– Joka vuo­si kan­nat­taa ko­keil­la ai­na­kin yh­tä uut­ta yrt­tiä, opas­taa per­ni­ö­läi­nen Jaa­na Leh­ti­nen Le­mun­kar­ta­non Puu­tar­has­ta.

Leh­ti­nen ra­kas­taa hy­vää ruo­kaa ja käyt­tää pal­jon yrt­te­jä. Hän maus­taa ko­kei­le­val­la ot­teel­la, ei­kä lii­kaa mie­ti mikä kuu­lui­si min­kä ruo­an kans­sa. Hän kan­nus­taa ole­maan roh­kea ja seik­kai­le­maan ma­ku­jen kans­sa.

Yr­tit so­pi­vat myös aloit­te­le­val­le ko­ti­puu­tar­hu­ril­le, sil­lä ne ei­vät vaa­di esi­mer­kik­si isoa kas­vi­huo­net­ta. Yr­tit viih­ty­vät hy­vin vaik­ka keit­ti­ön ik­ku­na­lau­dal­la tai la­si­te­tul­la par­vek­keel­la.

– Ul­ko­na kan­nat­taa lait­taa yri­tit kas­va­maan lä­hel­le gril­liä tai ul­ko­keit­ti­ö­tä, mis­tä nii­tä on help­po nap­sais­ta ruo­kaan tar­peen mu­kaan, Leh­ti­nen sa­noo.

Jos ha­lu­aa läh­teä liik­keel­le hel­poim­mas­ta pääs­tä, esi­mer­kik­si mint­tu­jen kas­vat­ta­mi­nen ei vaa­di kum­mem­paa vi­her­peu­ka­loa. Nii­tä­kin on run­saas­ti eri­lai­sia:

– Suk­laa­min­tus­sa on Af­ter Eigh­tin tuok­su. Ma­ro­kon­mint­tua puo­les­taan käy­te­tään mo­ji­tois­sa. Ome­na­mint­tu so­pii jäl­ki­ruo­kiin ja teek­si. Vah­vin ja tu­tuin aro­mi lie­nee pi­par­min­tus­sa…

Jaana Lehtisen perhessä rakastetaan hyvää ruokaa ja käytetään rohkeasti yrttejä. Lehtisen ympärillä hänen lapsensa Sara ja Joel Lindgren. Kuva: Lemunkartanon Puutarha

Jaana Lehtisen perhessä rakastetaan hyvää ruokaa ja käytetään rohkeasti yrttejä. Lehtisen ympärillä hänen lapsensa Sara ja Joel Lindgren. Kuva: Lemunkartanon Puutarha

Le­mun­kar­ta­non Puu­tar­ha on noin 25 vuot­ta toi­mi­nut per­hey­ri­tys. Sen ydin­tii­miin kuu­lu­vat Leh­ti­sen li­säk­si myös hä­nen tyt­tä­ren­sä ja poi­kan­sa. Alan mes­sut Po­ris­sa ovat kuu­lu­neet yri­tyk­sen jo­ka­ke­väi­siin pe­rin­tei­siin niin kau­an kuin nii­tä on jär­jes­tet­ty. Myös tänä ke­vää­nä Koti&Piha -mes­suil­la Kar­hu­hal­lis­sa ylei­söl­lä on ti­lai­suus na­pa­ta mu­kaan­sa yrt­tien, vi­han­nes­ten ja ke­sä­kuk­kien tai­mia.

Le­mun­kar­ta­non Puu­tar­has­sa py­ri­tään ai­na et­si­mään va­li­koi­miin mie­len­kiin­toi­sia maus­te­kas­ve­ja, sel­lai­si­a­kin, joi­ta ei muu­al­ta saa. Eri­tyi­ses­ti yrt­tien uu­tuuk­sia kuun­nel­les­sa tuok­sun voi mil­tei tun­tea ne­näs­sään:

– Tänä vuon­na meil­lä on esi­mer­kik­si ruu­sun ja ap­pel­sii­nin tuok­suis­ta tim­ja­mia, eu­ka­lyp­tus­ta, eri­lai­sia ba­si­li­ko­ja, kel­tais­ta kul­ta­o­re­ga­noa, tu­lis­ta pip­pu­ri­o­re­ga­noa, kuu­ba­lais­ta yrit­ti­lii­suk­kaa ja niin edel­leen. Löy­tyy myös kaik­ki gour­met-ih­mi­sen her­kut­te­lu­yr­tit ku­ten ros­ma­rii­ni, rans­ka­lai­nen ra­kuu­na, viet­na­min ko­ri­an­te­ri yn­nä muut.

To­maa­tit kuu­lu­vat Le­mun­kar­ta­non eri­koi­suuk­siin. Nii­den tai­met ovat Koti&Piha -mes­su­jen ai­kaan jo hy­väl­lä kas­vul­la. Ja la­jik­keis­sa löy­tyy:

– On pu­nais­ta, kel­tais­ta, tum­maa, kir­sik­kaa, pih­viä, pää­ry­nää ja vaik­ka mitä.

Leh­ti­nen ko­kee ih­mis­ten yrt­ti­tie­toi­suu­den kas­va­neen pal­jon vuo­sien var­rel­la. Koti&Piha -mes­suil­la täy­sin myr­kyt­tö­mi­nä kas­va­tet­tu­ja yrt­te­jä pää­see myös hais­te­le­maan ja mais­te­le­maan.

– Yr­teil­lä on pal­jon ter­veys­vai­ku­tuk­sia. Niis­sä on pal­jon hi­ve­nai­nei­ta, ja nii­den avul­la voi vä­hen­tää esi­mer­kik­si suo­lan käyt­töä.

Leh­ti­nen vink­kaa, et­tä mes­suil­la kan­nat­taa hyö­dyn­tää hä­nen poi­kan­sa Joel Lindg­re­nin run­sas­ta tie­to­tai­toa.

– Hän avo­vai­moi­neen mat­kus­te­lee pal­jon ja ko­kei­lee eri­lai­sia ma­ku­ja. He ovat tosi hy­viä ker­to­maan ja an­ta­maan tuo­te­neu­von­taa.