Itsenäisyyden merkitys vahvistuu
Suomi juhlii itsenäisyyttään vuosittain joulukuun 6. päivänä, mutta itsenäisyyden merkitys kantaa paljon syvemmälle kuin yksi juhlapäivä. Suomen itsenäisyyden taustalla on vahva yhteishenki, sitkeys ja kyky selviytyä vaikeistakin ajoista.
Sodat, joita Suomi kävi itsenäisyytensä alkutaipaleella, eivät ole vain osa historiaa, vaan ne ovat edelleen merkittävä osa kansallista identiteettiämme ja muistuttavat meitä vapauden arvosta.
Talvisota ja jatkosota olivat Suomen suurimpia koetinkiviä itsenäisyyden säilyttämisessä. Pienen kansakunnan sitkeä puolustustahto ja yhteinen päämäärä, huolimatta valtavista menetyksistä, muodostivat perustan, jolla itsenäisyyttä puolustettiin. Sotien uhrit ovat muistutus siitä, että itsenäisyys ei ole tullut ilmaiseksi.
Talvisota alkoi 85 vuotta sitten 30.11. Neuvostoliiton hyökätessä Suomeen. Neljä päivää ennen hyökkäyksen alkua Mainilassa tapahtunut välikohtaus johti 1932 solmitun hyökkäämättömyyssopimuksen yksipuoliseen purkamiseen. Neuvostoliitto väitti Mainilan laukauksien tulleen Suomen puolelta, mutta myöhemmin myös venäläiset ovat myöntäneet lavastaneensa tapahtuman. Välikohtaus johti sodan syttymiseen Neuvostoliiton ja Suomen välillä. Sotaa ei ikinä virallisesti julistettu alkaneeksi.
Samasta suunnasta on uhka voimistumassa. Suomettumisen ja sinisilmäisyyden aika alkaa olla vihdoin ohi ja Venäjään suhtaudutaan realistisesti. Tästä osoituksena keskustelu jalkaväkimiinojen palauttamisesta käyttöön ja myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan ero löperöiden puheiden jälkeen.
Suomi kunnioittaa sotien uhreja lukuisilla tavoilla. Itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat kynttilöiden sytyttäminen, sankarihautojen kunniakäynnit ja Linnan juhlat, jotka tuovat kansan yhteen. Suomen itsenäisyys ei ole koskaan ollut itsestäänselvyys, ja juuri siksi se on niin arvokas. Muistakaamme menneiden sukupolvien uhraukset ja pitäkäämme kiinni periaatteista, jotka tekevät Suomesta vapaan ja vahvan maan – myös tulevaisuudessa.
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Samu Vahteristo