Si­ni­le­vä­ha­vain­not ovat li­sään­ty­neet Lou­nais-Suo­men meri- ja si­sä­ve­si­a­lu­eil­la vii­me viik­koon näh­den. Sekä Saa­ris­to­me­rel­lä et­tä Sel­kä­me­rel­lä on ha­vait­tu run­sai­ta si­ni­le­vä­e­siin­ty­miä. Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­nas­sa 12 ha­vain­to­paik­kaa il­moit­ti si­ni­le­vä­ha­vain­nois­ta, min­kä li­säk­si Jär­vi-Me­ri­wi­kiin on tal­len­net­tu run­saas­ti kan­sa­lais­ha­vain­to­ja.

Sel­kä­me­ren alu­eel­la Lu­vi­an ja Rau­man edus­tal­la on ha­vait­tu run­saas­ti si­ni­le­vää, run­sai­ta ha­vain­to­ja on teh­ty myös Py­hä­ran­nan edus­tal­la. Saa­ris­to­me­rel­lä le­vää esiin­tyy koko Saa­ris­to­me­ren alu­eel­la.

Si­sä­ve­sien si­ni­le­vä­ti­lan­ne on py­sy­nyt mel­ko sa­man­lai­se­na vii­me viik­koon näh­den, ja si­ni­le­vä­ti­lan­ne on ko­ko­nai­suu­des­saan ajan­koh­taan näh­den ta­va­no­mai­nen. Sä­ky­läs­sä Köy­li­ön­jär­vel­tä ja Py­hä­jär­ven Ka­tis­maan ha­vain­to­pai­kal­ta on il­moi­tet­tu ke­sän en­sim­mäi­set va­ki­o­ha­vain­to­paik­ko­jen si­ni­le­vä­ha­vain­not.

Tie­dot le­vä­ti­lan­tees­ta pe­rus­tu­vat Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­ta­paik­koi­hin, Ro­ta­rien ha­vain­to­pis­tei­siin sekä kan­sa­lais­ha­vain­toi­hin. Vii­me ai­ko­jen voi­ma­kas pil­vi­syys hait­taa sa­tel­liit­ti­ku­vien tul­kin­taa. Tar­kem­pia le­vä­tie­to­ja voi tar­kas­tel­la Jär­vi-Me­ri­wi­kis­tä sekä Lou­nais-Suo­men si­ni­le­vä­ha­vain­not -verk­ko­kar­tas­ta.

Si­ni­le­vän mää­rä tyy­pil­li­ses­ti run­sas­tuu au­rin­koi­sel­la ja läm­pi­mäl­lä sääl­lä. Tuu­li ja sa­teet se­koit­ta­vat ve­si­mas­saa, jol­loin si­ni­le­vä­kin se­koit­tuu ve­teen. Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus muis­tut­taa, et­tä le­vä­ti­lan­ne voi muut­tua het­kes­sä ja vaih­del­la pai­kal­li­ses­ti sa­man ve­sis­tön ää­rel­lä, jo­ten ve­den uin­ti­kel­poi­suus tu­lee ar­vi­oi­da en­si­si­jai­ses­ti pai­kan pääl­lä.

Vä­häi­nen mää­rä si­ni­le­vää ei pää­sään­töi­ses­ti es­tä ve­des­sä ui­mis­ta tai ve­den käyt­töä, kun­han nou­dat­taa tar­vit­ta­vaa huo­lel­li­suut­ta. Vet­tä ei tule niel­lä, ja ui­mi­sen jäl­keen on suo­si­tel­ta­vaa pe­sey­tyä iho-oi­rei­den vält­tä­mi­sek­si.

Mi­kä­li si­ni­le­vää on ve­des­sä run­saas­ti, ei vet­tä tule käyt­tää sau­na­ve­te­nä, syö­tä­vien kas­vien kas­te­lu­ve­te­nä, ei­kä sitä tule käyt­tää ta­lous­ve­te­nä keit­tä­mi­sen­kään jäl­keen. Lap­sia ja lem­mik­ke­jä tu­lee pi­tää sil­mäl­lä ja es­tää pää­sy ran­ta­ve­teen, ei­kä ko­vin si­ni­le­väi­nen vesi so­vel­lu ui­mi­seen. Juo­ma­ve­si on syy­tä tar­joil­la lem­mi­keil­le­kin muu­al­ta kuin ran­ta­ve­des­tä. Si­ni­le­vä­e­siin­ty­män myr­kyl­li­syyt­tä ei voi ar­vi­oi­da omin sil­min, jol­loin kaik­kiin esiin­ty­miin tu­lee suh­tau­tua tar­vit­ta­val­la va­ka­vuu­del­la.

Vä­häi­nen si­ni­le­vä erot­tuu ve­des­sä esi­mer­kik­si vi­her­tä­vi­nä hip­pu­si­na. Run­sas­tu­es­saan si­ni­le­vä ko­ho­aa pin­nal­le ja muo­dos­taa sil­min ha­vait­ta­via vii­ru­ja ja laut­to­ja. Lo­puk­si si­ni­le­vä­ku­kin­ta saat­taa pa­him­mil­laan muo­dos­taa pak­sua puu­roa, joka ka­sau­tuu ran­taan. Si­ni­le­vä­ku­kin­to erot­tuu mo­nis­ta le­vis­tä sil­lä, et­tä esiin­ty­mä ha­jo­aa ke­pil­lä kos­ket­ta­es­sa ei­kä se ta­ker­ru kep­piin ku­ten esi­mer­kik­si rih­ma­mai­nen vi­her­le­vä.