Enemmistö esikoululaisten perheistä voi hyvin
Liisa Kujala / STT
Valtaosa esikouluikäisten lasten vanhemmista on tyytyväisiä elämäänsä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FinLapset-tutkimuksesta.
Tyytyväisten osuus oli yli 80 prosenttia vastaajista. Useimmat myös kertoivat voivansa hyvin ja suhtautuvansa optimistisesti tulevaisuuteen.
Valtaosa vastaajista arvioi perheensä viihtyvän asuinalueellaan. Lähes kaikilla vanhemmilla on vastausten perusteella luotettavia läheisiä, joiden kanssa jakaa iloja ja suruja ja joilta saa myös tarvittaessa apua.
– Toisaalta vanhemmilla oli myös monenlaista henkistä kuormittuneisuutta ja taloudellisia vaikeuksia. Esiopetusaika, jolloin lapsi valmistautuu aloittamaan koulunkäynnin ja jolloin myös lasten terveyserot alkavat näkyä, on merkittävä siirtymävaihe koko perheelle, sanoo FinLapset-tutkimuksen vastaava tutkija Maaret Vuorenmaa tiedotteessa.
Jopa 40 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa uupumuksen oireita, ja heillä oli myös muuta kuormittuneisuutta. THL:n mukaan erityisesti yhden vanhemman perheet raportoivat terveysongelmista, yksinäisyydestä ja taloudellisesta niukkuudesta. Esimerkiksi yli kolmannes niistä äideistä, jotka ovat perheen ainoita vanhempia, kertoi tinkineensä ruuasta tai lääkkeistä rahan puutteen vuoksi. Lisäksi yhden vanhemman perheissä kiinnostavia harrastuksia pidettiin usein liian kalliina.
Viime keväänä toteutettuun kyselyyn vastasi noin 13 000 vuonna 2017 syntyneen lapsen vanhempaa. Osuus on noin 25 prosenttia kaikista tutkimukseen kutsutuista.
Kyselystä myös ilmenee, että esikouluikäiset kuluttavat aikaa ruudun äärellä. Noin puolella vastaajien lapsista ruutuaika vapaapäivinä on vähintään kaksi tuntia.
– Ruutuaika pitenee helposti iän myötä ja aiheuttaa vajetta lapsen hyvinvoinnille olennaisiin elementteihin kuten uneen, liikuntaan, leikkiin sekä muuhun sosiaaliseen kanssakäymiseen, Vuorenmaa jatkaa.
– Yksi keino houkutella lapset pois digilaitteiden ääreltä on tarjota lähialueella perheitä kiinnostavaa, riittävän edullista tai maksutonta vapaa-ajan toimintaa.
Kyselyn mukaan esikouluikäisistä pojista 81 prosenttia ja tytöistä 75 prosenttia kuitenkin liikkuu vapaapäivinä vauhdikkaasti yli tunnin.