Ari An­te­roi­nen, UR

Ka­rin kam­puk­sen ate­ria- ja sii­vous­pal­ve­lu­jen tuot­ta­ja­na syk­syl­lä aloit­ta­nut ISS Pal­ve­lut on saa­nut kou­lu­jen alet­tua ko­vas­ti kri­tiik­kiä ruo­an maus­ta. So­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa käy­ty kes­kus­te­lu ei ole men­nyt päät­tä­jil­tä ohi, vaan asia on otet­tu niin sa­no­tus­ti ti­kun­nok­kaan ja pa­laut­teen ta­kia muu­tok­sia on lu­vas­sa.

Kam­puk­sen keit­ti­ös­sä val­mis­te­taan ruo­kaa Hj. Nor­ta­mon, Rau­man­me­ren ja Nau­lan kou­lu­jen op­pi­lail­le sekä Ly­se­on lu­ki­on opis­ke­li­joil­le. Myös muut rau­ma­lai­set ovat ter­ve­tul­lei­ta ruo­kai­le­maan kam­puk­sen ruo­ka­la Ne­roon. Kau­pun­gin oma Na­nun tuo­tan­to­keit­tiö val­mis­taa ruo­at ala­kou­luil­le ja var­hais­kas­va­tuk­sen puo­lel­le.

Noin 2 000 hen­keä joko opis­ke­lee, työs­ken­te­lee tai vie­rai­lee Ka­rin kam­puk­sel­la joka ar­ki­päi­vä.

Rau­man kau­pun­gin vt. pal­ve­lu­joh­ta­ja Rami Il­ta­nen myön­tää, et­tä tiet­tyä aloi­tus­kan­keut­ta on vie­lä osin näh­tä­vis­sä ja kou­lu­ruu­as­ta on tul­lut pa­lau­tet­ta niin puo­les­ta kuin vas­taan.

– Kri­tii­kin laa­juus toki yl­lät­ti, Il­ta­nen tun­nus­taa.

– Uu­del­la toi­mi­jal­la on uu­det re­sep­tit ja eri­lai­nen toi­min­ta­mal­li. Niin ISS kuin kau­pun­ki seu­raa­vat pro­ses­sien toi­mi­vuut­ta tar­kas­ti tot­ta kai joka päi­vä ja li­sä­var­mis­tuk­sia teh­dään, jot­ta kaik­ki saa­daan toi­mi­maan tar­koi­te­tul­la ta­val­la ja mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti, Il­ta­nen li­sää.

Hulda, Jaana, Kiia ja Sofia toivoisivat parempia perunoita ja maukkaampaa muusia.

Hulda, Jaana, Kiia ja Sofia toivoisivat parempia perunoita ja maukkaampaa muusia.

Ari Anteroinen

ISS:n alu­e­pääl­lik­kö Mar­jaa­na El­ki­ön mu­kaan ruo­ka­lis­tal­la huo­mi­oi­daan val­ta­kun­nal­lis­ten ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten li­säk­si ruu­an mauk­kaus, mo­ni­puo­li­suus ja kes­tä­vä ke­hi­tys. ISS seu­raa mais­tu­vuut­ta muun mu­as­sa ruo­ka­hä­vi­kin sekä op­pi­las­pa­laut­teen kaut­ta. Myös hen­ki­lö­kun­ta voi an­taa pa­lau­tet­ta. Kou­lu­ruo­kai­lua on tar­koi­tus ke­hit­tää jat­kos­sa yh­des­sä kou­lu­jen edus­ta­jien kans­sa. Syk­syl­lä ISS:llä on toi­vee­na ta­va­ta huol­ta­jia kou­lu­jen van­hem­pai­nil­lois­sa.

– Kam­puk­sen ate­ri­a­tuo­tan­non pii­ris­sä ole­vien op­pi­lai­den huol­ta­jil­le ja lu­ki­on opis­ke­li­joil­le on lä­he­tet­ty li­säk­si Wil­ma-tie­dot­teet, jois­ta löy­tyy link­ki pa­lau­te­ky­se­lyyn. Ky­se­lyn kaut­ta voi lä­het­tää pa­lau­tet­ta ja lem­pi­ruo­ka­toi­vei­ta ni­met­tö­mä­nä suo­raan ISS:lle, El­kiö ker­too.

