STT

Pit­kien mie­len­ter­veys­pe­rus­teis­ten sai­raus­pois­sa­o­lo­jen kus­tan­nuk­set oli­vat vii­me vuon­na­kin las­ku­ta­vas­ta riip­pu­en vä­hin­tään mil­jar­di eu­roa, ker­too Kela. Sai­raus­pois­sa­o­lo­jen vuok­si me­ne­tet­tiin liki kuu­si mil­joo­naa työ­päi­vää. Kus­tan­nuk­set ovat kas­va­neet huo­mat­ta­vas­ti kym­me­nes­sä vuo­des­sa.

Työ­vuo­sik­si muun­net­tu­na mää­rä vas­taa Ke­lan mu­kaan sitä, et­tä 26 000 täys­päi­väi­ses­ti työs­ken­te­le­vää hen­ki­löä oli­si pois­sa töis­tä koko vuo­den.

Jos li­säk­si ar­vi­oi­daan, et­tä noin vii­den­nes kai­kis­ta mie­len­ter­veys­pe­rus­tei­sis­ta sai­raus­päi­vis­tä ker­tyi­si ly­hyi­den eli sai­raus­päi­vä­ra­han oma­vas­tuu­ra­jan al­le jää­vien sai­raus­pois­sa­o­lo­jen ai­ka­na, me­ne­tet­ty­jen työ­päi­vien mää­rä kas­vai­si yli seit­se­mään mil­joo­naan päi­vään. Näis­tä pois­sa­o­lois­ta ei kui­ten­kaan ole ole­mas­sa kat­ta­vaa re­kis­te­ri­tie­toa.

– To­del­li­nen kus­tan­nus me­ne­te­tyis­tä työ­päi­vis­tä on luul­ta­vas­ti vie­lä suu­rem­pi kuin mei­dän las­kel­mas­sam­me. Las­kel­maa on­kin syy­tä pi­tää en­nen kaik­kea ar­vi­o­na ko­ko­nais­kus­tan­nus­ten suu­ruus­luo­kas­ta, ker­too so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Mik­ko Ris­sa­nen Ke­lan tie­dot­tees­sa.

Mie­len­ter­veys­pe­rus­teis­ten pit­kien sai­raus­pois­sa­o­lo­jen me­ne­te­tyt kus­tan­nuk­set ovat vii­me vuo­sien ai­ka­na ol­leet hie­man yli mil­jar­di eu­roa vuo­des­sa, jos kus­tan­nus las­ke­taan sai­raus­päi­vä­ra­han saa­jien tu­lo­jen mu­kaan. Ke­lan mu­kaan kus­tan­nuk­set ovat kym­me­nes­sä vuo­des­sa kas­va­neet mel­kein puo­lel­la mil­jar­dil­la eu­rol­la eli lä­hes 90 pro­sen­til­la, kun inf­laa­tio huo­mi­oi­daan.

Ai­van vii­me vuo­si­na mie­len­ter­veys­pe­rus­teis­ten sai­raus­pois­sa­o­lo­jen kus­tan­nuk­set ei­vät ole enää kas­va­neet.

– Kus­tan­nus­ten kas­vu joh­tuu pää­o­sin sii­tä, et­tä me­ne­tet­ty­jen työ­päi­vien mää­rä on kas­va­nut mer­kit­tä­väs­ti vuo­den 2016 jäl­keen. Re­aa­lis­ten kus­tan­nus­ten ta­sau­tu­mi­nen vii­meis­ten vuo­sien ai­ka­na joh­tuu puo­les­taan sii­tä, et­tä vaik­ka me­ne­tet­ty­jen työ­päi­vien mää­rä on edel­leen kas­va­nut, pal­kat ovat kas­va­neet inf­laa­ti­o­ta hi­taam­min, sel­vit­tää Ke­lan tut­ki­musp­ro­fes­so­ri Jen­ni Blomg­ren.

Jos mie­len­ter­veys­pe­rus­tei­sia pois­sa­o­lo­ja voi­tai­siin vä­hen­tää, sii­tä hyö­tyi­si­vät työ­nan­ta­jat, kan­sa­lai­set ja koko yh­teis­kun­ta.

– Mie­len­ter­vey­den ja työ­ky­vyn tu­ke­mi­nen on tär­ke­ää pait­si in­hi­mil­li­ses­ti yk­si­löil­le, myös yh­teis­kun­nal­le. Ky­sees­sä on mer­kit­tä­vä mää­rä työ­pa­nos­ta, joka nyt me­ne­te­tään joka vuo­si, huo­maut­taa Ris­sa­nen.