Timo Elo: Lukon nuorten menestys perustuu laadukkaaseen työhön, ei rahaan
Rauman Lukon U20 ja U18 johtavat historiallisesti sarjojaan
Pauli Uusi-Kilponen
Lukon kaksi ylintä juniori-ikäluokkaa porskuttaa valtakunnallisen sarjan keulilla. Hyvin menestyvät myös muut ikäluokat.
Menestyksen syitä pohti viimeksi Ylen toimittaja. Hän otti esimerkin siitä, miten juniori valitsi Lukon, koska pelaaminen maksaa muualla satasia kuussa ja Raumalla pelaaminen on ilmaista 16-vuotiaalle.
– Minäkin jutun näin. Tuo väite ei pidä paikkaansa, naurahtaa Lukon junioriurheilujohtaja Timo Elo.
Sitä hän ei kiistä, etteikö Raumalla pelaaminen voisi etenkin nuorimmissa ikäluokissa olla halvempaa kuin jossain muualla Suomessa.
Rahalla ei kuitenkaan laadukkaita pelaajia kahteen ylimpään ikäluokkaan houkutella. Niissä toimitaan hyvin samalla taloudellisella tavalla kuin useimmissa liigaseuroissa.
– Nuoret lahjakkuudet hakevat ennen kaikkea sellaista ympäristöä pelaamiselle, missä heidän edellytyksensä kehittyä pelaajana ovat parhaat.
– Siinä kilpailussa me menestymme, sanoo Elo.
Lukossa koulujen ja seuran yhteistyö sujuu hyvin, olosuhteet ovat erinomaiset ja valmennus huipputasoa. Ammattivalmentajiakin on riittävästi.
Olosuhteilla vaikutetaan myös siihen, että nuoret pelaajat viihtyvät seurassa ja paikkakunnalla.
Elo junioriurheilujohtajana vastaa seuran kolmesta vanhimmasta ikäluokasta. Tehtävässä Timo Elo aloitti marraskuussa 2017 ja Kalle Sahlstedt 1.8.2018.
Elo korostaa pitkää rupeamaa nuorten toiminnan kehittämisessä.
– Teemme työtä laaditun strategian pohjalta ja seuraamme tiukasti myös strategian toteumista arjen työssä. Tyytyväisyyteen ei ole varaa, sillä toimintaa vaatii jatkuvasti kehittämistä ja valmentajien kouluttamista.
Elo puhuu paljon hyvästä arjesta; että tekeminen säilyy koko ajan laadukkaana ja pelaajista huolehditaan kokonaisvaltaisesti aina ravinnosta sekä levosta lähtien.
Aika ajoin kuulee arvostelua siitä, miksi Rauman seudun pelaajia on niin vähän Lukon ylimmissä ikäluokissa.
Looginen syy löytyy jo väestöpohjasta. Rauman talousalueella asuu alle 60 000 ihmistä. Ei ole mitään mahdollisuutta, että tästä väestöpohjasta syntyisi riittävä määrä palloilulahjakkuuksia lajin pariin. Lukon alimmassa ikäryhmässä aloittaa vuosittain vain noin 40 pikkujunnua.
Lukko on ylimpien juniorien kanssa hyvin samassa tilanteessa kuin useimmat liigaseurat. Menestyäkseen maan ylimmällä sarjatasolla laadukkaita pelaajia pitää hankkia talousalueen ulkopuolelta, jopa ulkomailta.
Esimerkiksi puolen Suomen seurana mainostettu Kärpät hankkii junioreita ulkomaita myöten. Samoin tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.
– Kilpailu lahjakkuuksista on äärimmäisen kovaa. Eikä siinä kilpailussa merkitse se, maksaako joku satasen enemmän kuin toinen. Etenkin U20-joukkueissa pelaavat lahjakkuudet hakevat nimenomaan seuraa, joka antaa heille parhaat mahdollisuudet kehittyä liigapelaajaksi ja jopa NHL:ään asti, muistuttaa Elo.
Yleinen tapa on, että potentiaalisille liigapelaajille tehdään sopimus, joka edellyttää pientä palkkaa.
Lukossa kuten useimmissa liigaseuroissa ylin ikäluokka eli U20-joukkue kuuluu liigajoukkueen yhteyteen ja sen budjetin alle.
Elo haluaa korostaa sitä, ettei Lukon junioripuoli ole mikään yhden tai kahden ihmisen show. Mukana on valtava määrä vapaaehtoista työtä tekeviä valmentajia, huoltajia ja vanhempia. Ylimmät kilpailuikäluokat ovat sitten jäävuoren huippu, joka näkyy julkisuudessa.
– Lajin kannalta on äärimmäisen tärkeää, että mahdollisimman moni Rauman seudun ihminen on kosketuksissa Lukkoon ja tuntisi seuran omakseen. Yhteisöllisyys on iso voimavara, painottaa Elo.
Yhteisöllisyydestä kertoo sekin, että Lukon yleisökeskiarvo kotipeleissä on 3600 verran eli seudun väestöön suhteutettuna ylivoimaisesti eniten liigassa.
Myös se on muuttunut, ettei enää niinkään puhutan siitä, miten liigajoukkueessa pitää olla mahdollisimman paljon oman kylän poikia tai edes muutama lupaava juniori. Menestys ja hyvät pelaajat korvaavat puutetta.
– Lukon liigajoukkueen palaajamateriaali on todella tasokas. Kaiken lisäksi loukkaantumisia on ollut vähän. Näin nuorille ei ole syntynyt mahdollisuuksia päästä liigapeleihin, Elo muistuttaa ja tuo esiin tosiasian:
– Tämän hetken liigajoukkueeseen päästääkseen pitää juniorin osoittaa poikkeuksellista lahjakkuutta.
Ja ammattilaissarjassa päävalmentaja peluuttaa aina parasta mahdollista miehistöä, koska vain tulos ratkaisee.