– Ky­se­ly on au­ki syys­kuun 15. päi­vään saak­ka. Tu­lok­set huo­mi­oi­daan ruo­ka­lis­tan ke­hit­tä­mi­ses­sä, jot­ta mu­kaan saa­daan jat­kos­sa enem­män tut­tu­ja ja toi­vot­tu­ja ruo­kia pai­kal­li­seen ma­kuun. Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set huo­mi­oi­den, tar­ken­taa El­kiö.

Pa­laut­tei­ta seu­ra­taan El­ki­ön mu­kaan koko ajan ja alus­tus­työ­tä teh­dään jo.

– Vas­tau­sa­jan lo­put­tua olem­me hy­väs­sä vauh­dis­sa koh­ti muu­tos­ta.

Mitä jos pa­laut­teis­sa toi­vo­taan pel­käs­tään piz­zaa ja ham­pu­ri­lai­sia?

– Mei­tä tie­tys­ti opas­ta­vat suo­ma­lai­set kou­lu­ruo­ka­suo­si­tuk­set ja pal­ve­lun­tuot­ta­jan pi­tää nii­tä nou­dat­taa ja oh­ja­ta nuo­ria syö­mään sen mu­kai­ses­ti. Jo­kai­nen­han te­kee va­lin­tan­sa it­se, mitä lau­ta­sel­leen poi­mii.

– Toi­ve­ruo­ka­ky­se­lyis­sä ovat yleen­sä nous­seet esiin tor­til­lat, ka­la­pui­kot ja nu­ge­tit. Piz­zaa ja ham­pu­ri­lai­si­a­kin saa­daan jos­kus, mut­ta ne ovat yleen­sä jon­kin­lais­ten tee­ma­päi­vien ruo­kaa, ku­ten vap­pu, kou­lun päät­tä­jäis­päi­vä ja vas­taa­vat, to­te­aa El­kiö.

Kalapyörykät maistuivat Jerelle ja Väinölle torstaina.

Kalapyörykät maistuivat Jerelle ja Väinölle torstaina.

Ari Anteroinen

13-vuo­ti­aat Väi­nö Jo­en­suu ja Jere Kor­de­lin oli­vat tors­tai­na ot­ta­neet lau­ta­sel­leen ka­la­pyö­ry­köi­tä, pe­ru­naa ja ve­si­me­lo­nia. Mitä nuo­ret her­rat ovat ty­kän­neet kou­lu­ruo­as­ta?

– Voi­si se vä­hän pa­rem­paa­kin ol­la. Pe­ru­nat ovat vä­hän huo­no­ja. Kala- ja li­ha­pyö­ry­köis­tä olem­me pi­tä­neet, nuo­ru­kai­set jut­te­li­vat.

Ruo­ka­toi­vei­ta ei heil­lä ih­meem­piä ole.

– Jo­tain pien­tä vii­laus­ta ruo­ka­lis­taan oli­si hyvä saa­da.

Jaa­na Lat­va­jär­vi, 13, sa­ma­ni­käi­nen Kiia Saa­ris­to ja vuot­ta van­hem­mat So­fia Suu­la sekä Hul­da Koi­vu to­te­si­vat, et­tä ruo­ka on ol­lut suu­rim­mak­si osak­si ihan syö­tä­vää.

-– En­nen on ol­lut pa­rem­paa, myös to­det­tiin.

Eni­ten skarp­paa­mis­ta toi­vot­tiin pe­ru­noi­hin ja pe­ru­na­muu­siin.

– Maus­tet­ta sai­si ol­la enem­män, mut­ta toi­saal­ta vä­lil­lä on pip­pu­ria lii­kaa, pe­ru­nois­sa ai­na­kin.

Yk­si nei­dois­ta ker­toi jo vas­tan­neen­sa pa­lau­te­ky­se­lyyn.

Lu­cas Tu­ka­la, Romi Ran­ta­nen ja Alek­si Levo, kaik­ki 14-vuo­ti­ai­ta mie­he­nal­ku­ja, to­te­si­vat yk­si­mie­li­ses­ti ruo­an ole­van huo­noa.

– Ei me mi­hin­kään ky­se­lyyn vas­ta­ta. Ruo­ka sai­si kyl­lä muut­tua. Heti kun tul­tiin uu­teen kou­luun, ruo­ka mais­tui huo­nom­mal­ta kuin van­has­sa kou­lus­sa, kuu­lui tuo­mio.

– En­nen oli vis­siin pa­rem­mat ko­kit!