Vanhan Rauman asemakaavasta linjaeroja
Vanhan Rauman asemakaavan valmistelu on ollut monivaiheinen prosessi, jossa on otettu huomioon sekä kulttuurihistorialliset arvot että alueen tarpeet. Vanha Rauma on UNESCOn maailmanperintökohde, ja sen asema vaatii erityistä huolellisuutta kaavoituksessa, jotta historialliset arvot ja ainutlaatuinen puuarkkitehtuuri säilyvät.
Vaikka Vanha Rauma on historiallisesti merkittävä alue, se on myös elävä kaupunginosa, jossa asutaan ja käydään töissä. Kaavassa on otettava huomioon nykyasukkaiden ja yritysten tarpeet sekä varmistettava, että alueella on modernit palvelut, mutta niin, ettei historiallisesti arvokasta ilmettä vaaranneta.
Ja se tekeekin valmistelusta vaikeaa. Viime viikolla Rauman kaupungin talotoimi antoi kaavaluonnokseen oman lausuntonsa. Siinä kritisoitiin selväsanaisesti kaavaluonnoksen rakennetta. Lausunnon mukaan teksteissä oli liikaa historiatietoa ja yleissivistävää neuvontaa ja varsinaiset kaavamääräykset jäivät tarinoinnin sekaan.
Huomautus tuli myös vetoamisesta lakiin rakennusperinnön suojelemisesta, joka nostaa esille jo kerran leimahtaneen kiistan suojelun tuomasta korvausvelvollisuudesta. Kuten lausunnossa todetaan, ennen kaavan hyväksymistä on syytä tarkastaa huolellisesti, ettei kaavasta ja varsinkaan sisätilojen suojelusta aiheudu merkittäviä taloudellisia korvausvelvollisuuksia kaupungille.
Asemakaavaa on valmisteltu pitkään ja hartaasti. Ehkä jopa liian hartaasti, sillä määräykset ja rajoitukset menevät liian yksityiskohtaisiksi. Alueen ainutkertaisuus on tärkeää ja säilyttämisen arvoista, mutta se ei saisi mennä liiallisuuksiin, sillä elinvoimaisuuden varmistamiseksi erilaiset korjaus- ja muutostyöt tulisi voida olla mahdollista helpommin.
Vanhan Rauman rakennukset ovat nähneet vuosisatojen aikana erilaisia vaiheita, niiden käyttötarkoitus on muuttunut joustavasti kulloisenkin ajankuvan mukaisesti. Siksi on vaikea ymmärtää, miksi jokin hetki tulisi lukita lopulliseksi asemakaavalla kymmeniksi vuosiksi.
Samu Vahteristo