Uusi kirja paljastaa pelaajien palkkiot, myös osan pimeistä
Harri Pirinen kävi läpi jääkiekkoilijoiden pitkän matkan amatööreistä oikeiksi ammattilaisiksi. Hän haastatteli toistasataa pelaajaa ja taustavaikuttajaa.
Janne Rantanen
Raumalainen urheilutoimittaja Harri Pirinen pääsi maanantaina julkistamaan kirjan, joka puhuttaa takuuvarmasti. Amatööreistä ammattilaisiksi – suomalaisen jääkiekkoilijan pitkä matka järvien jäiltä maailmanmestariksi käy läpi Suomi-kiekon värikkäät vaiheet ruskeiden kirjekuorten ajasta tämän päivän aitoon ammattilaisuuteen.
Pirinen haastatteli toistasataa jääkiekkoilijaa ja taustavaikuttajaa vuosikymmenten varrelta. Näin laajasti, syvällisesti ja rehellisesti ei ole kiekkoilijoiden palkkioita ja palkkoja ole ennen käsitelty.
Pelaajien värvääminen alkoi 1960-luvulla, mutta silloin kyse oli vielä työpaikkojen ja (pimeiden) palkkioiden tarjoamisesta. Helsinkiläisseurat HIFK, Jokerit ja HJK nostivat kisan pelaajista uudelle tasolle. Tähtipelaaja saattoi saada yli vuoden normipalkan käteisellä lapaseen.
Tappara lanseerasi 1970-luvulla puoliammattilaisuuden, jossa pelaajat olivat mailatehdas Montrealin palkkalistoilla. Kun malliin yhdistettiin kova vaatimustaso, tuli Tapparasta maan ykkösseura.
Muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä maksettiin reilusti palkkaa jo 1980-luvulla, mikä tarkoitti muun muassa eläkkeiden karttumista. Suomessa sosiaaliturva-, verotus-, vakuutus- ja eläkeasiat saatiin kabineteissa kuntoon vasta vuosituhannen vaihteessa.
Kaukalossa jääkiekko ammattimaistui hieman nopeammin. Kapteeni Jarmo Kuusiston mukaan Lukon SM-finaalijoukkueessa 1988 oli ainakin viisi ammattilaista eli kaksi ulkomaalaista ja kolme muualta Suomesta tullutta vahvistusta.
Kuusiston mukaan selvä askel kohti ammattimaisuutta Raumalla tapahtui, kun tšekki Vaclav Sykora tuli kakkosvalmentajaksi 1992 ja vuotta myöhemmin päävalmentajaksi. ”Sykora sai Rauman kiekon lentoon. Kesätreenit olivat kovia ja jäätreenit aivan huippuja. Ja luisteltiin helvetisti, mikä sopi minulle”, kertoo Kuusisto kirjassa.
Lukko selvisi SM-välieriin kolmesti peräkkäin, 1994, 1995 ja 1996.
Kuusistosta tuli ensi kertaa ammattilainen 34-vuotiaana, kun hän jäi virkavapaalle kaupungilta. ”Maukka” treenasi kovaa ja oli elämänsä kunnossa. Silti hän siirtyi Ranskan liigaan. ”Olin saanut Lukosta 280 000 markkaa bruttona. Lukko vielä nosti tarjoustaan, mutta Brest lupasi 450 000 markkaa nettona sekä asuntoja autoedun. Ei siinä ollut kahta kysymystä”, paljastaa Kuusisto kirjassa.
Entiset pelaajat puhuvat yllättävän avoimesti takavuosien pimeistä palkkioistaan, joita maksettiin varmaan joka seurassa. Lukko jäi käytännöstä kiinni vielä 1990-luvulla. Oikeudessa puolustus kertoi, että tapahtumien taustalla oli Lukon vaikea taloustilanne. Siihen johti mm. jäähallin laajennus, jota varten Lukko otti ison valuuttalainan. Devalvaatio kasvatti yllättäen lainataakkaa.
Nykyisin pelaajat voivat laittaa osan palkoistaan rahastoon. Lukon nykyinen urheilujohtaja Kalle Sahlstedt lopetti pelaajauransa vuonna 2010. ”Systeeminä rahastointi on äärimmäisen hyvä. Koin sen eräänlaisena pakkosäästämisenä. Nuorelle, uhkapeleistä tykänneelle miehelle oli äärettömän hienoa, että palkasta napsaistiin sovittu määrä rahastoon”, kertoo Sahlstedt kirjassa.
Suomen rahastot Sahlstedt nosti tyhjäksi vuosikymmenessä. Ruotsin rahastoja hän ei ole vielä avannut.
Huipputasolla neljässä maassa torjunut raumalaismaalivahti Atte Engren lopetti neljä vuotta sitten. Engren kertoo saaneensa kasaan Suomen-kausiltaan noin 350 000 euron rahasto-osuuden. Hän alkoi nostaa varoja rahastosta viime vuonna, mikä mahdollisti täysipäiväiset opiskelut uuteen ammattiin.
Lukossa suomenmestaruuden 2021 voittanut Aleksi Saarela aloitti rahastosäästämisen jo 17-vuotiaana. Hän alkoi pistää palkasta tonnin kuussa sivuun. ”Silloin en edes ajatellut, miten järkevää se on pitkän ajan myötä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin on aika eri asia, jos se raha olisi ollut tilillä ja olisin ostanut Bemarin tai pyörinyt baareissa tarjoilemassa kierroksia kaikille tutuille”, sanoo nyt Sveitsissä pelaava Saarela kirjassa.
Vielä poiminta Leijonista.
Lukon Jari Torkki ja Jarmo Myllys olivat voittamassa A-maajoukkueen ensimmäistä arvokisamitalia, hopeaa olympialaisissa 1988. Kirjan mukaan meteli Leijonien pukukopissa oli melkoinen, kun kiekkoliiton puheenjohtaja kävi kertomassa, että ”herrat saavat kymppitonnin stipendin”. Nykyrahassa se vastaa noin 3500 euroa.
Raumalaispakki Erik Hämäläinen oli voittamassa Leijonien ensimmäistä MM-kultaa Tukholmassa 1995. Silloin jokainen pelaaja sai sadan tonnin bonuksen. Nykyrahassa se on noin 28 000 euroa.