Lounasvieraana Mikael Eklöf: Yrittäjien osaaminen käyttöön
”Yrittäjyyttä ymmärtäviä tarvitaan päätöksenteossa”, toteaa raumalainen toisen kauden kaupunginvaltuutettu Mikael Eklöf.
Tuija Saarinen
Raumalainen toisen kauden kaupunginvaltuutettu Mikael Eklöf (kok.) voi hyvällä syyllä sanoa ymmärtävänsä yrittäjän hengen- ja sielunelämää. Hän toimii osaomistajana ja puheenjohtajana useissa yrityksissä aina maauimalaliiketoiminnasta kiinteistösijoitukseen sekä pyykinhoito- ja kosmetiikka-alaan.
Yrittäminen luo Eklöfin mukaan turvaa tulevaisuuteen.
– Suhtaudun intohimoisesti liiketoimintojen kehittämiseen. Samalla yritykset tarjoavat toivon mukaan turvasataman tulevaisuudessa.
Eklöf on samaan aikaan halunnut rakentaa henkilökohtaista uraa ja hänen päivätyönsä onkin kolmisen vuotta ollut Helsingissä, nykyään Helsingin kaupungin Rakennukset ja yleiset alueet -kehittämisyksikön päällikkönä. Työn vaativuuden takia hän jättäytyy kuluvan valtuustokauden jälkeen pois kunnallispolitiikasta.
– Korona-aikana saatoin tehdä työtä vielä pitkälti etänä, mutta nyt läsnäoloa työpaikalla odotetaan enemmän. En pystyisi enää samaan panokseen valtuusto- ja valiokuntatyöskentelyssä kuin aikaisemmin. On pakko priorisoida, ja tässä kohtaa leipätyö meni edelle.
Eklöf on nauttinut ajastaan kunnanvaltuutettuna. Ensimmäiset neljä vuotta hän kuului sivistysvaliokuntaan ja nyt toisella kaudella tekniseen valiokuntaan.
– On hienoa, että olen päässyt vaikuttamaan Rauman kaupungin kehitykseen poliittisella tasolla. Kaupungin elinvoiman säilyttäminen on ollut erityisesti lähellä sydäntäni.
Luottamushenkilön täytyy luonnollisesti ajatella kaikkien kaupunkilaisten parasta, mutta yrittäjyyttäkin ymmärtäviä tarvitaan Eklöfin mukaan päätöksenteossa.
– Yrittäjillä on paljon arvokasta tietoa ja osaamista, joka koituu koko kaupungin hyväksi. Isossa kuvassa tärkeää on, että yhteiset verovarat käytetään mahdollisimman tehokkaasti laadukkaisiin palveluihin. Yrittäjillä on usein hyvää näkemystä siitä, miten joitakin palveluja kannattaa tuottaa. Yhteistyö yrityskentän ja kaupungin välillä on tärkeää muun muassa osaavan työvoiman saamisessa kaupunkiin, ja tähän yhteistyöhön tulee lisää voimaa, kun poliittisessa päätöksenteossa on mukana eri alojen yrittäjiä.
Eklöfin mukaan kunnallispolitiikassa päästään yhteistyöllä syvemmälle tasolle.
– Yrittäjät tuovat päätöksentekoon yrittäjän äänen ja toimivat lisäksi linkkinä molempiin suuntiin; he auttavat kaupunkia ymmärtämään yrittäjien näkökulmaa ja toisaalta yrittäjiä ymmärtämään kaupungin näkökulmaa. Näin vähennetään vääriä oletuksia ja väärinymmärryksiä tällä saralla.
Kaupunginkin osalta on eduksi, että päätöksenteossa osallistetaan mahdollisimman monia sidosryhmiä.
– Karin kampus on hyvä esimerkki monipuolisesta osallistamisesta. Suunnitteluvaiheessa kuultiin ja osallistettiin todella monipuolisesti eri sidosryhmiä, kuten yhdistyksiä, seuroja, yrityksiä ja niin edelleen. Lopputuloksena saatiin todella ainutlaatuinen ja valtakunnankin tasolla merkittävä kokonaisuus.
Yrittäjävaltuutetuilta löytyy usein myös paljon annettavaa kaupungin hankintoihin liittyvissä kilpailutuskysymyksissä.
– Yrittäjillä voi olla arvokasta kokemusta ja osaamista tarjota kilpailutuksiin liittyen niin sanotusti pöydän toiselta puolelta, mikä voi joskus koitua erittäinkin arvokkaaksi voimavaraksi kaupungille. On tärkeää, että poliittinen ohjaus auttaa kaupunkia tekemään laadukkaita kilpailutuksia.
Yrittäjät muodostavat osaamispotentiaalin, jota Eklöfin mukaan kannattaisi ehdottomasti hyödyntää.
– Monesti sitä päästään hyödyntämään liian vähän. Yleensä yrittäjät ovat hyvin kiireisiä, ja paukut eivät välttämättä riitä enää luottamustoimiin. Olisi kuitenkin tärkeää, että kunnallispolitiikkaan saataisiin yrittäjiä, jotta heidän osaamisensa tulisi kaikkien kuntalaisten käyttöön, summaa Eklöf.
Prassenin yrittäjä Johanna Uusitalo. Kuva: SY arkisto/Samu Vahteristo
Missä syötiin?
Rauman Kuninkaankadulla sijaitsevan Cafe Prassenin kermainen lohikeitto on suosittu lounasvaihtoehto ja siitä on tullut tavallaan jopa kahvilan tavaramerkki. Lohikeittoa, kuten myös muita annoksia saa pitkin päivää, ei ainoastaan lounasaikaan.
Yrittäjä Johanna Uusitalo luonnehtii kahvilan ruokatarjontaa trendikkääksi kahvilaruoaksi.
– Sellaista kevyttä, trendikästä ja terveellistä ruokaa. Nostaisin esiin tässä kohtaa meidän monipuolisen salaattibuffettimme. Raikkaiden kasvisten ja juuresten lisäksi on aina tarjolla erilaisia proteiininlähteitä kuten kalaa, kanaa ja katkarapua. Myös kasvissyöjät on huomioitu, ja buffetista löytyy esimerkiksi kikherneitä, tofua ja erilaisia papuja. Meillä salaattiannoksen saa koota itse mieleisekseen ja se punnitaan kassalla.
Tarjolla on myös uuniperunoita, vohveleita ja toasteja erilaisilla täytteillä.
– Uutuutena meillä on vegaaninen savutofuvohveli. Se on asiakkailta tullut toive.
Kahvilan erikoisuus on all day breakfast eli aamiainen, joka on tarjolla koko päivän.
– Erityisesti viikonloppuisin sitä menee koko päivän. Aamiaislistalta tilataan eniten uppomunaleipiä eli Eggs Benedict, joita on tarjolla vain viikonloppuisin.
Myös talviaikaan järjestettävä sunnuntaibrunssi on kiinnostanut asiakkaita.
– Brunssit ovat olleet tosi tykättyjä. Meillä on välillä myös teemabrunsseja, jolloin keskitytään jonkin tietyn maan ruokaperinteeseen.
Cafe Prassenin leivonnaiset tulevat omasta leipomosta, jota Uusitalo on pyörittänyt jo kaksikymmentä vuotta. Kahvila puolestaan viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan.