Suomen taloudessa käteen jäi mustapekka
Suomen talouskehitys on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista finanssikriisin eli vuoden 2007 jälkeen. Helposti syy heikosta kehityksestä sysätään poliitikoille.
Totuuden nimissä on sanottava, että syitä oli ja on sysissä ja sepissä.
Esimerkiksi Nokian vaikutus vuosina 1998-2007 Suomen talouskasvuun oli neljännes.
Kun sitten tämä Suomen ihme romahti, oli sillä valtava vaikutus talouteemme. Nokian merkitys oli suurimmillaan kuutisen prosenttia maamme bruttokansantuotteeseen. Nyt se on puolet tästä.
Parhaimmillaan Nokia työllisti Suomessa yli 20 000 korkeasti koulutettua, hyväpalkkaista it- ja ICT-osaajaa, Suomen ulkopuolella yli satatuhatta. Nyt Nokian palkkalistoilla Suomessa on 6000 henkilöä.
Miksi yritys, jolla oli kolmannes kännykän maailmanmarkkinoista, maailman parhaat osaajat, valtava kassavaranto ja patenttisalkku, romahti muutamassa vuodessa?
Sitä on selittänyt kirjassaan muun muassa yhtiön hallituksen jäsen ja myöhemmin puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Ei siitä sen enempää.
Toinen Suomen talouden tuhoaja oli Venäjän kaupan romahtaminen jo vuonna 2016, kun Venäjä valtasi Krimin ja EU:n pakotteet astuivat voimaan. Vuonna 2022 kauppa Venäjälle loppui kokonaan ja pakotteet kovenivat.
Venäjän kaupan loppumisella ja Nokian kuihtumisella oli noin kymmen prosentin vaikutus bruttokansantuotteeseemme.
Vastaavaa matokuuria eivät muut pohjoismaat kohdanneet.
Samaan aikaan finanssikriisin kanssa, Suomen väestökehityksessä kirjattiin uusi vaihe. Kun ennen suomalaisten työikäisten määrä oli kasvanut 0,25 prosenttia vuodessa, nyt se alkoi laskea samassa suhteessa ja kiihtyy koko ajan.
Se on merkinnyt kasvavia eläke ja hoivakuluja.
Suomea moititaan aiheellisti tuottavuuden heikosta kasvusta. Pitää kuitenkin mennä juurisyihin, jotta ei synny väärää kuvaa. Ensinnäkin Nokia nosti tuottavuutta ennätystasolle. Mutta ei Suomen teollisuuden tuottavuus ole kokonaisuudessaan ihan heikosti kehittynyt. Lähes kilpailijamaiden tasoa on menty.
Heikko tuottavuuskehitys johtuu ennen muuta kasvaneesta palvelusektorista. Kun hoidetaan esimerkiksi ihmisiä, siihen tarvitaan toista ihmistä. Tuottavuutta on vaikea merkittävästi nostaa.
Tämä palvelusektorin työntekijöiden määrä on kasvanut 80 000 muutamassa vuodessa. Sen sijana teollisuudessa väkimäärä vähentynyt lähes sadallatuhannella ilman, että tuotanto olisi vähentynyt. Ei toki juuri kasvanutkaan.
Voiko Suomen talouden kasvu palata aikaan ennen finanssikriisiä? Voi!
Se edellyttää suunniteltujen ns. vihreiden investointien toteutumista. Piirustuslaudalla on jopa 200 miljardin euron suunnitelmat. Toinen iso asia on työperäisen maahanmuuton kasvattaminen vähintään 40 000 tulijalla vuodessa.
Pauli Uusi-Kilponen