Yrtit viihtyvät hyvin vaikka keittiön ikkunalaudalla tai parvekkeella – Koti&Piha-messuilla pääsee tuoksuttelemaan ja maistelemaan houkuttelevia maustekasveja
Lemunkartanon Puutarhassa pyritään aina etsimään valikoimiin mielenkiintoisia maustekasveja, sellaisiakin, joita ei muualta saa.
– Joka vuosi kannattaa kokeilla ainakin yhtä uutta yrttiä, opastaa perniöläinen Jaana Lehtinen Lemunkartanon Puutarhasta.
Lehtinen rakastaa hyvää ruokaa ja käyttää paljon yrttejä. Hän maustaa kokeilevalla otteella, eikä liikaa mieti mikä kuuluisi minkä ruoan kanssa. Hän kannustaa olemaan rohkea ja seikkailemaan makujen kanssa.
Yrtit sopivat myös aloittelevalle kotipuutarhurille, sillä ne eivät vaadi esimerkiksi isoa kasvihuonetta. Yrtit viihtyvät hyvin vaikka keittiön ikkunalaudalla tai lasitetulla parvekkeella.
– Ulkona kannattaa laittaa yritit kasvamaan lähelle grilliä tai ulkokeittiötä, mistä niitä on helppo napsaista ruokaan tarpeen mukaan, Lehtinen sanoo.
Jos haluaa lähteä liikkeelle helpoimmasta päästä, esimerkiksi minttujen kasvattaminen ei vaadi kummempaa viherpeukaloa. Niitäkin on runsaasti erilaisia:
– Suklaamintussa on After Eightin tuoksu. Marokonminttua puolestaan käytetään mojitoissa. Omenaminttu sopii jälkiruokiin ja teeksi. Vahvin ja tutuin aromi lienee piparmintussa…
Jaana Lehtisen perhessä rakastetaan hyvää ruokaa ja käytetään rohkeasti yrttejä. Lehtisen ympärillä hänen lapsensa Sara ja Joel Lindgren. Kuva: Lemunkartanon Puutarha
Lemunkartanon Puutarha on noin 25 vuotta toiminut perheyritys. Sen ydintiimiin kuuluvat Lehtisen lisäksi myös hänen tyttärensä ja poikansa. Alan messut Porissa ovat kuuluneet yrityksen jokakeväisiin perinteisiin niin kauan kuin niitä on järjestetty. Myös tänä keväänä Koti&Piha -messuilla Karhuhallissa yleisöllä on tilaisuus napata mukaansa yrttien, vihannesten ja kesäkukkien taimia.
Lemunkartanon Puutarhassa pyritään aina etsimään valikoimiin mielenkiintoisia maustekasveja, sellaisiakin, joita ei muualta saa. Erityisesti yrttien uutuuksia kuunnellessa tuoksun voi miltei tuntea nenässään:
– Tänä vuonna meillä on esimerkiksi ruusun ja appelsiinin tuoksuista timjamia, eukalyptusta, erilaisia basilikoja, keltaista kultaoreganoa, tulista pippurioreganoa, kuubalaista yrittiliisukkaa ja niin edelleen. Löytyy myös kaikki gourmet-ihmisen herkutteluyrtit kuten rosmariini, ranskalainen rakuuna, vietnamin korianteri ynnä muut.
Tomaatit kuuluvat Lemunkartanon erikoisuuksiin. Niiden taimet ovat Koti&Piha -messujen aikaan jo hyvällä kasvulla. Ja lajikkeissa löytyy:
– On punaista, keltaista, tummaa, kirsikkaa, pihviä, päärynää ja vaikka mitä.
Lehtinen kokee ihmisten yrttitietoisuuden kasvaneen paljon vuosien varrella. Koti&Piha -messuilla täysin myrkyttöminä kasvatettuja yrttejä pääsee myös haistelemaan ja maistelemaan.
– Yrteillä on paljon terveysvaikutuksia. Niissä on paljon hivenaineita, ja niiden avulla voi vähentää esimerkiksi suolan käyttöä.
Lehtinen vinkkaa, että messuilla kannattaa hyödyntää hänen poikansa Joel Lindgrenin runsasta tietotaitoa.
– Hän avovaimoineen matkustelee paljon ja kokeilee erilaisia makuja. He ovat tosi hyviä kertomaan ja antamaan tuoteneuvontaa.