Pääministeri Orpo Ukraina-liittoumasta: "Olisi ollut hallituksen linjan mukaista osallistua"
työryhmä / STT
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, ettei ollut tekemässä päätöstä, jonka myötä Suomi ei osallistu Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan. Orpon mukaan päätös oli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.).
Orpo kommentoi asiaa politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa perjantaina.
– Olen tietoinen, että asiasta on kesällä keskusteltu, mutta en ole itse käynyt tätä keskustelua. Eli en ole tehnyt päätöksiä, Orpo sanoi.
MTV:n uutiset kertoi perjantaina, että Suomi ei Tavion päätöksellä osallistu kyseiseen tasa-arvoliittoumaan. Tavio teki päätöksen kesäkuussa. MTV:n virkamieslähteiden mukaan syynä oli, että liittouman on tarkoitus edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa.
Ministeri Tavio sanoi MTV:lle, että asiasta oli keskusteltu ulkoministeriössä ja pääministerin kanssa.
Tavio ei kiistä asiaa MTV:n uutisille ja sanoo, että kyse on painopistevalinnasta.
– Ukrainan osalta humanitäärisen avun puolella on ollut painopisteenä enemmän vammaiset, vanhukset ja tällä tavalla. Kyse on sinänsä painopistevalinnasta, Tavio sanoi MTV:lle.
Orpo korosti, ettei Tavion yksittäinen päätös muuta Suomen ulkopolitiikan linjaa.
– Minusta olisi ollut täysin hallituksen linjan mukaista osallistua tähän, Orpo sanoi.
Orpo ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, tuleeko Taviolle jonkinlaisia seurauksia päätöksestä. Orpon mukaan Tavio teki päätöksen "normaalin päätäntävaltansa puitteissa".
Samoilla linjoilla on ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Hänenkään mielestä Tavion yksittäinen ratkaisu ei muuta Suomen ulkopolitiikan pitkää linjaa.
– Tavio on tässä käyttänyt hänelle kuuluvaa toimivaltaa, mutta yksittäinen ratkaisu ei tietenkään muuta Suomen pitkää linjaa. Hallitus on sitoutunut yhdenvertaisuuden edistämiseen ja Ukrainan tukemiseen, Valtonen kirjoittaa STT:lle lähettämässään tekstiviestissä.
Valtonen sanoo itse pitävänsä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esillä kaikissa yhteyksissä esimerkiksi Suomen Etyj-puheenjohtajuuden yhteydessä.
Valtonen viittaa tekstiviestissään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon, jossa todetaan, että "Suomi jatkaa pitkän aikavälin ihmisoikeuspoliittista linjaansa muun muassa naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja puolustamiseksi".
Tasa-arvoliittouma perustettiin Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Berliinissä kesäkuussa. Orpo oli paikalla konferenssissa ja sanoo, että Suomelta pyydettiin osallistumista erityisesti liittyen esimerkiksi väestön turvaamiseen, koulujen turvallisuuteen ja energiainfrastruktuuriin. Orpon mukaan Suomi keskittyi erityisesti näihin teemoihin.
MTV:n mukaan liittoumaan osallistuvat muun muassa Ruotsin, Norjan, Tanskan, Viron, Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministeriöt tai kehitysyhteistyövirastot sekä EU.
Jäsenet ovat sitoutuneet huomioimaan erityisesti naisten ja miesten välisen tasa-arvon sekä naisnäkökulman Ukrainan jälleenrakentamisessa. MTV kertoo, että liittoumassa on kyse ennemmin poliittisesta sitoutumisesta kuin konkreettisiin hankkeisiin tai rahaa vaativiin panostuksiin sitoutumisesta.
Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok.) kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että Tavion on tultava pikaisesti selvittämään päätöstään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.
– Naisten ja tyttöjen aseman vahvistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan kehityspolitiikkamme painopisteeksi. Siinä meillä myös on kansainvälisesti paljon annettavaa, Vikman kirjoittaa.
Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) on asiasta Vikmanin kanssa samaa mieltä.
– Tämä on fundamentaalinen arvokysymys koskien suvaitsevaisuutta ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Tämä on fundamentaalinen kysymys meille Euroopan neuvoston jäseninä. Sillä arvopohjalla, jolla olemme rakentaneet suomalaista yhteiskuntaa ja myös meidän ulkopolitiikkaamme, tämä on iso kysymys, Kiljunen sanoi STT:lle perjantaina ennen ulkoasiainvaliokunnan kokousta.
Kiljunen ei osannut sanoa, nouseeko asia esille vielä ulkoasiainvaliokunnan perjantaisessa kokouksessa.
– Pidän arvokkaana sitä, että hän (Vikman) on sen nostanut esiin. Pidän erityisen arvokkaana sitä, että tämä tulee hallituspuolueen johtavalta toimijalta ulkoasiainvaliokunnassa. Tämä on hyvä avaus ja ehdottomasti tuen sitä, Kiljunen sanoi.
Oppositiopuolueet SDP ja vasemmistoliitto aikovat esittää Taviolle epäluottamusta. Asiasta kertovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat viestipalvelu X:ssä.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mielestä Tavion päätös ei ole hallituksen linjan mukainen.
– Hallitus on epäonnistunut pitämään kiinni Suomen yhteisestä ulkopoliittisesta linjasta. Tasa-arvon, tyttöjen ja naisten sekä vähemmistöjen asioiden edistäminen ovat aina olleet Suomen ulkopolitiikan keskiössä, Tuppurainen kirjoitti viestissään.
Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen kertoi Tuppuraisen jälkeen, että ryhmä yhtyy SDP:n esitykseen.
– Tavion toiminta on täysin kestämätöntä, eikä ministeri nauti luottamustamme, Pekonen kirjoitti.
Epäluottamuslause merkitsee, että eduskunnassa äänestetään ministerin luottamuksesta.
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar kritisoi Tavion päätöstä aiemmin kovasanaisesti viestipalvelu X:ssä. Hän kuvailee päätöstä noloksi ja säälittäväksi. STT kysyi Razmyarilta perusteluja kirjoitukselleen.
– Ensimmäinen reaktio (oli), että noloa ja toisaalta erittäin säälittävää Suomelta toimia näin, Razmyar kertoo STT:lle.
Razmyarin mielestä päätöksessä ei ole kyse painopistevalinnasta vaan arvovalinnasta.
– Tämä ei ole mikään nollasummapeli, että jos tuetaan vanhuksia ja vammaisia, ei voida tukea seksuaalivähemmistöjä. Päinvastoin Suomi voi näitä kaikkia tukea, ja on syytä tukea.
Razmyar katsoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemisen pitäisi olla itsestäänselvyys Suomen kaltaiselle demokraattiselle ja tasa-arvoa kannattavalle maalle.
– Kyllä tässä vastuu kuuluu myös ulkoministerille ja pääministerille, että mitä he vastaavat.
---
STT-työryhmä: Anni Keski-Heikkilä, Tuomas Savonen, Eetu Halonen, Emmi Tilvis