Kesä tuo sotepalveluihin supistuksia ja sulkemisia – "Näyttää siltä, että tilanne pahenee kesä kesältä"
Tanja Paananen / STT
Kesällä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa supistetaan, yksiköitä suljetaan ja työntekijät ovat yhä kuormittuneempia, käy ilmi sotealan ammattijärjestö Tehyn kyselystä.
Järjestö kysyi luottamushenkilöiltään, miten kesäaika vaikuttaa palveluihin hyvinvointialueilla ja yksityisen sektorin tuottamissa sotepalveluissa sekä varhaiskasvatukseen kunnissa.
Hyvinvointialueiden luottamushenkilöistä 37 prosenttia arvioi, että toimintaa joudutaan kesällä supistamaan tai yksiköitä sulkemaan 2–4 viikon ajaksi.
Supistukset osuvat ankarimmin poliklinikkatoimintaan, kirurgiaan, psykiatriaan ja vastaanottotoimintaan. Syynä tähän ovat kesäajan lomat ja se, että osaavaa henkilökuntaa ei ole saatavilla.
– Erityisesti tämän vuoden vastauksissa korostui hyvinvointialueiden säästöt. Se vaikuttaa tilanteeseen, kun ei ole määrärahoja palkata lisää sijaisia. Tuntuu siltä, että tämä menee vain pahempaan suuntaan, että palveluita vain huononnetaan, sanoo kyselyn toteuttanut työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen Tehystä.
Yksityisellä sektorilla tilanne ei näytä yhtä huonolta kuin julkisella puolella. Jopa 65 prosenttia yksityisen sektorin vastaajista arvioi, että supistuksia tai sulkemisia ei tarvitse tehdä tänä kesänä. Julkisella puolella näin arvioi vain 20 prosenttia.
Tehyn loppukeväällä teettämään kyselyyn vastasi yhteensä 233 luottamushenkilöä.
Vartiaisen mukaan hyvinvointialueiden rekrytointilisiä ja muita ylimääräisiä lisiä on tänä kesänä vähennetty viime kesään verrattuna. Hän kertoo, että säästöt alkavat jo näkyä työntekijöiden jaksamisessa. Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia arvioi tulevan kesän olevan hyvinvointialueiden henkilöstölle kuormittavampi kuin viime kesä.
Tällä viikolla muun muassa Hus-yhtymä, joka vastaa erikoissairaanhoidosta Helsingissä ja Uudellamaalla, ilmoitti hakevansa lisäsäästöjä kieltämällä henkilöstön rekrytoinnit. Kielto koskee niin vakinaisia, määräaikaisia kuin sijaisiakin ja se astuu voimaan 12. kesäkuuta. Rekrytointikielto on voimassa vuoden loppuun.
Varhaiskasvatuksen vastauksista Vartiainen tuo esiin sen, että työntekijät ovat väsyneitä jatkuviin työvuorojen muutoksiin.
– Se oli yllättävintä, että työntekijät eivät uskalla kieltäytyä työvuorojen muutoksista, vaikka siihen olisi kaikilla oikeus.
Kyselyn mukaan kokonaistilanne sotealalla ei ole olennaisesti muuttunut viime kesästä, mutta vastauksissa korostuu se, että pula henkilöstöstä on suurta hyvinvointialueilla ja varhaiskasvatuksessa. Saatavuusongelmat koskevat erityisesti lähi- ja sairaanhoitajia sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajia ja opettajia.
– Näyttää siltä, että tilanne pahenee kesä kesältä. Koulutettua henkilökuntaa ei vain ole, Vartiainen toteaa.
Hänen mukaansa opiskelijoita palkataan, mutta hekin arvostavat vapaa-aikaa, eivätkä halua olla koko kesää töissä.
– Kun käsillä on, voisiko sanoa työntekijän markkinat, niin tietynlaisiin paikkoihin ei välttämättä edes hakeuduta. Teho-osastot, päivystykset ja ambulanssi ovat vetovoimaisia paikkoja. Vanhushoito on ehkä vähemmän hohdokasta, mihin ei ensimmäisenä haeta.
Hyvinvointialueiden pula osaavista työntekijöistä kattaa koko Suomen. Vartiaisen mukaan kyselyssä ei tullut ilmi isoja alueellisia eroja. Hänen mukaansa toimintaa voidaan joutua supistamaan paljonkin ja oletettavasti myös päivystykset ruuhkautuvat.
– Se ei ainakaan vähennä kuormitusta, jos päivystyksestä haetaan esimerkiksi sairaslomatodistuksia, mikä ei sinne todellakaan kuulu. Mitä olen kentältä kuullut, niin kesällä päivystyksiin hakeutuminen on lisääntymään päin.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kesä näyttää sotekeskusten osalta samansuuntaiselta kuin aikaisemmatkin kesät, kertoo sote-keskuspalveluiden palvelujohtaja Jane Marttila.
– Ydinkesään on luvassa supistettua toimintaa, jolloin keskitytään akuuttien asioiden hoitoon. Monessa paikassa ollaan tiukoilla, mutta niin on oltu aikaisempinakin kesinä.
Marttilan mukaan tilanne henkilöstön saatavuuden osalta on kohtalainen, vaikka joillekin Varsinais-Suomen alueille on vaikeampi löytää väkeä. Ne ovat kuitenkin hänen mukaansa rakenteellisia ongelmia, jotka eivät kohdistu kesään.
Myös Keski-Suomessa kesän tilanne näyttää henkilöstön osalta viime kesän kaltaiselta, joskin hyvinvointialueen sisällä on vaihtelua. Asiaa STT:lle kommentoi sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtajaa sijaistava Tuija Koivisto.
– Säästöpaineita on, mutta tässä kesäajassa on haasteita ilman säästövelvoitteitakin, Koivisto toteaa.