­kaan naut­ti­vat an­nok­ses­ta.

– On se hie­noa, kun on vaik­ka kek­si­nyt jon­kun an­nok­sen ja nä­kee et­tä asi­a­kas tyk­kää ja ke­huu sitä. Sii­tä tu­lee hyvä fii­lis.

Je­mi­na Ora­va­saa­ri ar­vi­oi, et­tä kil­pai­lun rat­kai­si hei­dän yh­teis­työn­sä ja rau­hal­li­suus.

– Ei hä­täil­ty ja pi­det­tiin keit­tiö koko ajan siis­ti­nä. Tyk­kään ki­sail­la ja sik­si tämä tun­tuu kyl­lä mu­ka­val­ta, Je­mi­na sa­noi.

Je­mi­na val­mis­tuu Win­no­vas­ta syys­kuus­sa ja ha­keu­tuu sit­ten töi­hin. Täl­lä het­kel­lä päi­vät me­ne­vät työ­har­joit­te­lus­sa Tu­rus­sa Au­ra­jo­en ran­nal­la ra­vin­to­la No­bis­sa.

Voit­ta­ja­pa­rin vas­tuu­o­pet­ta­ja Juk­ka Mä­ki­nen oli kil­pai­lun tuo­ma­ris­tos­sa, ei­kä sik­si voi­nut val­men­taa nuo­ria.

– Tai­ta­ja-kil­pai­lun tar­koi­tuk­se­na on nos­taa am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen pro­fii­lia ja sen an­taa opis­ke­li­joil­la myös mah­dol­li­suu­den haas­taa it­se­ään.

Se­mi­fi­naa­leis­sa kil­pai­lus­sa on 50 pa­ria ja par­haat kah­dek­san pa­ria jat­koi­vat fi­naa­liin.

– Op­pi­lai­tok­sen nä­kö­kul­mas­ta me­nes­tys vaa­tii, et­tä on pit­kä­jän­tei­ses­ti ja mää­rä­tie­toi­ses­ti mu­ka­na. On tun­net­ta­va mil­lai­sia asi­oi­ta on tär­kei­tä teh­dä ja mitä seu­ra­taan. Ky­sees­sä on am­mat­ti­tai­to­kil­pai­lu, jo­ten lois­ta­van ruu­an li­säk­si pi­tää osa­ta hy­gie­ni­ai, suun­nit­te­lu ja te­o­ria, Mä­ki­nen ku­vai­lee.

Jan­ne Lohi oli kil­pai­li­joi­den mat­kas­sa oh­jaa­ja-val­men­ta­ja­na.

– Opet­ta­jaa läm­mit­ti se, mi­ten hy­vin mo­lem­mat te­ki­vät yh­des­sä töi­tä jouk­ku­ee­na ja ke­hit­tyi­vät jopa kil­pai­lun ai­ka­na, Lohi kom­men­toi.

Tär­kein­tä kil­pai­lus­sa oli löy­tää te­ke­mi­seen yh­tei­nen sä­vel.

– En­nak­koon oli mie­tit­ty mo­lem­pien vah­vuuk­sia, mut­ta kil­pai­lun ai­ka­na se­kin ke­hit­tyi. Mo­ni­päi­väi­ses­sä kil­pai­lus­sa he sai­vat joka päi­vä tuo­ma­reil­ta pa­lau­tet­ta ja he ot­ti­vat sen tosi hy­vin vas­taan. Vii­mei­se­nä päi­vän pa­laut­tees­ta pu­not­ti kor­vat yl­pey­des­tä, Jan­ne Lohi ke­hui.