Kupari tyytyväinen Pitsiviikon tarjontaan
Museo- ja kulttuurijohtajan mielestä raumalaisilla ilmenee lähisokeutta esimerkiksi liikuntapaikkojen suhteen. ”Meillähän on huikeat tilat”, hän sanoo.
Janne Rantanen
Rauman museo- ja kulttuurijohtaja on porilaislähtöinen, joten kysytään heti kärkeen: onko hänellä jo sydän Raumalla?
– Kyllä varmasti! Olemme asuneet täällä kaksitoista vuotta ja olen ollut täällä töissä neljätoista vuotta. Hyvin olen tänne kotoutunut. Vaimo vielä vähän nostalgisoi Poria, luultavasti siksi, että lapsemme syntyivät siellä. Poikamme sen sijaan ovat melkein yliraumalaisia, heillä on koko elämä ja kaverit täällä, vastaa Kupari.
Kuparin nuoruuden Pori kärsi ”järkyttävästä työttömyydestä”. Politiikalla oli iso merkitys myös julkisen sektorin rekrytoinnissa. Kupari tunnustaakin lähteneensä Pohjanmaalle vähän ovet paukkuen.
Pori kehittyi parempaan suuntaan ja miehen mieli muuttui. Niinpä Kupari palasi Poriin töihin. Sieltä hänet napattiin Rauman kaupungin palkkalistoille.
Raumalla Kuparista pidetään, koska hän ei hoida virkaansa virkamiesmäisesti. Häntä näkee tapahtumissa ja tekemässä milloin mitäkin.
Kuparista ei oikein voi tehdä henkilöjuttua kertomatta, että hän käy päivätyönsä ohessa ahkerasti keikoilla soittamassa ja laulamassa. Tänä suvena takana on muun muassa kansanmusiikkia Kaustisilla ja Kiikoisissa. Tämän lehden ilmestymispäivänä Kupari soittaa rautalankaa Kirjurinluodossa.
– Se onkin eka visiitti Kirvatsin Jytään, vaikka tapahtuman tunnen hyvin. Kieltämättä jännittää, kun ison lavan keikalla soittovirheetkin kuuluvat paremmin, sanoo Kupari.
Kirvatsin Jytälle hän antaa tunnustuksen paikallisten artistien esille nostamisesta.
– Samaa perinnettä olen yrittänyt ajaa Pitsiviikolle. Joku paikallinen olisi aina hyvä saada ohjelmistoon isolle lavalle. Jos me emme mahdollisuuksia tarjoa, niin kuka sitten?
Entä mitä mieltä musiikkimies on Pori Jazzin uusista linjauksista?
– Meidän perhe on ollut joka vuosi Pori Jazzissa, mutta nyt jätimme väliin. Nuorempi poikamme on 16-vuotias, joten hän ei olisi enää päässyt sisään. Se harmitti ja olisi harmittanut häntä vielä enemmän, jos me muut olisimme menneet musiikista nauttimaan.
Kupari sanoo toisaalta ymmärtävänsä, miksi Pori Jazz päätyi K18-linjaukseen.
– Viime vuonna oli paljon yleisöä ja pitkät jonot. Tapahtuma-alueen sisäiset tarkastukset anniskelualueiden porteilla aiheuttivat lisää jonotusta ja huonoa fiilistä. Tänä vuonna näistä ei valituksia ilmeisesti kuulunut.
Monet muistelevat haikeina, miten Kirjurinluotoon sai tuoda omia juomia. Sitä laki ei enää koko perheen tapahtumassa salli. Viime vuosina on purnattu festarien hinnoittelusta. Nytkin maakuntalehti teki uutisia kuinka paljon ruoka ja juomat Pori Jazzissa maksoivat.
– Tapahtumat tarvitsevat sen oheismyynnin. Jos esiintyjäpalkkiot ja muut kulut vietäisiin täysimääräisesti lipun hintaan, tikettikauppa ei kävisi.
Ongelma on alan yhteinen. Kovimmat nimet ovat kalliita. Halpoja artisteja kyllä riittää, mutta suuri pula on yleisöä vetävistä keskihintaisista. Kupari pitää suurimpana syypäänä ohjelmatoimistoja.
Haastattelu tehtiin Pitsiviikolla, josta Kupari on ollut vastuussa vuodesta 2011 lähtien. Hän ei näe tarvetta suurille muutoksille raumalaisessa kaupunkifestarissa.
– Parasta on, kun on paljon ihmisiä liikkeellä. Tavataan ystäviä, mennään spontaanisti avoimille pihoille, konsertteihin ja näyttelyihin. Tänä vuonna saatiin lisää ohjelmaa lapsille.
Mielipiteitä jakaa kansainvälisten markkinoiden ja Pitsiviikon päällekkäisyys. Kupari ei siinä ongelmaa näe.
– Eivät markkinat syö kivijalkaa, vaan tuo lisää asiakkaita. Ilman markkinoita Pitsiviikko olisi hiljaisempi, hän arvioi.
Myös liikunta ja urheilu kuuluvat Kuparin toimenkuvaan. Nuorena futista Ässissä pelannut sekä myös uinnissa ja suunnistuksessa kunnostautunut Kupari näyttää itse esimerkkiä. Hän kävelee töihin ja liikkuu jalan paikasta toiseen, kun suinkin mahdollista.
Pian avattavan upean Karin kampuksen liikuntasali on herättänyt kovaa polemiikkia raumalaisseuroissa. Vuoroja on varattu melko vähän, koska niitä pidetään turhan tyyriinä.
– Vaikea prosessi oli löytää kompromissi taksoista. Kiinteistö on kallis, joten käyttäjien on otettava osaa kustannuksiin. Jos kampus olisi halpa, kaikki haluaisivat sinne. Eiköhän pienen pohdinnan jälkeen seurat kampuksen löydä. Niin uskon ja toivon.
Sitä odotellessa kaupunki siirtää tiettyjä vakiovuoroja muilta kouluilta remonttien takia kampukselle.
Kuparin mielestä raumalaisilla on välillä lähisokeutta liikuntapaikoissaan.
– Esimerkiksi Feran peleissä vastustajat usein kehuvat Rauman olosuhteita. Onhan meillä huikeat tilat! Tulossa on uusi uimahalli, uusi tekojää ja uudet tekonurmet. Paljon paremmin ei voisi olla tämän kokoisessa kaupungissa, sanoo Kupari.