Kultainen nuoruus
Olen syntynyt vuonna 1976, joten kukkeimmat nuoruusvuodet sijoittuvat 90-luvulle. Elämä oli silloin kovin erilaista kuin nyt. Vai oliko sittenkään? Iloja ja murheita oli ja on nytkin, mutta ne näyttäytyvät hyvin erilaisina.
Pukeutumista leimasi tuolloin Levis 501 -farkut, flanellipaita ja hiuksissa piti olla permanentti. Koska oma perheeni ei ollut varakas, ei kolmen tyttären pukeminen viimeisimmän muotivillitysten mukaan ollut aina mahdollista. Minä ja kaverini löysimme kirpputorit ja teimme niistä makeita ja varmasti massasta erottuvia löytöjä. Nykymuoti vaihtuu tiuhaan, seurattavia tyylejä on useita.
Koulukiusaaminen oli enemmän tai vähemmän koulun arkea. Siitä ei kylläkään puhuttu enkä koe että siihen olisi puututtukaan. Kiusaaminen on siirtynyt nyt yhä enemmän verkkoon. Ikäviä kuvia ja viestejä voidaan levittää kavereista muiden naurettavaksi. Vitsiksi tarkoitettu video ei ole sitä kaikkien mielestä ja levitessään voi aiheuttaa kohteelle paljon mielipahaa.
Vapaa-aika kului aika pitkälti partiossa ja kavereiden parissa. Viikonloppuisin käytiin Bronxissa, runtsalla ja joskus makiksessa pussikaljojen kanssa (nyt tämän voi jo tunnustaa, sori äiti). Meitä ei tarvinnut ulos pakottaa, menimme fillareilla ympäri Raumaa ihan oma-aloitteisesti ja ilolla. Tietokonepelit olivat vähemmistön arkiharrastus, enemmän pelattiin monopolia ja korttia. Tupakkalaki nosti ikärajan 18-vuoteen vasta -95, joten esimerkiksi rippileirillä saivat 16-vuotta täyttäneet polttaa tupakkaa.
Humalahakuista juomista ei nykyään harrasteta niinkään, mutta samaan aikaan nuorten suhtautuminen huumausaineisiin on aiempaa löyhempää. Rööki on vaihtunut sähkötupakkaan tai nuuskapusseihin. Arjesta kuluu suuri aika kännykän tai tietokoneen varassa - nuoria on entistä vaikeampaa saada kasvotusten tapahtuvaan kohtaamiseen. Mielenterveysongelmien kasvusta puhutaan paljon, mutta välillä mietin, onko kyse myös siitä, ettei niistä puhuttu tai niitä huomattu 80- ja 90-luvulla.
Kun me etsimme ryhmätöihin tietoa tietosanakirjoista ja kirjastoista, surffaavat nykynuoret netissä tai kysyvät snäpissä kaverilta. Sähköpostia ja nettiä käytin opiskeluaikoina 90-luvun lopussa. Uutistulva on nyt valtavaa ja jatkuvaa koko ajan, vaikeutena on erottaa valeuutiset aidoista. Ensimmäisen kännykän ostin abivuonna 1995. 90-luvulla ei kukaan olettanut kaverin olevan aina puhelimen tavoitettavissa. Nyt jos et vastaa whatsuppiviestiin tunnissa, huolestuu viestin lähettäjä voinnistasi.
Mitä sinä ottaisit omasta nuoruudestasi tähän päivään, mitkä asiat ovat nyt paremmin kuin ennen?
Sari Pettersson