Yliherkkyys ja sensurointi
eivät johda hyvään
Suomessa nousi kohu kahdesta peruskoulun uskonnonvapauteen liittyvistä päätöksistä.
Ensin Hämeenlinnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta suositti koulua maksamaan 1500 euron hyvityksen lapselle, koska uskonnoton lapsi oli vuonna 2022 osallistunut konserttiin, jossa esitettiin uskonnollista sisältöä. Lautakunnan tutkinnassa olivat myös vuosina 2023 ja 2024 järjestetyt konsertit.
Toinen leimahdus syntyi, kun suomalaisen barokkiorkesterin ja Helsingin kamarikuoron yhteisesitys peruttiin, koska konsertin katsottiin sisältävän uskonnollisia viittauksia.
Peruskoululaisille olisi esitetty barokkisäveltäjä Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio.
Yliherkkyys kaikelle ja erityisesti sille, ettei kukaan vaan pahoittaisi mieltään johtaa maailman köyhtymiseen. On vaikea nähdä, miten joku menisi rikki siitä että kuulee perinteiseen länsimaiseen kristilliseen kulttuurihistoriaan kuuluvaa musiikkia. Omaa kulttuuria ja historiaa tulee tutkia ja vahvistaa, ei piilotella.
Asioiden sensurointi ja maailmankuvan supistaminen harvoin johtaa mihinkään hyvään.
Sama asia on nähtävissä nykyisessä mielipiteiden polarisoitumisessa. Sosiaalisen median algoritmit vahvistavat niitä sisältöjä, joita katsot mieluiten. Ihminen myös helposti valitsee omat sisältönsä tukemaan ja vahvistamaan omia näkökantojaan.
Kun erilaiset näkökulmat vähenevät ja maailma kuplautuu, ei näköpiirissä ole toisen ymmärtäminen. Ja nimenomaan ymmärtämistä ja kuuntelua tämä aika tarvitsee.
Samu Vahteristo