Myrsky muistutti sähköverkon kaapeloinnin arvosta
Säävarma sähköverkko tarkoittaa sääolosuhteiden, kuten myrskyjen, lumisateen ja puiden kaatumisen aiheuttamien sähkökatkosten minimoimista. Säävarman verkon rakentaminen ja ylläpito tuo monia etuja kuluttajille, yrityksille ja yhteiskunnalle.
Muistutus sähköverkon haavoittuvuudesta saatiin viikonloppuna, kun Lyly-myrsky pyyhkäisi Rauman seudun yli katkaisten sähkönjakelun pahimmillaan tuhansilta talouksilta. Korjaustyöt jatkuivat ainakin Eurajoen puolella vielä alkuviikolla satojen talouksien osalta.
Säävarma sähköverkko rakentuu tyypillisesti maakaapeloinnin varaan, mikä vähentää sähkökatkojen riskiä verrattuna ilmajohtoihin. Lisäksi automaation ja verkon etäohjauksen kehittyminen mahdollistaa entistä nopeamman reagoinnin mahdollisiin häiriöihin.
Säävarma sähköverkko parantaa erityisesti maaseutualueiden ja harvaanasuttujen seutujen sähkönsaantia ja vähentää pitkiä katkoja, jotka voivat aiheuttaa huomattavia haittoja kodeille ja yrityksille.
Vaikka säävarman verkon rakentaminen vaatii alkuinvestointeja, pitkän aikavälin kustannukset pienenevät, koska katkojen korjaustyöt ja niiden aiheuttamat vahingot vähenevät.
Rauman Energia on panostanut vahvasti sähköverkon kaapelointiin. Panostus on ollut etupainotteista ja aiheuttanut välillä kritiikkiäkin, sillä kaapeloinnin kustannukset ovat korkeat verrattuna ilmajohtoihin. Myrskyn ja poikkeusolosuhteiden aikana kritiikki vaimenee.
Sähkönsaannin luotettavuus on erityisen tärkeää teollisuudelle, palvelusektorille ja maataloudelle, joissa katkot voivat keskeyttää tuotannon ja aiheuttaa suuria kustannuksia.
Kun sähköverkko on luotettava, asiakkaiden luottamus sähköyhtiöitä kohtaan kasvaa. Säävarmuus parantaa myös viranomaisvalmiuksia, sillä kunnille, pelastuslaitoksille ja huoltovarmuustoimijoille voidaan varmistaa katkeamaton sähkönjakelu kriittisissä tilanteissa.
Samu Vahteristo