Lehtonen: Esimerkin voima
Lomakausi suomalaisessa yhteiskunnassa on pääsääntöisesti ohi ja rutiinit ajankohtaisine keskusteluineen ja nostoineen värittämässä syyskauden alkua. Koulujen alkaessa otsikoihin nousi vahvasti kännyköiden käyttö koulupäivien aikana sekä samalla huoli lisääntyvästä lasten ja nuorten liikkumattomuudesta.
Kännykät ovat nykyajassa itsestäänselvyys ja niiden käyttö tavalla tai toisella hallitsee melkoisella volyymillä päivittäistä ajankäyttöämme. Osalle tuo taskuun mahtuva kapistus on vieläkin ainoastaan yhteydenpitoväline, mutta osalle myös selkeästi työnkuvaa helpottava välttämätön laite, joka sisältää kaikki tarpeelliset sovellukset ja verkostot.
Ongelmaksi on muodostunut se, että kännykkä on vertauskuvallisesti kasvanut kansakuntamme käteen kiinni. Kännykkätottumukset siirtyvät koko ajan nuorelta aikuissukupolvelta jopa alle kouluikäisten keskuuteen. Aikanaan videot valtasivat lastenvahdin roolia, nyt tuo on siirtynyt kännyköille. Mielestäni koulukännykkäkeskustelu on paikallaan, mutta ongelmasta on tehty turhan monimutkainen. Omiin kokemuksiini pohjaten luotan täysin sivistysalamme ammattilaisten taitoon luoda toimivat käytännöt eri oppilaitoksissa ja yksiköissä. Suomalaiset nuoret kunnioittavat selkeitä yhteisiä sääntöjä ja toimintamalleja.
Edelleen keskusteluun nousee kiusaamisen ja kännykän yhteys. Valitettavasti kännykkä voi olla myös kiusaamisen väline. Täyden nollatoleranssin saaminen kiusaamisen suhteen on vaikeaa, koska se tapahtuu osaavan toteuttajan toimesta kännykän välityksellä. Kaikki voitava on tehtävä tämän asian kitkemiseksi.
Tosiasia on, että kännykkäkulttuurin vaikutus näkyy myös lisääntyneessä perusliikunnan puutteessa kansan keskuudessa. Perheen yhteisten liikuntatottumusten malli siirtyy aikuisilta lapsille ja vaikuttaa liikunnallisen elämäntavan muodostumiseen. Kännykkä ei ole este liikunnalliselle elämäntavalle, sillä eri liikuntasovellukset esimerkiksi liikuntareitteineen antavat paljon vaihtoehtoja perusliikunnan toteuttamiseen.
Kaikkiin näihin edellä mainittuihin asioihin on paikallaan korostaa esimerkin voimaa. Kotijoukkojen, meidän vanhempien, keskusteluihin ja toimintoihin perustavaa kasvatuksellista esimerkkiä ei voi liikaa korostaa.
Harri Lehtonen
Aluehallituksen puheenjohtaja (sd.)