Media koettelee mielenterveyttä
Suomalaisten mielenterveysongelmat ovat hyvinvointiraporteissa nostaneet huolestuttavasti päätään. Yläkouluikäisistä nuorista 21,4 prosenttia kokee tuntevansa kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Vastaava luku lukioikäisillä on 21,1 prosenttia. Työikäisestä väestöstä mielenterveysperusteista päivärahaa on saanut 31,2 prosenttia.
Se on todella huolestuttavaa, siis lähes neljännes kaikista suomalaisista kärsii jonkun asteisista mielenterveydellisistä ongelmista.
Mielestäni yksi suuri ongelma on median luoma pelottelun kulttuuri, varsinkin iltapäivälehdet ovat tässä “kunnostautuneet”. Lähes päivittäin saamme lukea oireita vakavasta sairaudesta tai siitä, miten uusi keholle noussut nyppy on hengenvaarallinen.
Sodan uhalla peloitellaan, pandemian pelolla herkutellaan ja vielä vedenkin suomalaiset ovat aina keittäneet väärin, mikäli heidän otsikkoihinsa on luottamista.
Nämä kaikki ovat omiaan lisäämään tuskaa ja ahdistusta. Toki elämme epävakainta aikaa, sitten sodan ajan, mutta en voi välttyä kysymykseltä, miksi uutisointi on nykyään niin negatiivista? Maailmassa on todella paljon hyvää, mutta niistä uutisoimalla, ei saa niin huomioita herättäviä otsikoita.
Oma lukunsa on ilmaston tilaa koskevat uutiset, toinen toistaan naurettavimpia säätermejä kehitellään. Lukijakuntaa peloitellaan tulvilla, myrskyillä sekä tappavilla helteillä tai niin kovilla pakkasilla, että helteistä säästyneet paleltuvat pakkasella hengiltä.
Medialukutaito on nyky-yhteiskunnassa lähes yhtä tärkeää kuin normaali lukutaito. Jos yksittäinen ihminen uskoo kaiken, mitä somessa tai mediasta lukee, niin mielenterveys on todellakin koetuksella. Mediaa selatessa on opittava suodattamaan klikkiuutiset oikeista
uutisista, mikä näin digitalisaation aikakaudella on todella haastavaa.
Toimituksissa olisi syytä muistaa, että klikkikiimalla on hintansa. Sen hinnan maksavat ne nuoret ja ikäihmiset, joiden medialukutaito on vielä sillä asteella että uskovat kaiken, minkä lehdistä tai netistä lukevat.
Näin ollen vastuu mielenterveydestä kuuluu meille kaikille, eikä vähiten uutisia tuottaville mediayhteisöille.
Tomi Vainio
Rauman kaupunginvaltuutettu (ps.)