Winnovan kokkikaksikko toi kultamitalit mukanaan
Taitaja-kisan finaali kilpailtiin Kuopiossa
Samu Vahteristo
WinNova Rauman kokkikaksikko Otto Tapiovaara ja Jemina Oravasaari saavuttivat upeasti kultaa ammattiopetuksen Taitaja-kisassa useamman pisteen erolla seuraavaan pariin.
Taitaja, ammatillisen koulutuksen suurin vuosittainen tapahtuma, huipentui Kuopiossa järjestettyyn finaalitapahtumaan.Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.
Kokkisarjassa kilpailtiin kolmena päivänä. Jokaisena päivänä oli oma tehtävänanto ja arvostelussa mitattiin laajasti teoriaa, suunnittelua, siisteyttä ja tietysti valmiiden ruokien onnistumista.
– Voitto taisi ratketa meille viimeisenä päivänä, jolloin tehtävänä oli valmistaa ruokaan kahden edellisen päivän aikana syntyneestä hävikkiruuasta, jotka oli säilötty kylmään, Otto pohti.
Keskiviikon tehtävänä oli valmistaa kolmen ruokalajin menu ja yhdeksi pakollisista raaka-aineista oli määrätty kuha.
– Yli jääneistä perkeistä saimme sitten torstaina keitettyä kalaliemen ja marinoidusta vatsalihasta valmistimme kala-ramen bowl-annoksen. Saimme viimeisestä päivästä lähes täydet pisteet, kiitteli Otto.
Kaksikko voitti myös kokki-sarjassa olleen sivukilpailun, Aki Wahlmanin Foody Allen -yrityksen 1500 euron lahjakortin. Kilpailun voitti vastuullisin pari kestävän kehityksen kannalta. Silloin juuri hävikin suunnittelu oli avainroolissa.
– Kokonaisuus vaikutti, me suunniteltiin myös hävikin käyttöä tosi tarkkaan, Otto kiitteli.
Viime vuoden Taitaja-kilpailussa voittojapari oli jo mukana, mutta eri kokoonpanolla.
– Molemmilta lähti viimevuotiset parit ja meidän oli luontevaa jatkaa, kun oli kokemusta jo kilpailusta, Jemina Oravasaari kuvaili.
Otto piti ratkaisevana häneen keväällä tekemäänsä työharjoittelua Dublinissa, kahden Michelin-tähden ravintolassa.
– Tulin sieltä takaisin viikkoa ennen kilpailua, joten ei paljon ehtinyt harjoittelemaan. Opin kuitenkin tosi paljon Dublinissa.
Michelin-tähden ravintolassa kaiken pitää olla täydellista ja sen Ottokin sai huomata.
Pitkiä työpäiviä tehtiin ja alussa vain tylsempiä valmistelevia asioita pääsi tekemään. Kai sitten jotakin teki hyvin, kun loppua kohden pääsi parempiin tehtäviin, muistelee Otto.
Molemmat kilpailijat valmistuvat Winnovasta tänä vuonna. Otolla edessä on työt Ravintola Kalatorissa ja loppuvuonna kutsunnat ja astuminen armeijaan.
– Toivoisin, että pääsisin laivastoon laivakokiksi, niin saisi lisäkokemusta sellaisestakin.
Tapiovaaraa kiinnostaa fine dining ja kehittyäkseen seuraava suunta uralle löytyy Helsingistä tai ulkomailta.
– Kokin uraa ei oikein täällä Raumalla pysty sillä tavalla edistämään.
Kipinä alalle löytyi Cafe Salista, jonne Otto pääsi 15-vuotiaana kesätöihin tiskaamaan.
– Siellä tein sitten muitakin hommia ja kysyin sitten Iidalta (Lampi), että pääsisikö keittiöön apupojaksi. Sillä tiellä ollaan sen jälkeen oltu.
Ruuanlaiton viehätys syntyy Oton mukaan siitä, kun näkee asiakkaan nauttivat annoksesta.
– On se hienoa, kun on vaikka keksinyt jonkun annoksen ja näkee että asiakas tykkää ja kehuu sitä. Siitä tulee hyvä fiilis.
Jemina Oravasaari arvioi, että kilpailun ratkaisi heidän yhteistyönsä ja rauhallisuus.
– Ei hätäilty ja pidettiin keittiö koko ajan siistinä. Tykkään kisailla ja siksi tämä tuntuu kyllä mukavalta, Jemina sanoi.
Jemina valmistuu Winnovasta syyskuussa ja hakeutuu sitten töihin. Tällä hetkellä päivät menevät työharjoittelussa Turussa Aurajoen rannalla ravintola Nobissa.
Voittajaparin vastuuopettaja Jukka Mäkinen oli kilpailun tuomaristossa, eikä siksi voinut valmentaa nuoria.
– Taitaja-kilpailun tarkoituksena on nostaa ammatillisen koulutuksen profiilia ja sen antaa opiskelijoilla myös mahdollisuuden haastaa itseään.
Semifinaaleissa kilpailussa on 50 paria ja parhaat kahdeksan paria jatkoivat finaaliin.
– Oppilaitoksen näkökulmasta menestys vaatii, että on pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti mukana. On tunnettava millaisia asioita on tärkeitä tehdä ja mitä seurataan. Kyseessä on ammattitaitokilpailu, joten loistavan ruuan lisäksi pitää osata hygieniai, suunnittelu ja teoria, Mäkinen kuvailee.
Janne Lohi oli kilpailijoiden matkassa ohjaaja-valmentajana.
– Opettajaa lämmitti se, miten hyvin molemmat tekivät yhdessä töitä joukkueena ja kehittyivät jopa kilpailun aikana, Lohi kommentoi.
Tärkeintä kilpailussa oli löytää tekemiseen yhteinen sävel.
– Ennakkoon oli mietitty molempien vahvuuksia, mutta kilpailun aikana sekin kehittyi. Monipäiväisessä kilpailussa he saivat joka päivä tuomareilta palautetta ja he ottivat sen tosi hyvin vastaan. Viimeisenä päivän palautteesta punotti korvat ylpeydestä, Janne Lohi kehui.